În frumoasa tradiţie a şcolii româneşti, de instruire, educare şi insuflare a unor valori morale adevărate, dar şi de îndrumare a tinerilor învăţăcei pasionaţi pe drumul spre „devenirea lor profesională, umană şi cetăţenească”, cum foarte frumos o spune redactorul-şef al revistei, profesoara Maria Stoica, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sf.Gheorgehe se anunţă o importantă sărbătoare culturală, care va avea loc joi, 16 iunie 2016, ora 12.30: lansarea celui de-al 3-lea număr al Revistei şcolare „Accente”.
Această frumoasă revistă mozaic, cu apariţie trimestrială, ni se înfăţişează într-o grafică originală, realizată cu real simţ artistic de unul dintre membrii Colectivului de redacţie, Andreea-Larisa Patraşcu din clasa XI-a A, bucurând a primăvară privirea cititorului.
Sub îndrumarea competentă şi grijulie a doamnelor profesoare Maria Monica Stoica, redactor-şef, şi Maria Ştefan, redactor-şef adjunct, diversele materiale primite de la membrii colectivului redacţional, colaboratorilor şi corespondenţilor sunt selectate, prelucrate şi aranjate în ordinea imaginată, pentru a oferi publicului cititor un real periplu artistic, izvor de simţire şi gândire perceptivă a esteticului.
Înainte de toate se cuvine ca, alături de felicitările noastre, să preţuim efortul şi dăruirea acestor tineri minunaţi, şi a dascălilor îndrumători, înnobilate în activitatea lor creativ- educativă pentru realizarea reuşitei publicaţii.
Încă de la început, Editorialul semnat de prof. Maria Stoica ne introduce cu generozitate profesională în conţinutul atractiv al revistei, informându-ne schematic, dar sugestiv, despre multele „episoade” pe care trebuie să le străbată însetatul de frumos pentru a ajunge la final. Şi mai aflăm despre aportul adus de cei care, prin cuvântul sau sprijinul lor, au ţinut să le fie alături tinerilor porniţi cu atâta curaj pe drumul cunoaşterii şi desăvârşirii.
Paginile 4-5 ne prezintă rubrica „Interviurile revistei”, în care, într-un interviu „dedicat unui tânăr artist plastic, profesor Ana Călugăru, absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, a cărui expoziţie de pictură au putut-o viziona elevii noştri în luna februarie”, după cum spune prof. Maria Stoica. Astfel aflăm cum un fost absolvent al Colegiului, după ce a parcurs un impresionant drum al perfecţionării, se întoarce la locul de pornire, acum servind drept model demn de urmat de alţi tineri pasionaţi de studiu şi dornici de mari realizări.
Paginile 8-9 ne prezintă, la rubrica „Educaţia umanistă a tinerei generaţii”, un material deosebit de interesant şi bine documentat despre impactul educaţiei umaniste asupra tinerilor şi importanţa studiilor clasice în formarea unei personalităţi erudite cu profundă gândire filosofică.
Urmează câteva materiale deosebit de interesante, care scot la lumină experienţele personale sau colective ale autorilor, confesiunile lor sau căutarea de modele, dar cel mai bine este să cităm din Editorial un fragment din prezentarea explicativă a redactorului-şef, profesor Maria Stoica:
„Am inclus în acest nou număr articolele scrise de elevii noştri care au participat la programele complexe, instructiv-educative, din această perioadă. Eseurilor despre adolescenţă, semnate de Monica Elena Constandachi şi Sabrina Vatamanu, le-am adăugat articolele despre „experienţele memorabile” trăite de tinerii implicaţi în proiecte importante, fie că acestea s-au desfăşurat în ţară sau străinătate, fie că vizează profilul real sau uman, fie că se adresează minţii sau sufletului; toate au în comun latura formativă, cognitiv-afectivă, menită să modeleze personalitatea umană, tinzând spre desăvârşirea în domeniul ales de aceştia pentru devenirea lor profesională, umană şi cetăţenească. Aici se înscriu articolele semnate de Larisa Banciu şi Filip Budan, care descriu experienţe trăite într-un timp determinat. Trepte ale desăvârşirii morale ne indică Varga Jozsef care scrie despre „Experienţe duhovniceşti”. Vine în completarea lor textul-confesiune semnat de Mara Edec, care şi-a ales un „model viabil” în persoana bunicii ei, un medic pediatru reputat, care poate oferi o pildă de conduită morală şi profesională pentru mulţi dintre noi, tineri sau adulţi, deopotrivă”.
Iată deci o cale de urmat! Pregătirea profesională şi cea în domeniul intelectul-spiritual, alegerea de modele care să servească drept jaloane pe drumul desăvârşirii, şi munca pasionată pentru împlinirea propriului vis. Şi toate acestea sub atenta îndrumare a profesorilor coordonatori, care la rândul lor se simt mândri de performanţele celor pe care îi instruiesc şi educă, aşa cum bine putem vedea citind frumoasa prezentare pe care redactorul-şef adjunct, profesoara Maria Ştefan, o face elevului Răzvan Todoran din clasa a XI-a A, laureat la olimpiadele naţionale de fizică şi matematică, dar şi la importante concursuri ştiinţifice multidisciplinare: „…este unul dintre elevii merituoşi căruia i-am dezvoltat pasiunea pentru fizică, pe care l-am pregătit, cu care am participat şi care a obţinut rezultate dintre cele mai bune”. Din spusele doamnei profesoare rezultă adevărata preocupare a dascălului, nu doar pentru instruirea şcolară obişnuită, ci şi pentru descoperirea de talente şi promovarea lor: „Talentul şi pasiunea elevilor trebuie stimulate şi încurajate atunci când ele au fost descoperite.” Dar acest lucru nu este suficient: „În funcţie de nivelul de pregătire pe care l-a atins fiecare dintre ei în concursurile anterioare, se impune o pregătire şi mai serioasă, diferenţiată şi temeinică care să le asigure clasare pe un loc cât mai merituos. Trebuie dăruire, timp, pasiune şi un „chimism” special în relaţia dintre elev şi profesor care apare în acest proces.” Eforturile depuse de întreaga echipă nu rămân fără efecte formative pozitive: „Satisfacţiile vin în urma rezultatelor pe care le obţin elevii (la aceste concursuri şi olimpiade), ceea ce duce la creşterea motivării şi încrederii în forţele proprii pe de o parte, şi la creşterea prestigiului şcolii, la nivel local şi naţional, pe de altă parte”. Acestea sunt gândurile şi sentimentele unui educator adevărat care ştie să-şi îndrume elevii cu competenţă, dăruire şi pasiune!
Revista mai cuprinde dialogul cu absolvenţii liceului, articole trimise de corespondenţi, dar şi „ilustrarea unor evenimente şcolare intrate deja în tradiţie: olimpiadele şcolare, etapa judeţeană şi naţională, săptămâna „Şcoala altfel” şi cele două sesiuni ale simulării examenelor finale”, precum şi „memorii subiective” şi „impresii de cititor”.
Paginile 28-33 sunt dedicate promovării tinerelor talente, a celor care, aşa cum o spune frumos Diana-Maria Iorga din clasa a XI-a A în articolul introductiv: „Poezia mi s-a cuibărit în suflet…”. Găsim aici creaţii poetice ale celor care azi visează să ajungă la stele: Iorga Diana-Maria, Goicea Tudor-Andrei, Larisa-Bianca Banciu. Cine ştie, poate azi acestea sunt numai încercări ale tinereţii, dar poate mâine vom răsfoi în librării volumele lor de versuri. Să le urăm succes!
Apropiindu-ne de finalul prezentării noastre, trebuie totuşi să remarcăm că investiţia pe care dascălii adevăraţi o fac în elevii lor nu rămâne fără rezultat, căci sub îndrumarea lor tânăra generaţie devenine conştientă de propria-i răspundere, după cum reiese din versurile „responsabile” ale tânărului Goicea Tudor-Andrei, care în prozopoemul „Manifest pentru tânăra generaţie” o spune cu multă trăire sufletească: „Accentul cade asupra noii generaţii./ E împovărător să porţi/ Pe umerii tăi/ Răspunderea Zilei de Mâine/ Dar… cât de-nălţător!!!” Aşadar, învăţând zborul, puii îşi vor părăsi în curând cuibul stabilindu-şi propriul traseu spre un orizont promiţător, căci ei acum ştiu ce au de făcut. Şi cu toate acestea, spre bucuria celor care i-au pregătit pentru zborul sublim, gândul şi sentimentul recunoştinţei celor plecaţi se-ntorc mereu la părinţii adevăraţi şi la cei spirituali, aşa cum aflăm din mesajul unei absolvente a liceului, Bianca Bontă, azi studentă în Anglia şi colaborator fidel al revistei: „Sărut-mâna, doamna profesoară! Ce bucurie să citesc revista, îmi mai omoară dorul de casă şi şcoală… Nu voi înceta să vă felicit pentru iniţiativa şi efortul depus alături de elevii implicaţi, sunt mândră că am fost îndrumată de dumneavoastră în frumoşii ani de liceu….Vă mulţumesc pentru cuvintele frumoase, mă simt foarte încurajată şi apreciată, iar asta mă determină să mă implic şi mai mult, cu materiale şi mai bune.” Această sinceră mărturisire este o dovadă că misiunea educatorului nu se termină odată cu încheierea anului şcolar sau a ciclului de învăţământ, ci continuă în timp, influenţând spiritele celor cu care intră în contact.
În încheiere nu putem spune decât că întregul colectiv redacţional şi toţi cei implicaţi în această activitate atât de benefică şi promiţătoare merită sincera noastră apreciere şi preţuire pentru tot ceea ce înfăptuiesc cu adâncă pasiune. Vă urăm să aveţi tăria de a duce mai departe gândul început. Mult succes!
Prof. Mihai Trifoi . .