Cu ocazia Zilei Mondiale a Pâinii şi a Zilei Internaţionale a Alimentaţiei, care s-au sărbătorit ieri, Dioszegi Laszlo, patronul brutăriei care îi poartă numele, a împărţit 1000 de pâini în municipiul Sfântu Gheorghe şi în Miercurea Ciuc.
„Astăzi e Ziua Mondială a Pâinii. În această zi este vorba despre a ajuta pe cei săraci. Sunt unii omeni pentru care şi o pâine este o bucurie şi datoria noastră, a celor care ne permitem, este să ajutăm oamenii să simtă că e Ziua Pâinii”, a spus acesta.
Patronul, care are o afacere înfloritoare ce se derulează în judeţul Covasna, în țară dar și în străinătate, a spus că pâinea Dioszegi se vinde foarte bine, afacerea crescând vizibil de la an la an. „Afacerile mele merg bine şi în ţară, şi în străinătate, iar eu nu sunt genul care spune despre ceva care merge, că nu merge”, a explicat Doszegi Laszlo care a menționat, totodată, că brutăria sa produce zilnic 25 de tone de pâine şi produse de panificaţie, asigurând pâinea de zi cu zi pentru peste 48.000 de familii din România, precum şi din Ungaria şi Marea Britanie.
Acesta a promis că Ziua Mondială a Pâinii, care este sărbătorită pentru a doua oară consecutiv în municipiul Sfântu Gheorghe, va deveni o tradiţie în judeţul Covasna, sperând ca în anii viitori cantitatea de pâine dăruită să fie mai mare: „Asta e a doua oară, dar de-acum încolo o să fie anual şi o să creştem cantitatea pâinii oferite . Şi acum am fi crescut-o, vă spun sincer, dar avem atâtea comenzi că nu am avut cum să ne organizăm mai bine. Când o să am mai mult timp, atunci o să organizez mai bine (această acțiune-n.red) pentru că oraşul acesta merită, şi nu numai Sfântu Gheorghe ci şi judeţul, şi Miercurea Ciuc”, a concluzionat Dioszegi Laszlo.
Potrivit Agerpres, Dioszegi Laszlo a reuşit anul trecut performanţa de a înscrie în Cartea Recordurilor cea mai mare pâine tradiţională cu cartofi din lume. Pâinea, coaptă timp de şase ore, a cântărit 96,6 kg şi a fost pregătită din 57 kg de făină, 34 de litri de apă, 10 kg de cartofi, un kilogram de drojdie, un kilogram de sare. Performanţa a fost omologată de World Record Academy la categoria „Pâine rustică”. Recordul a fost stabilit în cadrul unui eveniment organizat de patronatul din industria de morărit şi panificaţie Rompan, care a avut loc la Bucureşti, în timpul târgului Indagra dedicat agriculturii.
Ziua Mondială a Alimentaţiei (World Food Day) este marcată în fiecare an pe data de 16 octombrie şi are ca scop creşterea gradului de conştientizare publică a problemelor privind alimentaţia la nivel mondial şi consolidarea solidarităţii în lupta împotriva foametei, malnutriţiei şi sărăciei. Aceasta a fost marcată pentru prima dată în anul 1981, prin decizia ONU.
Maricela Dan