La sfârșitul anului 2011 a apărut, în editura „Grinta” din Cluj-Napoca, cartea Elenei Cobianu, intitulată „Valori morale”. Autoarea, doctor în filosofie, în prezent cercetător științific principal al Institutului de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu – Motru”, din cadrul Academiei Române, se află la cea de-a noua sa carte.

Scrierile sale, elaborate pe parcursul unui deceniu și jumătate, au trezit interesul opiniei publice avizate în domeniu, iar  prin modul de abordare a problematicii valorilor morale ale societății românești contemporane, au incitat la o profundă meditație privind necesitatea imperioasă a schimbării lor cât și a justeței soluțiilor propuse de autoare. Și trebuie remarcat că ascuțimea spiritului său critic s-a făcut puternic și permanent simțit atunci și acolo, când și unde, situația valorii privește prezentul nostru istoric, racilele vieții noastre politice, economice, culturale și morale.

În cartea de față, autoarea prezintă o imagine de ansamblu asupra vieții social-politice românești exprimându-și, în același timp, profunda îngrijorare asupra destinului valorilor morale în această perioadă dificilă pe care o parcurgem, perioadă caracterizată prin uriașe și rapide transformări precum: colapsul socialismului și globalizarea; terorismul și „primăvara arabă”; criza economico-financiară și criza globală în toate domeniile; amenințările energiei nucleare și reluarea cursei înarmărilor; genetica și programele științifice în I.T. și alte „provocări” pe care le evidențiază pe parcursul demersului său științific.

Bazându-se pe cele mai valoroase teze și idei manifestate pe plan internațional, alăturându-le și integrându-le, cu măiestrie, contribuțiilor naționale în domeniu și actualității vieții românești, autoarea reușește să acopere deficitul de cunoaștere manifestat pe plan național și să imbogățească bibliografia de specialitate. Astfel lucrarea, nu numai că și-a dovedit utilitatea,  dar a fost și așteptată, bine venită și bine primită de specialiști, profesori, societatea civilă și opinia publică din țară.

Cu totul că nu tratează în integralitatea lor valorile morale, lucrarea reușește în întregul ei să evidențieze conexiunea dintre valorile morale, „solidaritatea” lor, suplinind, astfel, absența acelor valori, unele importante, neanalizate în nume propriu. Înfrățirea valorilor, apropierea semnificațiilor lor, uneori, suprapunerea unor zone ale conținutului lor, se regăsesc în text, dând naștere câmpului specific, relativ unitar și dinamic, al moralității.

Cartea, are în același timp meritul, de a supune unei analize detaliate conceptele teoretice de valoare morală, responsabilitate, respect, demnitate, solidaritate, onoare, patriotism, și de a le îmbina cu exemple din practica politico-economică, social-culturală, național-etnică și morală a societății românești din ultimile două decenii, cu accente pe guvernarea regimului Băsescu. Astfel cartea devine un necesar îndreptar pentru formarea unei atitudini civice și conduite corecte întro societate democratică, atât pentru cetățeanul de rând al comunității cât și pentru politicianul care-l reprezintă în instituțiile de conducere ale statului și-n fața căruia este responsabil.

Și, deloc întâplător, după analiza conceptului de valori morale, ca sistem deschis de principii și norme morale, aflat întro continuă transformare de-a lungul etapelor istorice pe care le-a parcurs omenirea, autoarea supune analizei, ca primă valoare morală, cu rol central în sistemul categoriilor eticii, Responsabilitatea, nu numai pentru faptul că a fost impusă de mutațiile acțiunii umane în epoca tehnologiei, ci, mai cu seamă, pentru faptul că, în perioadă postrevoluționară dată fiind lipsa de responsabilitate a guvernanților postdecembriști, pentru care n-au existat predare și preluare la primirea sarcinilor ministeriale, urmate, acolo unde era cazul, de aplicarea legii, de sancțiunile corespunzătoare… a avut urmări nefaste pentru poporul român, ca aceeași lipsă de responsabilitat manifestată în ultimii ani să ducă la: corupția instituționalizată, devalizările oficiale, incompetența celor mai mulți guvernanți ai regimului Băsescu-Boc, cheltuielile nejustificate, împrumuturile de zeci de miliarde de euro, de la FMI, UE, BM și de la bănci interne, care nu se regăsesc în investiții, au dus țara în pragul unei crize generalizate, în domeniile economic, financiar, învățământ, sănătate, cultură, morală.

Parcurgând filele cărții te frapează deosebirile dintre puritatea și autenticitatea fiecărui concept în parte și modelele „strâmbe” de manifestare la nivel național, care prefigurează o lume în care individualismul exacerbat, lăcomia, iresponsabilitatea, hoția, minciuna, lașitatea, trădarea au ajuns „repere” ale succesului uman, o lume în care omul a devenit sclavul acumulării de bunuri, al relaxării sexuale, al superficialului, al întâmplătorului și spectacolului, al „videocrației”.  Și pe bună dreptate îți pui întrebarea: Spre ce lume ne îndreptăm, eu, copiii mei, nepoții mei, poporul meu, omenirea în general?

Autoarea, alături de esteticienii contemporani, caută să ne dea răspunsul adecvat subliniind ideea că: omul, acum debusolat, ignorând cuceririle marii culturi, își va salva condiția umană prin revenirea la autenticile valori, care formează patrimoniul cultural al omenirii, la îmbogățirea acestuia. Responsabilitatea, respectul, demnitatea, solidaritatea, onoarea și patriotismul situându-se printre ele.

Cartea doamnei dr. Elena Cobianu reprezintă o adevărată pledoarie care demonstrează, cu argumente irecuzabile, tact și răbdare, importanța cunoașterii, a învățării și conștientizării acestor valori umane de către tineretul studios, în cadrul tuturor instituțiilor de învățământ de la toate nivele, în cadrul familiei și a comunităților în care-și desfășoară activitatea, valori care să se constituie în temeiul formării unei generații tinere care să trăiască în spiritul acestor nestemate ale tradiției poporului și „legii” sale.

Este o lucrare de stingentă actualitate, în condițiile desfășurării evenimentelor politice și sociale din ultima lună, o carte-manual de cultură civică, care trebuie să se afle, cât mai curând, pe pupitrul fiecărui vlăstar al acestui popor, al fiecărui părinte, al fiecărui cetățean. Și nu numai! Cartea doamnei dr. Elena Cobianu trebuie să devină un cod politic obligatoriu pentru fiecare politician român, după care trebuie testat înaintea alegerilor de electoratul său, validat sau nu pentru candidatură, și judecat, în caz de încălcarea codului, de proprii săi alegători. Orice ar face școala, familia, comunitatea, fără vindecarea urgentă de această plagă a societății românești actuale,  politicianismul lipsit de orice scrupule, rezultatele vor fi nesemnificative.

În final, doresc să o felicit pe Doamna dr. Elena Cobianu pentru acest instrument, de stringentă actualitate, pus în mâna cercetătorilor, educatorilor și societății civile românești, urându-i multă sănătate și cât mai multe asemenea lucrări în viitor, lucrări de mare însemnătate teoretică și benefice pentru acțiunea practică!

Prof. Vasile Stancu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail