,,Micfalău are și acum urmași ai italienilor veniți să lucreze atunci în construcții – familiile Castel, Defrancesco, Delnegro, Valeri și alții.’’

Pe site-ul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe este postată o fotografie „ ce spune mai mult decât o mie de cuvinte”, însoțită de o relatare frumoasă despre locuitori (italieni) ai satului Micfalău din județul Covasna, de acum 88 de ani.

„Povestea de azi vine de la prietenul muzeului nostru, Andrei Radu, ai cărui bunici paterni au trăit acum un secol în Micfalău și Bicsad, pe valea îngustă și stâncoasă a Oltului Superior. Amintirile familiei sale, împărtășite vouă prin intermediul Muzeului Virtual MNCR, sunt relevante pentru înțelegerea istoriei recente a sud-estului Transilvaniei și a moștenirii sale multi-etnice și pluri-culturale.

‚,Bunica Elisabeta (Erzsebet) s-a născut în 1897 la Micfalău. Tatăl ei, Marko Prpic (1876-1942), maghiarizat Perpits, era croat, iar pe mama ei o chema Iuliana Dobrița (1878-1930). Străbunicul croat venise la Micfalău, în 1895, pentru a participa la construcția căii ferate Miercurea Ciuc – Brașov, rămânând apoi în cadrul căilor ferate până în 1919. Fiul său, fratele bunicii, Ion/Janos, a luptat în Primul Război Mondial și a căzut prizonier la italieni, dar s-a reîntors în Micfalau în 1919.

Bunicul, Andrei M. Radu, născut la Apața (Brașov) în 1893, a venit în Micfalău atunci când italianul Zulian a deschis cariera de andezit, folosit la construcția căii ferate. A luptat în Primul Război Mondial. În 1936 s-a mutat la Bicsad fiindcă se deschisese o altă carieră acolo. Micfalău are și acum urmași ai italienilor veniți să lucreze atunci în construcții – familiile Castel, Defrancesco, Delnegro, Valeri și alții.

La Bicsad a fost fabrică de sticlă, din secolul al XVIII lea până prin 1920, unde au lucrat germani (Hertz) și slovaci (Pirampel), dar și alții, al căror nume l-am uitat.’’- se relatează în poveste.

„La MNCR colecționăm și conservăm digital amintiri, fotografii și documente din istoria recentă a regiunilor aflate de ambele părți ale Carpaților Răsăriteni. Trimite-ne și tu povestea ta ori a familei tale și o vom face cunoscută pe Muzeul Virtual al Carpaților Răsăriteni!”- arată sursa citată.

Mai multe fotografii vechi aici: https://muzeu.mncr.ro/…/col…/arheologie/item/93-micfalau” –

M.D.C.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail