O expoziție de articole vestimentare realizate de absolvenții unui curs de profil organizat de Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe poate fi vizitată în această perioadă, la Casa cu Arcade din municipiu. . .

Obiectele vestimentare expuse au fost pregătite în cadrul unui curs de croitorie la comandă, organizat de Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe. Cursul, acreditat de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC), s-a desfășurat pe o perioadă de șase luni.

„Acesta a fost primul curs de acest gen organizat de Școala Populară de Arte și Meserii și din spusele participanților, a fost un curs foarte reușit, cu formatori extraordinari care chiar lucrează în domeniu – Vargyasi Melinda și Babos Máthe Reka”, a spus directorul Școlii Populare de Arte și Meserii, Gáj Nándor.

Expoziția face parte, practic, din examenul de absolvire al participanților.

„Examenul a constat în probă scrisă și prezentarea creațiilor realizate în cadrul acestui curs. Au expus 15 absolvenți – de vârste și profesii diferite”, ne-a spus directorul Școlii Populare de Arte și Meserii, Gáj Nándor.

Acesta a menționat că membrii comisiei de evaluare au fost desemnați de Autoritatea Națională pentru Calificări. Astfel, comisia a fost compusă din prof. ing. Keseru Katalin și prof. ing. Georgeta Coman.

La deschiderea expoziției, ce a avut loc în urmă cu o săptămână, au participat și persoane cu experiență în domeniul industriei textile, respectiv persoane din mediul economic.

„Ceea ce este o valoare adăugată este că noi am invitat la deschiderea expoziției, un reprezentant al Camerei de Comerț și Industrie a județului Covasna, și reprezentanți ai clusterului regional de textile. Pentru noi și pentru cursanți a fost un plus, pentru că aceste persoane chiar lucrează în domeniul textilelor (…) și am vrut să vedem, pe lângă examenul oficial, din punctul de vedere al celor care lucrează în domeniu, cum este cursul și cum au reușit cursanții să aprofundeze cunoștințele în acest domeniu”,  a menționat directorul Gáj Nándor.

Finalitatea cursului constă într-o diplomă eliberată de ANC, însă, la finalul evenimentului de deschidere a expoziției, cei 15 cursanți au primit și o diplomă eliberată în comun de Școala Populară de Arte și Meserii, de Clusterul regional de textile – ”Transilvanya Textile and Fashion” și de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna.

De asemenea, în semn de recunoaștere a meritelor absolvenților, reprezentanții clusterului regional de textile „Transilvanya Textile and Fashion” le-au oferit acestora posibilitatea ca, dacă doresc să își înființeze o firmă, să devină membri ai clusterului și să folosească brandul acestuia, până când își vor crea propriul brand.

„De fapt, prin această inițiativă, am vrut să apropiem două domenii: domeniul educației și domeniul industriei textile și confecțiilor. Nu doar prin acest curs, dar și prin cursurile care vor urma, dorim ca angajatorii și cursanții să se apropie, deoarece noi credem că rolul cursurilor trebuie să fie, la un moment, dat, ca aceste persoane să fie angajate, dacă vor, în acest domeniu”, a declarat directorul Școlii Populare de Arte și Meserii, Gáj Nándor. Acesta a precizat că expoziția poate fi vizitată săptămâna aceasta și săptămâna viitoare, intrarea fiind gratuită.

„Chiar îi invit pe locuitorii județului Covasna de etnie maghiară și română, să vină să vadă expoziția!”- a declarat directorul Gáj Nándor.

 Înscrieri pentru un nou curs de textile

În această perioadă, Școala Populară de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe derulează înscrierile pentru cel de-al doilea curs de croitorie, design și execuții creații vestimentare.

Se poate înscrie oricine, până la mijlocul lunii februarie (…). Cel de-al doilea curs va fi puțin mai lung decât primul. Din experiență și din reacțiile cursanților, am dori să aibă o durată de nouă luni”. – a spus directorul Școlii Populare de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe, Gáj Nándor.

Prețul cursului va fi de 990 de lei, ce poate fi plătit în patru rate. Pentru constituirea unei grupe este necesar să se înscrie 14-15 persoane.  Școala Populară de Arte și Meserii ar dori să se formeze două grupe – una cu predare în limba română, alta cu predare în limba maghiară.

„Noi sperăm să fie două grupe – una în limba română și una în limba maghiară, (n.r.- dar va depinde de numărul celor înscriși). De altfel, toate cursurile noastre dorim să se bazeze pe o cerere a locuitorilor județului. Cursul va cuprinde atât parte teoretică, dar și parte practică. Noi credem că, prin multă practică, aceste persoane, chiar dacă nu au un loc de muncă sau doresc să se reprofileze, la sfârșitul cursului le va fi mult mai ușor să găsească un loc de muncă. Sigur, vor putea să își deschidă propria afacere”, a spus directorul Gáj Nándor.

În ceea ce privește oferta de formare profesională din acest an, directorul Școlii Populare de Arte și Meserii a declarat:

„Pe partea de formare profesională, în acest an dorim să lansăm trei cursuri care nu au fost în județ: un curs de somelier, un curs de barista și un curs de  un curs de management de proiect, axat mai degrabă pe partea de atragere a fondurilor europene”.

Acesta a precizat că anul trecut, la cursurile de formare profesională organizate de instituție, au participat 140 de cursanți, și anul acesta se dorește ca numărul să ajungă la 200.

În ceea ce privește partea de educație artistică realizată de Școala Populară de Arte și Meserii, directorul instituției a menționat că, în momentul de față sunt înscriși peste 500 de cursanți.

„Chiar ar fi binevenit ca, din ce în ce mai mulți oameni să reușească să-și facă puțin timp pentru ei înșiși și să se înscrie la cursurile noastre de educație artistică sau de formare profesională.” – a declarat directorul Școlii Populare de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe.

Informații privind activitatea instituției, modalitatea de înscriere la programele de formare organizate și alte detalii pot fi aflate accesând site-ul: http://artecovasna.ro/web/index.php.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail