În pragul Sărbătorilor de Iarnă Divizia brașoveană a Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) – o entitate-cheie din cadrul sistemului Națiunilor Unite, care luptă pentru o migrație corectă și ordonată – a organizat  Expoziția de fotografie intitulată „Portret de migrant”. Prezentarea publică a avut loc la sediul „Katya Hub” din municipiul de la poalele Tâmpei, de pe strada  Bogdan Petriceicu  Hașdeu nr. 13, și prezintă o serie de imagini captivante cu rezidenți din afara U.E.care locuiesc, lucrează și studiază în orașul Brașov.

Ziarul „Mesagerul de Covasna” a avut onoarea să fie invitat la vernisaj, cu care prilej a sondat un univers fascinant, dramatic, atât de actual, cum se prezintă situația unor semeni dezrădăcinați, care au reușit să scape de opresiunea și conflictele armate din țările natale.

Expoziția își propune să pună în lumină mai multe povești individuale, promovând empatia și înțelegerea în rândul spectatorilor. Artistul fotograf Iosif Trif, un tânăr foarte talentat, cu studii superioare în domeniul artelor vizuale, este  „ochiul creativ” din spatele interesantelor imagini expuse. După cum ne-a precizat în exclusivitate la Vernisaj, prin suita sa de imagini  a intenționat să prezinte în mod artistic felurite persoane de migranți aflați în zona noastră, țesând  mici narațiuni care să rezoneze atât cu el însuși, cât și cu subiecții.

Persoanele fotografiate pentru această expoziție provin din Algeria, Perú, Ecuador, Mexic, Kenya, Ucraina, Republica Dominicană și nu numai. Fiecare fotografie încapsulează o narațiune distinctă, oferind priviri optimiste din viețile studenților, sportivilor, familiilor și indivizilor care au cautat și au găsit un refugiu sigur și civilizat în România, fugind din calea unor conflicte armate.

Iosif Trif a subliniat importanța promovării unei perspective personale în înțelegerea „celuilalt” în cadrul peisajului nostru global. Prin intermediul acestui proiect tânărul artist fotograf și-a redescoperit propria cultură și propria țară, privind lumea prin intermediul experiențelor diverse ale celor pe care i-a imortalizat.

Iosif Trif, cunoscut pentru fotografiile sale vibrante și contemplative, a obținut un succes notabil cu ceva vreme în urmă grație altei expoziții intitulatate „Culorile bucuriei”, un punct culminant al proiectului „Banca de Cultură Apollonia”, manageriată de cunoscutul pianist Horia Mihail.

Actuala manifestare expozițională, „Portret de migrant”, reprezintă un efort de colaborare între Juan Carlos Prevost Maco și Monica Zurita, și este deschisă pentru vizionare publică la „Katya Hub” de luni până vineri, între orele 9.00 și 17.00.

 

Publicul local, precum și numeroșii turiști care vin de Sărbători în Brașov  sunt invitați să exploreze narațiunile vizuale din această inedită colecție de fotografii, care îndeamnă la reflecție despre empatie și umanitatea comună, până la sfârșitul lunii ianuarie 2024.

Proiectul este realizat cu sprijinul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) prin intermediul Fondului pentru Migranți și Refugiați (MRF).

Cine este Iosif Trif?

S-a născut la Brașov. Clasele I-XII le-a urmat la prestigiosul  Colegiu Național „J. Honterus”. Studii universitare: Licență în Cinematografie, Fotografie, Media  la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Masterat: Istoria Artei și Filosofia Culturii la Universitatea București.

Expoziții:  „Les Couleurs de la Joie” (Brașov, 2022-2023); Retrospectiva anului 2022 a Filarmonicii Brașov, unde activează ca PR (2022-2023); „De dimineața până seara”, Brașov – Expoziție colectivă + apariție în documentarul cu același nume, septembrie 2022; Retrospectiva anului 2021 a Filarmonicii Brașov (2021-2022); „Lumea pentru începători” (Brașov, 2013); „Trecutul Viitorului” (Brașov, 2010).

În 2016, contributor la Orașul Memorabil #7

Iosif Trif este un fotograf  cunoscut pentru peisajele sale contemplative și pentru potretele memorabile pe care le realizează. Posedă o sensibilitate profundă la detalii și o înțelegere a interacțiunii dintre lumină și culoare, iar munca sa fotografică se extinde dincolo de simpla documentare, deoarece excelează în a surprinde nu doar fața exterioară a lumii noastre, ci și rezonanța emoțională unică a momentelor pe care le fotografiază.

Lucrările sale îi invită pe spectatori să reflecteze la aspectele profunde ale vieții, la rolul umanității în cosmos și farmecul magic al existenței. Prin intermediul obiectivului său, Iosif Trif explorează structurile complicate care compun lumea, conexiunea dintre tangibil și eteric, legătura dintre universul interior și cel exterior, devenind un punct central al lucrărilor sale.

Sute de fotografii realizate de tânărul și talentatul artist au fost publicate în reviste și ziare nu numai în România, ci și în întreaga lume.

O altă latură a activității sale o reprezintă asidua activitate de public-relations spercialist pe care o desfășoară în cadrul Filarmonicii brașovene, multe dintre materialele sale informative apărând în edițiile online ale cotidianului „Mesagerul de Covasna”.

Îl felicităm pentru izbâzile sale profesionale, urându-i noi succese și Sărbători Fericite!

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail