La nivelul judeţului Covasna incidenţa cazurilor de sifilis a scăzut considerabil, însă, deşi tratabilă în faza incipientă, infecţia continuă să facă „victime”, mai ales în rândul tinerilor. Anul trecut, la cabinetul Dermato-Venerologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe au fost trataţi în jur de 20 de pacienţi cu sifilis.
În prezent, România se numără printre ţările în care incidenţa bolilor cu transmitere sexuală este ridicată. Potrivit statisticilor naţionale, afecţiunea cu cea mai largă răspândire este sifilisul. În judeţul Covasna, o creştere alarmantă a cazurilor a fost înregistrată în perioada 1990-1992, însă, în prezent, numărul persoanelor diagnosticate cu această boală este în scădere.
Dr. Mild Edit, medic primar dermato-venerolog, spune că mai este cale lungă până la eliminare sau până la a fi redus la un număr nesemnificativ de bolnavi. Şi asta, în primul rând, pentru că românii nu au încă obiceiul să se prezinte periodic la medic, pentru controale de rutină.
De exemplu, sunt cazuri în care unele covăsnence află că sunt bolnave de sifilis după ce rămân însărcinate şi se prezintă la examinările obligatorii. În alte cazuri, pacienţii află că sunt bolnavi de sifilis după ce au donat sânge sau au făcut analizele necesare în vederea angajării. ”Trebuie spus că, din punct de vedere statistic, incidenţa acestor boli a scăzut în 2011. De exemplu, la cabinetul de Dermato-venerologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Fogolyan Kristof” au fost diagnosticate şi tratate, anul trecut, mai puţin de 20 de cazuri noi de sifilis. Numărul de îmbolnăviri, faţă de anii precedenţi, este într-o uşoară scădere. Majoritatea pacienţilor au fost diagnosticaţi fie după ce au făcut anumite teste de sânge în vederea angajării şi le-a ieşit ca rezultat VDRL serologic pozitiv. Am avut şi pacienţi care s-au prezentat la noi după ce le-au apărut diferite leziuni pe piele. Ceea ce am constatat este că, în ultimul timp, această boală este în scădere în rândul mamelor”, a declarat medicul primar Dr. Mild Edit.
Majoritatea acestor bolnavi provin din clasa de mijloc, dar şi din rândul persoanelor cu posibilităţi financiare reduse, cele mai puţine cazuri înregistrându-se printre cei cu un anume statut social, dar care au parteneri instabili.
Medicul primar în Dermato-Veneorologie ne-a spus că este necesar ca cei depistaţi ca fiind purtători sau bolnavi de sifilis să urmeze imediat un tratament pentru ca boala să nu avanseze. “Eficacitatea tratamentului depinde de cât de rapid se începe prescrierea medicamentaţiei. Dacă tratamentul îl fac conform prescrierilor, atunci acesta este gratuit. De obicei, pacienţii nu refuză să urmeze acest tratament, fiind conştienţi de gravitatea bolii. Deoarece boala nu are simptome, în cele mai multe dintre cazuri este foarte greu ca acest diagnostic să fie pus imediat. Dacă toată lumea s-ar prezenta la medicul dermato-venerolog atunci când observă că au modificări la nivelul pielii sau ale mucoaselor, atunci tratamentul ar fi mai scurt. Majoritatea oamenilor pornesc spre medic dacă au mâncărimi sau dureri. Adesori, faptul că apar leziuni pe piele nu reprezintă o problemă pentru cei mai mulţi dintre pacienţi, aşa că aceştia nici nu se prezintă la medic. Indicatori de referinţă în depistarea sifilisului sunt leziunile care prezintă modificări de culoare. Ele pot apărea pe trunchi, mâini, picioare sau în sfera genitală. Totuşi, trebuie să subliniez faptul că nu întotdeauna aceste leziuni sunt semne ale infectării cu sifilis. În afară de leziunile cutanate sau mucoase, boala nu prezintă alte simptome”, ne-a explicat Dr. Mild Edit.
Sifilisul este una din cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală şi este produsă de o bacterie în formă de spirală numită treponema pallidum. Este o afecţiune gravă pentru că, în timp, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii afectând toate organele, cu precădere sistemul nervos şi pe cel cardiovascular. Contaminarea se face, cel mai adesea, prin contact sexual sau prin atingerea leziunilor unui bolnav.
Sfatul medicului Mild Edit este ca pacientul să se prezinte la medicul de familie sau la medicul ginecolog în cazul oricăror modificări la nivelul organului genital.
Anna-Maria Chiţu