Elevii de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe au aflat de la un degustător expert autorizat, cu vastă experiență, o parte dintre secretele organizării unei degustări de vin.

Elevii din clasa a XII-a A și a IX-a A, ambele în calificarea „Organizator banqueting”, dar și elevi de la clasa de postliceal cu specializarea „tehnician nutritionist”, de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” au participat la finele săptămânii trecute, la o lecție despre organizarea unei degustări de vinuri, susținută de către ing. oenolog Mihai Aldescu, degustător expert autorizat, ce activează în cadrul Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR). Timp de aproximativ două ore, ing. oenolog Mihai Aldescu le-a dezvăluit elevilor din cunoştinţele sale acumulate în cei 50 de ani de experiență în domeniu.

Aceasta a fost cea de-a treia sesiune de curs de acest gen, organizată de Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din municipiu, în cadrul modulelor de practică.

„Există, în planul de învățământ și în curricula elevilor de la <<Organizatori banqueting>>– două module care se intitulează <<Oferta de meniuri>> și <<Organizarea activității într-un bar>>. În ambele module există capitole întregi despre servirea vinului, despre podgorii, tipurile de vinuri, soiurile de struguri și cum se face asocierea lor cu preparatele (…). A fost a treia degustare ce a fost organizată și cea de-a doua cu specialistul în degustări, domnul  Aldescu Mihai, care a răspuns invitației noastre. Am implicat de data aceasta și elevii de a IX-a, <<Organizatori banqueting>> (…), dar și cu elevi de la clasa de postliceal – în calificarea tehnician nutriționist. Tematica acestui curs a constat în organizarea unui eveniment numit <<Degustare de vinuri>>. Am dorit ca, la finalul acestui eveniment, elevii să rămână cu ideea că atunci când pornești la drum la organizarea unui eveniment, trebuie să fii înarmat cu un bagaj de cunoștințe, cu anumite abilități și competențe de organizator și la urma urmei, de coordonator al unei activități (…).” – a declarat directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, prof. Carmen Tordai.

În cadrul evenimentului, ing. oenolog Mihai Aldescu le-a prezentat elevilor o parte din tainele vinului și aspecte privind organizarea unui eveniment de profil, după care a urmat o sesiune de degustare a trei tipuri de vinuri, toate medaliate cu aur la diverse concursuri naționale și internaționale de profil.

Ing. oenolog Mihai Aldescu a declarat că astfel de cursuri sunt importante în dezvoltarea elevilor prezenți, ”pentru că meseria lor viitoare poate atinge acest domeniu, fie că e vorba de partea de somelier, fie că e vorba de partea de distribuție a vinurilor și de ce nu,  poate și o evoluție în domeniul producției. ”

„Elevii au libertatea să facă facultăți de genul acesta, au libertatea să desfășoare afaceri în domeniul acesta, deci toată viața înveți. De la vin, însă, înveți foarte multe, dacă știi să îl bei cu măsură.”- a declarat ing. Mihai Aldescu, degustător expert autorizat, care, întrebat ce calități trebuie să aibă cei care doresc devină degustători sau somelieri, a răspuns:

„Calitățile native le avem cu toții, cu excepția câtorva care, evident, știu dacă au probleme cu nasul, cu gustul. Important este să vrei și cel mai important este să ai experiență în domeniu. Degustător nu poți să ajungi decât după mulți ani. Eu nu am decât 50 de ani de experiență cu vinurile, peste 100.000 de vinuri degustate (…). Nu este o meserie dificilă, este foarte frumoasă, dar trebuie să pui mai mult decât oriunde suflet, pentru că vinul preia din sufletul creatorului – dacă faci vin. Dacă îl bei, trebuie să îl iubești.” – a declarat ing. Mihai Aldescu, degustător expert autorizat.

Participanții au fost foarte încântaţi de aceste ore de curs. O dovadă în acest sens sunt și declarațiile pe care doi dintre elevi ni le-au oferit:

„A fost a treia oară când am participat la un astfel de eveniment – și  de fiecare dată am rămas surprinsă, pentru că de fiecare dată am aflat ceva nou. Consider că am acumulat informații care mă vor ajuta în viitor. ”, a declarat Paula Timar, din clasa a XII-a A, ”Organizator banqueting”.

„Este a doua oară când particip la un astfel de eveniment în școală. Este un eveniment foarte interesant care ne oferă cunoștințe într-o artă atât de frumoasă precum cea a degustării vinului. De asemenea, un astfel de eveniment ne este de mare ajutor în perfecționarea meseriei pe care o vom urma după liceu, cât și în îmbogățirea culturii noastre generale.” – a spus Ioan-Rareș Stanciu, din clasa a XII-a A.

Ana Alina Costache . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail