Numărul persoanelor izolate la domiciliu după ce au intrat în contact cu persoane care au fost în zone cu risc sau suspecte de infecţie cu coronavirus s-a dublat în ultimele 24 de ore, ajungând vineri de la 83 la 195.

Majoritatea persoanelor izolate sunt din oraşul-staţiune Covasna, unde au fost confirmate oficial două cazuri de COVID-19, respectiv la un bărbat şi o femeie care au fost săptămâna trecută în Italia.

Printre cei izolaţi se numără şi elevi ai unui liceu din localitate, care ar fi intrat în contact cu fiul celor doi, afirmă autorităţile.

Măsura a fost luată preventiv, deşi rezultatul analizelor de laborator a probelor prelevate de la acest tânăr sunt negative, deci acesta nu ar fi infectat cu noul coronavirus.

„În acest moment, la nivelul judeţului se află în carantină un număr de 5 persoane, iar alte 195 de persoane se află în izolare la domiciliu. De asemenea, de la un număr de 3 persoane carantinate au fost recoltate probe ce au fost trimise pentru analize, iar de la Spitalul de Boli Infecţioase „Matei Balş” s-a comunicat că rezultatul acestora este negativ. Menţionăm că la nivelul judeţului Covasna a fost confirmată prezenţa virusului COVID – 19 pentru două persoane (familie) din localitatea Covasna, ambele fiind internate în spital. În prezent specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Covasna, sprijiniţi de personal din alte instituţii, continuă efectuarea de anchete epidemiologice, se dispun măsuri de dezinfecţie în anumite locaţii şi se aşteaptă comunicarea rezultatului analizelor de laborator pentru alte probe trimise pentru examinare. În funcţie de rezultatul analizelor de laborator vor fi luate şi alte măsuri”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Covasna, remis vineri AGERPRES.

Primarul staţiunii Covasna, Gyero Jozsef a declarat că în urma anchetei epidemiologice s-a stabilit că adolescentul ar fi intrat în contact cu mai mulţi colegi şi cadre didactice. „De aceea a crescut numărul persoanelor izolate, pentru că pe lângă elevi sunt izolate şi familiile lor”, a declarat primarul.

Acesta a subliniat că autorităţile au luat măsuri operative de stopare a răspândirii coronavirusului, inclusiv prin sistarea sau limitarea activităţii instituţiilor publice, dezinfectarea spaţiilor publice şi private, precum şi prin informarea cetăţenilor cu privire la măsurile de protecţie, iar, în funcţie de evoluţia cazurilor, situaţia va fi gestionată corespunzător.

Părinţii tânărului, ambii în vârstă de 53 de ani, s-au întors din Trentino, Italia, pe data de 8 martie, iar la scurt timp au fost diagnosticaţi cu COVID-19.

Femeia a fost transportată miercuri la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, iar a doua zi, după primirea rezultatelor analizelor, a fost internat şi soţul ei în acelaşi spital, în timp ce băiatul a rămas izolat la domiciliu.

Miercuri seară, după confirmarea diagnosticului, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică a demarat o anchetă epidemiologică pentru a identifica toate persoanele care au intrat în contact cu această familie.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail