Un număr de 17 persoane din judeţul Covasna care au consumat ciuperci s-au prezentat în ultima săptămână la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe acuzând simptome de intoxicaţie, dintre care nouă au fost internate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului, Annamaria Pataki cinci dintre cele nouă persoane, care se aflau în stare mai gravă, au fost internate la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, iar celelalte la secţia de Boli infecţioase. Annamaria Pataki consideră că numărul intoxicaţiilor este alarmant şi a făcut un apel către cetăţeni să fie precauţi în ce priveşte ciupercile din flora spontană, care s-au înmulţit foarte mult în ultima perioadă pe fondul ploilor alternate cu vreme călduroasă.

Preşedintele Asociaţiei micologice „ Laszlo Kalman” din Sfântu Gheorghe, Zsigmond Gyozo este nemulţumit că, deşi Parlamentul României a adoptat Legea ciupercilor în urmă cu aproape şase ani, nici până acum nu au apărut normele de aplicare, prin urmare controlul şi vânzarea ciupercilor din flora spontană nu sunt reglementate clar. Conform legii, în fiecare piaţă ar trebui să existe un expert în ciuperci care să verifice marfa scoasă la vânzare, dar pentru că legea nu se aplică ciupercile sunt vândute în continuare fără un certificat de atestare a controlului calităţii, cu toate riscurile ce decurg din acest fapt.

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, asociaţia micologică a deschis un punct de lucru în Piaţa centrală din Sfântu Gheorghe unde orice persoană poate cere verificarea ciupercilor pe care le-a cules ori le-a cumpărat. Serviciul se acordă gratuit, între orele 12 şi 16, cu excepţia zilelor de luni şi sâmbătă. AGERPRES/(AS-Oana Mălina Negrea)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail