21 persoane s-au prezentat la Secția UPU-SMURD a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”,  Sfântu Gheorghe, cu înțepături de căpușă, în doar câteva zile. Numărul total al cazurilor, de la începutul anului, este în creștere față de aceeași perioadă a anului anterior, arată datele oferite ieri de reprezentanții Spitalului Județean.

Conform informațiilor transmise ieri, printr-un comunicat de presă, de către biroul de presă al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe, în perioada 30 aprilie și 7 mai 2018, un număr de 21 persoane s-au prezentat la Secția UPU-SMURD cu înțepături de căpușă.

Reprezentanții Spitalului Județean au transmis, la solicitarea ziarului „Mesagerul de Covasna”, că în acest an, până la data de 7 mai 2018, s-au înregistrat 56 de cazuri de înțepături de căpușe, numărul fiind mai mare decât în aceeași perioadă a anului 2017, când s-au înregistrat 48 de astfel de cazuri.

Acești paraziți hematofagi (se hrănesc cu sânge)  sunt responsabili pentru transmiterea câtorva boli deosebit de grave, unele dintre ele chiar fatale și fără tratament. Una din cele mai comune boli transmise la om, este boala Lyme, a căror simptome apar, de obicei după treizeci de zile de la mușcătură. Această boală, care poate evolua lent în ani de zile, se tratează, de obicei cu antibiotice și poate fi depistată cu o analiză specifică a sângelui.

Pentru prevenirea înțepării de către acestea, este necesar să fie evitate, pe cât posibil, a zonelor de risc, iar dacă totuși nu putem evita acele zone, este recomandat ca pielea să ne fie cât mai acoperită; să purtăm haine deschise la culoare, pentru a se putea vedea ușor căpușele, să purtăm bluze cu mâneci lungi și strânse la încheietură, pantaloni bine strânși pe glezne. Totodată, pe pielea expusă pot fi aplicate substanțe diverse pentru îndepărtarea căpușelor.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail