Potrivit ultimului bilanț semestrial prezentat ieri, 24 iulie a.c., în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Mihai Viteazul” al județului Covasna, numărul intervențiilor la care sunt solicitate forțe ale inspectoratului este în creștere.
Din datele prezentate reiese că numărul situațiilor la care a intervenit personalul I.S.U. a crescut, în primele șase luni ale acestui an, cu 13,3 procente, față de perioada similară a anului precedent. Astfel, în perioada ianuarie-iunie 2018 au fost înregistrate 1974 de evenimente (din care 1.628 situații de urgență), față de primul semestru al anului 2017, când se înregistrau 1.652 de evenimente (dintre care 1.411 situații de urgență). Aceeași statistică relevă faptul că media pe zi a solicitărilor a crescut la 9, în semestrul I al anului 2018, față de 7,79, câte erau în aceeași perioadă a anului precedent.
Cele mai multe intervenții la care participă structuri ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență sunt solicitările ambulanței SMURD – 1.418 înregistrate în primul semestru al anului 2018. Și numărul incendiilor a cunoscut o creștere, fiind înregistrare, în perioada care a făcut obiectul bilanțului, un număr de 68 de astfel de intervenții în anul 2018, față de 56 în anul 2017. În cele mai multe dintre acestea, împrejurările determinante care au cauzat incendii au fost reprezentate de către instalațiile electrice defecte ori neizolate corespunzător. Numărul incendiilor de vegetație uscată, în schimb, a scăzut cu 11 în semestrul I al acestui an, față de perioada similară a anului trecut, sugerând o activitate eficientă de prevenire a acestora, precum și conștientizarea populației cu privire la pericolele focului în spațiu deschis, lăsat nesupravegheat.
Conform ultimelor date transmise de către personalul I.S.U., timpul mediu de răspuns, atât al unităților mobile de intervenție, cu autospeciale cu apă și spumă, cât și al echipajelor de prim-ajutor, a crescut în prima parte a acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017, acest lucru datorându-se însă distanțelor mari dintre subunități și locul intervenției. În acest sens, Lt. col. Adrian Năstuță, împuternicit la comanda inspectoratului, a precizat că se continuă demersurile pentru înființarea a două puncte noi de lucru, ale Inspectoratului, unul la Baraolt și unul la Covasna, acest lucru presupunând însă și o suplimentare a personalului instituției.
Cele mai ample și mai solicitante situații cu care s-au confruntat în acest an pompierii covăsneni au fost reprezentate de cele două perioade cu ploi abundente, care au produs inundații în mai multe localități din județ. Astfel, în luna martie, mai multe gospodării, drumuri și terenuri agricole au fost afectate de inundații în zonele Baraolt, Chichiș și Întorsura Buzăului, zone în care pompierii, împreună cu sute de reprezentanți ai altor instituții, au fost prezenți zi și noapte pentru evacuarea persoanelor și bunurilor, și pentru întărirea digurilor de protecție. De asemenea, sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie au fost presărate cu momente foarte dificile pentru forțele de intervenție și nu numai, atunci când în numai câteva zile de ploi torențiale au fost afectate nouăsprezece unități administrativ teritoriale, zeci de persoane au fost evacuate, alături de sute de animale, un drum național și două drumuri județene au fost închise, poduri și podețe distruse, ori avariate, sute de gospodării și anexe afectate.
Lt. col. Adrian Năstuță a menționat, în cadrul conferinței de presă, buna cooperare cu toate instituțiile implicate în intervențiile din aceste perioade, precum și sprijinul prompt primit de la nivel central. De asemenea, acesta a ținut să mulțumească, pe această cale, tuturor cadrelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru dedicarea, curajul și altruismul de care au dat dovadă în momente în care semenii lor au avut cea mai mare nevoie de ajutor.
Oana-Mihaela Costache