. . Peste 200 de familii din municipiul Sfântu Gheorghe beneficiază de ajutorul social acordat de stat, însă numărul acestora ar putea crește considerabil anul acesta.

Potrivit directorului Direcției de Asistență Comunitară (DAC) Sfântu Gheorghe, Tanko Vilmos, acest lucru se datorează modificărilor care au fost făcute de curând, mai exact excluderea  alocației de stat pentru copii din categoria veniturilor ce se iau în calcul la stabilirea ajutorului social.

„După cum se prezintă datele din acest an,  probabil că această cifră va crește semnificativ pentru că, așa cum probabil știți, începând cu ianuarie 2016 alocația de stat nu mai constituie venit. Până anul trecut în decembrie, banii proveniți din alocația de stat constituiau venit pentru familie,  dar acum s-a schimbat această prevedere legală și cred că va avea drept consecință creșterea numărului de  beneficiari, a numărului de familii care vor solicita și vor beneficia de venitul minim garntat. Abia la sfârșitul trimestrului I vom avea o imagine despre numărul persoanelor beneficiare.” – a explicat Tanko Vilmos, directorul Direcției de Asistență Comunitară Sfântu Gheorghe.

Venitul minim garantat reprezintă o formă de asistență socială care este asigurată prin acordarea unui ajutor financiar lunar. Stabilirea dreptului la acest ajutor social este realizată prin dispoziția Primăriilor, în baza cererilor și documentelor doveditoare depuse de către solicitanți, precum și în baza anchetei sociale efectuate de către serviciile de specialitate, iar plata dreptului se aprobă prin decizia directorilor agențiilor teritoriale pentru prestații sociale. Potrivit directorului DAC Sfântu Gheorghe, Tanko Vilmos, în majoritatea cazurilor familiilor li se suspendă dosarele din cauza unor vicii de formă.

„În fiecare lună există și dosare suspendate, nu sunt două luni identice, persoanele nu îndeplinesc condițiile de formă, iar dosarul lor devine inactiv. Spre exemplu,  nu aduc adeverința de la forțele de muncă, aceea prin care dovedesc faptul că sunt în căutarea unui loc de muncă, pentru că persoanele adulte din familie trebuie să fie în evidența Oficiului de Ocupare a Forței de Muncă, unde trebuie să se prezinte lunar, iar dacă nu se prezintă, acestea nu vor mai apărea pe listele noastre și trebuie să le suspendăm dosarele. De asemenea sunt cazuri în care acele persoane nu prestează orele de muncă prevăzute de lege, cei care vin să presteze aceste ore lucrează în cadrul firmei S.C. TEGA S.A. la curățenia orașului. Sunt tot felul de alte situații, spre exemplu le expiră buletinul și nu observă, tot felul de vicii de formă și de fond – nu mă refer aici la faptul că și-au găsit locuri de muncă, sau că au început să lucreze, chiar dacă nu s-a schimbat nimic din punctul acesta de vedere, greșesc în alte feluri. Lună de lună trebuiesc îndeplinite anumite condiții și nu întotdeauna se întâmplă acest lucru.” – a mai explicat TankoVilmos.

Potrivit acestuia, nu există două cazuri identice în ceea ce privește suma pe care beneficiarii o primesc drept ajutor social, la mijloc fiind o serie de factori care determină valoarea acordată fiecărei familii în parte.

„Nu sunt cazuri identice pentru că există trei factori care determină cuantumul ajutorului social. Există o sumă de pornire, spre exemplu: pentru o familie de 3 persoane să spunem că suma de pornire este de 280 de lei, dar din această sumă se scad anumite venituri realizate, cum a fost până acum, când se scădea alocația de stat pentru copii, sau mai există cazuri când o personă din familie este încadrată cu gradul III de handicap și atunci primește o sumă de bani lunar; aceste sume se scad din venitul minim garantat iar beneficiarii primesc doar diferența, sub formă de ajutor social. Prin urmare, aproape că nu există două situații identice, pentru că nu există nici două familii identice, ca și componență sau ca și venituri realizate.” – a spus directorul Direcției de Asistență Comunitară Sfântu Gheorghe.

Ajutorul social este acordat prin Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă din bugetul central, iar Direcția de Asistență Socială întocmește documentația necesară în acest sens.
Conform legii, au dreptul la venit minim garantat familiile și persoanele singure, cetățeni români, termenul de „familie” desemnând soțul și soția, sau soțul, soția și copiii lor necăsătoriți, care au domiciliul ori reședința în localitatea prevăzută în actele de identitate, și gospodaresc împreună.

Nivelul lunar al venitului minim garantat este de 141,5 lei pentru persoană singură; 225 lei pentru familiile formate din 2 persoane; 357 lei pentru familiile formate din 3 persoane; 433,5 lei pentru familiile formate din 4 persoane; și 527 lei pentru familiile formate din 5 persoane; pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane este de 36,5 lei.

Ioana Ardeleanu

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail