Numărul copiilor abandonaţi în spitalele din judeţul Covasna a crescut în acest an pe fondul problemelor sociale şi scăderii nivelului de trai.
Directorul Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului (DJPC) Covasna, Vas Maria, a declarat miercuri pentru AGERPRES că de la începutul acestui an în spitalele din judeţ au fost abandonaţi 35 de copii, unii la naştere, alţii internaţi pentru diverse tratamente şi ”uitaţi de părinţi”.
”Anul trecut am avut 35 de cazuri de abandon în spital, iar acum suntem în luna octombrie şi deja am atins această cifră. Am constatat că este vorba fie despre familii cu mulţi copii, fie de părinţi cu o situaţie materială precară, în imposibilitatea de a le oferi cele necesare traiului”, a declarat Vas Maria.
Potrivit acesteia, doar jumătate dintre copiii abandonaţi sunt luaţi înapoi de mamele lor, iar ceilalţi ajung în sistemul social de protecţie, fiind daţi în adopţie, plasaţi la asistenţi maternali sau în centrele de plasament.În ceea ce priveşte adopţiile, procedurile sunt greoaie, motiv pentru care în medie se finalizează 7-8 adopţii pe an.
”În general familiile adoptive din judeţul Covasna vor copii mici, dar sunt persoane din alte judeţe dispuse să înfieze şi copii mai mari, de 5-8 ani. Sperăm că noua lege a adopţiilor va fi adoptată până la sfârşitul acestui an, iar de anul viitor procedurile să fie mai rapide. (…) Mereu avem în aşteptare câte 5-7 familii adoptive”, a mai spus Vas Maria.
Totuşi, în ansamblu, numărul copiilor abandonaţi în spitalele din judeţul Covasna a scăzut progresiv în ultimii cinci ani cu aproape 70%.
Statisticile realizate de DJPC relevă că între anii 2005-2010 în spitalele din judeţul Covasna au fost abandonaţi 364 de nou-născuţi. Cele mai multe cazuri, 122, s-au înregistrat în anul 2005, iar de atunci au scăzut progresiv, ajungându-se la 35 în anul 2010, în acest număr fiind incluşi nu doar copiii părăsiţi, ci şi cei neglijaţi şi cu risc de a fi abandonaţi.
O contribuţie importantă la reducerea fenomenului au avut-o şi specialiştii care s-au ocupat de implementarea unui program ce a avut ca scop prevenirea sarcinilor nedorite.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES