Numărul persoanelor care au depus cereri la Casa Judeţeană de Pensii Covasna, pentru pensionarea anticipată parțială a crescut, după intrarea în vigoare a unor modificări aduse în Legea Pensiilor, arată datele instituției. Conform aceleiași surse, 100 de cereri în acest sens s-au înregistrat la nivel de județ, în perioada 17 iulie – 9 august (a.c.).
În 17 iulie a.c. a intrat în vigoare Legea 142/2016 prin care se modifică sistemul de calcul al pensiei anticipate parțiale. Potrivit noilor dispoziții, pensia anticipată parțială se stabilește în raport cu anii de cotizare peste limita minimă, și nu printr-o reducere fixă de 0,75% pentru fiecare lună de pensionare anticipată, calculată din pensia cuvenită.

Cine poate avea pensie anticipată parțială și cum se calculează aceasta?
„Pensia anticipată parţială se cuvine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani. Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu un anumit procent (în funcție de numărul anilor realizați peste stagiul complet de cotizare prevăzut de lege), pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.”- a explicat reprezentanta compartimentului de comunicare din cadrul Casei Județene de Pensii (CJP) Covasna, Köllő Piroska.

Potrivit acesteia, înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 142/2016, calculul pensiei anticipate parţiale se făcea scăzând cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, fără a fi luaţi în considerare anii ce depăşesc stagiul complet de cotizare.
„Ca exemplu concret: în cazul unui bărbat care a lucrat 35 de ani și a solicitat stabilirea pensiei anticipate parțiale cu 5 ani mai devreme (adică la 60 de ani), pensia lui a fost penalizată cu 45 %, calculată după formula: 12 luni x 5 ani x 0,75%. Noua lege prevede că de acum înainte, cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acesteia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform unui tabel cu procentaje diferențiate.”- a explicat reprezentanta CJP Covasna.
Astfel, potrivit aceleiași surse, pentru o perioadă de cotizare realizată peste stagiul standard complet de cotizare de până la un an, procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare este de 0,50%; pentru o perioadă de cotizare realizată peste stagiul standard complet de cotizare de peste un an, procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare este de 0,45%; peste 2 ani – 0,40%; peste 3 ani – 0,35%; peste 4 ani – 0,30%; peste 5 ani – 0,25%; peste 6 ani – 0,20%; între 7 şi 8 ani – 0,15%.
Conform informațiilor oferite de reprezentanta compartimentului de comunicare din cadrul Casei Județene de Pensii Covasna, în prezent sunt în plată 1.334 de persoane care beneficiază de pensie anticipată parțială, cu un cuantum mediu lunar de 559 de lei. După intrarea în vigoare a Legii care schimbă metoda de calcul a pensiei anticipate parțiale, numărul cererilor depuse de covăsneni pentru solicitarea acesteia a crescut, arată datele CJP Covasna.
„În semestrul I al anului 2015 au fost înregistrate și soluționate 350 de cereri pentru stabilirea pensiei anticipate parțiale. În aceeași perioadă a anului curent, au fost înregistrate și soluționate un număr de 320 de cereri de cazuri noi. După intrarea în vigoare a noii legi, datorită faptului că pensia anticipată parțială a devenit mai atractivă, s-a mărit semnificativ numărul cererilor depuse pentru solicitarea acesteia. Astfel, în perioada 17.07.2016 – 09.08.2016 (după data intrării în vigoare a noii Legi) au fost înregistrate exact 100 cereri pentru stabilirea acestei pensii. În aceeași perioadă a anului trecut (când penalizările erau mai mari), au fost înregistrate 34 de cereri pentru pensionarea anticipată parțială. Având în vedere faptul că în conformitate cu prevederile art 103 aliniatul 4 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cererea de pensionare depusă poate fi retrasă de persoana care a depus-o, până la emiterea deciziei de pensionare, au fost retrase un număr de 18 cereri. Titularii acestora au depus cereri noi de stabilire a pensiei anticipate parțiale, cereri care vor fi soluționate în conformitate cu prevederile noii legi, cu o penalizare mai mică. În termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulată la cererea titularului, astfel un număr de 9 persoane au solicitat anularea deciziilor și au depus cereri noi.” – a declarat reprezentanta CJP Covasna, Köllő Piroska.
Potrivit acesteia, majoritatea persoanelor care au depus cereri pentru stabilirea pensiei anticipate parțiale, în ultima perioadă, provin din sectorul privat sau din rândul persoanelor care nu mai au calitatea de asigurat la solicitarea pensiei (adică nu mai au un loc de muncă).
. . Actele necesare pentru solicitarea pensiei anticipate parțiale
Reprezentanta compartimentului de comunicare din cadrul CJP Covasna a declarat că pentru solicitarea pensiei anticipate parțial sunt necesare următoarele acte: cerere pentru înscrierea la pensie; carnetul de muncă (original şi copie); carnetul de muncă, carnetul de asigurări sociale pentru membrii CAP sau fișa CAP (original şi copie); alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată – dacă este cazul; actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original şi copie); livretul militar (original şi copie) – dacă solicitantul a satisfăcut serviciul militar; diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi – dacă este cazul; adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv / individual de muncă (original) – dacă este cazul; adeverinţa privind condiţiile de muncă deosebite, speciale şi / sau alte condiţii (original) – dacă este cazul; dovada încetării calităţii de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată sau pensie anticipată parţială, pentru persoanele care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat; adeverinţă care să ateste perioadele de activitate realizate după data de 1 ianuarie 2011 – dacă solicitantul a lucrat după data de 01.01.2011.
Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail