Programul ,,Bursele Români pentru Români” derulat de Asociațiile „Calea Neamului” și „Grai străbun” are, din această toamnă, 60 de beneficiari- elevi din județele Covasna, Harghita, Mureș și Satu Mare ce urmează cursurile în unități de învățământ cu predare în limba română, care primesc un sprijin financiar în sumă de 1500 lei/an.

De la președintele Asociației „Calea Neamului”, medicul Mihai Tîrnoveanu, am aflat că a doua tranșă în valoare de 500 lei a intrat în conturile elevilor, la finalul lunii septembrie.

Potrivit acestuia, fiecare donație primită în contul bancar al asociației a făcut posibilă plata burselor către copiii  care învață foarte bine însă provin din familii cu posibilități materiale limitate.

 „Ne-am îndeplinit datoria față de acești copii minunați.

În septembrie, Bursele Români pentru Români, program organizat de Calea Neamului și Grai Străbun, au ajuns la 60 de copii români din Harghita, Covasna, Mureș și Satu-Mare, în a doua tranșă de burse din acest an, următoarea fiind în luna decembrie. Datorită donațiilor voastre trimise în contul BRD: RO77BRDE080SV91101760800, Asociatia Calea Neamului am reușit să cooptăm în program încă zece tineri, în plus de cei 50 pe care i-am avut la începutul și mijlocul acestui an. (…) Consider că este o mare victorie faptul că am putut să ne tinem de cuvânt și faptă pentru cei 50 de tineri care urmează cursurile de învățâmânt cu predare în limba română si că am reușit să mai adăugăm încă zece copii care fac cinste acestuia în județele în care Ungaria desfăsoară programe de subminare a statului național românesc, finanțând masiv prin burse pentru elevi si stagii de pregătire pentru profesori, învățământul (adică politica de autonomie) în limba maghiară. E o mare victorie și un mare sacrificiu din partea voastră, mai ales în condițiile în care iarna ce va veni se anunță cu mari restricții economice ce ne vor îngreuna viața. În pofida acestor negre previziuni ați dat dovada înțelegerii unui lucru fundamental.

Copiii noștri sunt scutul de azi si de mâine al integrității teritoriale românești. Siguranța națională pe zona Transilvaniei se măsoară în numărul de elevi care studiază, care cresc, în limba română. Județele Covasna, Harghita, Mureș, Satu-Mare sunt zone critice în care fiecare copil este un Steag, o baricadă de identitate națională. Sunt localități întregi unde nu mai există învâțământ în limba română, sunt orașe în care acesta este pe cale de dispariție, cum ar fi Târgu-Secuiesc. La Dobolii de Jos, 20 km. de Brasov, de exemplu, românii vorbesc acasă în limba maghiară, nu este caz singular. Românii nu au scoală în limba română pentru copii lor. Sunt locuri în care chiar dacă am avea fonduri, nu mai avem cui să dăm burse pentru că nu mai există învătământ în limba română, fapt de-a dreptul incredibil. De aceea, fiecare copil care studiază în limba națională este o comoară, mai ales în Arcul Intracarpatic. Atitudinea noastră prin programul de burse este în primul rând una națională și în al doilea rând filantropică. Desigur, ne adresăm copiilor cu o situație materială deficitară, dar condiția este ca ei să aibă si rezultate bune la scoală, să facă cinste învățământului românesc și să-l mențină în viață. Desigur, dacă am avea puterea necesară, am acorda burse tuturor elevilor care studiază în limba română, pentru a contrabalansa cu o forța sporită politica Ungariei. Nu suntem din păcate guvernul României pentru a putea face asta, suntem însă o mână bună de români care dăruiesc bucurie unor copii ce țin România în viață acolo unde este mai greu. Mulțumim din adâncul sufletului în numele nostru și al copiilor tuturor oamenilor minunați care ne-au ajutat prin promovarea pe Fb. și în mod deosebit celor care au trimis fonduri în contul destinat Burselor Români pentru Români, fonduri folosite exclusiv burselor sau activităților destinate direct tinerilor ce participa la acțiunile noastre. Să le dea Dumnezeu sănătate si fericire: doctor Șuslănescu, Bogdan, Lucian Nicolescu, Aida Mihaela, Doris Georgeta, Hr. Milac, Grai Străbun, partenerul nostru, Victoria Uifălean, Indrea Viorel, Ecaterina Ovezea, Filote Adrian, Iulian Nistor, Jijeu Elena, Constantin Rotaru, Brînzei Adriana, Nistor Daniel, Valentin Traistariu, Ieremia Gabriela, Lucian Nicolescu.

Adâncă recunoștință pentru toți acesti români deosebiți!

Mergem împreună cu Dumnezeu înainte pentru Biruința Neamului Românesc, pentru Libertatea de a fi Român!”, a scris Mihai Tîrnoveanu, pe pagina lui de socializare.

***

Programul „ Bursele Români pentru Români” a fost inițiat și pus în practică în cursul lunii octombrie 2020, de Asociația „Calea Neamului” din Brașov, Grupul „Grai Străbun” și publicația online Buletin de Carei.

La acel moment, „Bursele Români pentru Români” a pornit la drum cu un număr de 17 elevi cu drag de carte, care au  devenind bursieri ai acestui proiect.

 Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail