Elevii din judeţul Covasna au acumulat în primul semestru din acest an şcolar un număr total de peste 366.200 de absenţe, dintre care aproape 55% nemotivate.
Potrivit unui raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, dat ieri publicităţii, numărul a scăzut în medie cu 2,65 de absenţe pe elev faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar a crescut cu 0,47% ponderea absenţelor nemotivate.
În primul semestru al acestui an s-au înregistrat în medie 12,72 absenţe pe elev, dintre care 7 nemotivate, iar cele mai multe le-au acumulat elevii de liceu, atât cei care frecventează cursurile de zi, cât şi cei de la seral.
În topul unităţilor de învăţământ liceale cu cele mai multe absenţe conduc liceele tehnologice „Constantin Brâncuşi , „Berde Aron” şi „Kos Karoly” din Sfântu Gheorghe, iar la polul opus se situează Colegiile „Mihai Viteazul” şi „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, precum şi „Mircea Eliade” de la Întorsura Buzăului, care au profil teoretic. Spre exemplu, la „Constantin Brâncuşi” s-au înregistrat în medie 32,34 absenţe pe elev dintre care 46% nemotivate, în timp ce la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” s-a înregistrat o medie de 6,55 absenţe, din care 35% nemotivate.
La ciclul gimnazial în mediul urban conduc şcolile „Godri Ferenc” şi „Neri Szent Fulop” din Sfântu Gheorghe, iar în mediul rural, cele din localităţile Belin, Ghidfalău, Ojdula şi Araci, unde trăiesc comunităţi compacte de romi. La Belin, numărul mediu de absenţe este de peste 50 pe elev, iar 93% sunt nemotivate.
Pentru a combate absenteismul şi implicit abandonul şcolar, conducerea Inspectoratului a cerut unităţilor de învăţământ din judeţ să monitorizeze atent prezenţa la cursuri şi să aplice cu exigenţă prevederile regulamentelor şcolare. Directorilor de şcoli li s-a solicitat să întărească paza la intrarea şi ieşirea din unităţile de învăţământ, iar diriginţii să ia legătura cu părinţii şi să facă vizite la domiciliile elevilor din învăţământul obligatoriu care acumulează multe absenţe.
Şefa Inspectoratului Şcolar, Keresztely Irma, a menţionat că nivelul de pregătire al elevilor depinde în mare măsură de prezenţa la cursuri, iar grav este că mulţi dintre cei care chiulesc de la ore sunt elevi în ultimul an de liceu care urmează să susţină bacalaureatul.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES