„Ziua Fermierului Buzoian”: • Nemulţumiri legate de noul impozit pentru persoanele fizice din agricultură • O oportunitate pentru crescătorii de vite din zonă: reorientarea spre rasele de carne
Un număr important de fermieri, membrii ai Asociaţiilor Crescătorilor de Bovine din localităţile Sita Buzăului, Întorsura Buzăului, Barcani, Valea Mare şi Dobârlău, au luat parte la cea de a II-a ediţie a „Zilei Fermierului Buzoian” ce a avut loc vineri, la Căminul Cultural din Sita Buzăului.
Beneficiind de prezenţa la întâlnire a directorului general din Ministerul Agriculturii, Gheorghe Reman, a parlamentarilor USL de Covasna Horia Grama şi Marius Obreja, precum şi a reprezentanţilor instituţiilor deconcentrate cu responsabilităţi în domeniul agriculturii şi în domeniul fiscal, fermierii nu au ezitat să-şi spună păsurile, şi, totodată, să ceară celor de la Bucureşti să se aplece asupra problemelor agricultorilor din această zonă.
Valoarea noilor impozite – principalul „păs”
Cele mai aprinse discuţii au fost cele legate de recenta Ordonanţă de Guvern privind normele de venit pentru impozitul care va fi aplicat persoanelor fizice ce-şi desfăşoară activitatea în agricultură, începând cu data de 1 februarie a.c. (vezi Normele de venit pentru impozitarea persoanelor fizice din agricultură au fost publicate în MO).
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine Covasna, Otvos Mozes, a declarat că nu poate fi de acord cu impozitarea unitară a agricultorilor care este stabilită prin noua prevedere legală publicată în Monitorul Oficial. Acesta a menţionat faptul că în cadrul discuţiei pe care a avut-o la Ministerul Agriculturii, în cursul săptămânii trecute, pe tema impozitării pe suprafaţa agricolă şi a animalelor din sectorul zootehnic, în numele asociaţiei pe care o reprezintă a propus guvernanţilor majorarea subvenţiilor la o valoare care să acopere noul impozit.
„Cerem domnilor parlamentari şi conducerii judeţului să solicite modificarea actualei Ordonanţe a Guvernului. Anul trecut a fost secetă şi anul acesta se preconizează a fi unul greu. Cei prezenţi aici ne zbatem pentru a asigura pâinea, produsele lactate şi de carne pentru populaţie. Suntem o forţă în România şi nu trebuie să cedăm în a cere drepturile pentru acele persoane care nu au nici zi, nici noapte, care muncesc în mod permanent. Domnule Senator, domnule Deputat, să-i spuneţi d-lui Ponta că oamenii din zona Întorsura Buzăului, cei din judeţul Covasna, nu sunt mulţumiţi cu impozitele stabilite!”, a spus Otvos Mozes.
Fermierii din Întorsura Buzăului şi din comunele Sita Buzăului, Barcani, Valea Mare şi Dobârlău sunt de părere că zona în care îşi desfăşoară activitatea nu e doar una defavorizată, ci „foarte defavorizată” urmare a faptului că aici iarna ţine chiar şase luni de zile, timp în care animalul trebuie protejat şi trebuie hrănit corespunzător. Ca urmare, ei consideră că nu pot fi impozitaţi la fel ca cei din alte zone ale ţării care nu se confruntă cu astfel de condiţii meteorologice.
„Impozitele sunt foarte mari! Noi trebuie să tragem un semnal de alarmă pentru ca dl. Reman, împreună cu domnii parlamentari, să face cunoscute greutăţile din zona noastră, la Bucureşti”, a spus dl. Popica, crescător de animale din Întorsura Buzăului.
Pentru a-i linişti, directorul general din Ministerul Agriculturii, Gheorghe Reman, le-a spus celor prezenţi că deşi Ordonanţa de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial, potrivit ministrului de resort, Daniel Constantin, normele metodologice de aplicare a acesteia nu vor apărea până când Ordonanţa nu va fi supusă dezbaterii. În acest sens, oficialul a precizat că în data de 7 februarie a.c. va avea loc o întâlnire, la nivel naţional, cu toate forurile din agricultură.
La rândul său, reprezentantul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Covasna, Petre Bularca, a pus în vedere fermierilor din zonă că legiuitorul a stabilit anumite suprafeţe de teren şi număr de animale pentru care nu se plăteşte niciun fel de impozit.
Prezent la „ Ziua Fermierului Buzoian”, părintele protopop Florin Tohănean a declarat că reprezentanţii instituţiilor statului trebuie să înţeleagă faptul că agricultorii din această zonă nu se împotrivesc plăţii impozitelor, acestea fiind necesare pentru desfăşurarea activităţii unei societăţi, ci îşi manifestă nemulţumirea cu privire la modul în care a apărut acest impozit. „Discuţiile vor fi tardive, acestea trebuiau făcute înainte a se promulga Ordonanţa de Guvern. Normele metodologice stabilesc doar date tehnice privitoare la modul de aplicare a legii pe baza căreia sunt stabilite normele de venit pentru plata impozitelor în agricultură, începând cu 1 februarie”, a menţionat părintele protopop Florin Tohănean.
Cu privire la acest aspect, deputatul Horia Grama a declarat că există o filozofie potrivit căreia totul trebuie impozitat, deşi nimănui nu-i place să plătească impozite. Acesta a precizat că în programul de guvernare al USL există intenţia de majorare a subvenţiilor astfel încât, în viitor, să se ajungă la o uniformizare a acestora, la nivelul Uniunii Europene.” Având posibilitatea de iniţiativă legislativă şi având, în momentul de faţă, o majoritate în Parlament, există o şansă de a îndrepta greşelile, acolo unde acestea există. (…) Atât eu, cât şi senatorul Marius Obreja avem toată disponibilitatea de a vă sprijini. Suntem o echipă, ca urmare, folosiţi-ne!”, a conchis deputatul Horia Grama.
Oportunităţi pentru crescătorii de bovine
Creşterea animalelor reprezintă principala activitate economică a celor ce trăiesc în Zona Buzaielor. Însă, şi în acest domeniu de activitate, ca în oricare altul, trebuie puse în balanţă plusurile şi minusurile acestei îndeletniciri, pentru a alege varianta cea mai profitabilă pentru fermieri. Prin materialul pe care l-a prezentat, dr. Sorin Pătrunjel, reprezentantul Camerei Agricole Covasna şi, totodată, consultant agricol în Întorsura Buzăului, a urmărit să scoată în evidenţă potenţialul acestei zone în ceea ce priveşte creşterea animalelor, dar mai ales oportunitatea de a creşte vaci din rase de carne, în detrimentul celor de lapte.
Făcând o comparaţie între cele două rase, medicul veterinar Sorin Pătrunjel a punctat beneficiile creşterii vacilor de carne, respectiv: mai puţin pretenţioase în ceea ce priveşte clima şi furajarea (fac parte din rase rustice, rezistente, ce pasc pe păşune timp de 6 luni, furajarea fiind puţin pretenţioasă); durată mai lungă de exploatare; volum şi cheltuieli scăzute cu munca fizică; obţinerea mai rapidă a veniturilor (vinderea unui viţel de 7-8 luni, ce cântăreşte 300-350 kg, reprezintă o sursă sigură de câştig).
Vorbind de creşterea vitelor pentru lapte, specialistul a punctat, printre dezavantaze: preţul mare de achiziţie al unui exemplar de calitate (o junică se cumpără cu aproximativ 1.600 euro); costuri mari cu furajarea, datorită preţului mare al furajelor; sensibilitate la anumite boli; durata scurtă de exploatare (intră în producţie la vârsta de 4 ani, iar la 9-10 ani e deja bătrână); cheltuieli mari cu munca fizică; preţul nemulţumitor de achiziţie al laptelui.
Dr. Sorin Pătrunjel a prezentat şi câteva rase de vaci de carne ce ar putea fi crescute de fermierii din zonă, printre acestea numărându-se Aberdeen Angus, Limuzine, Charolaise, Galloway şi rasa de carne scoţiană.
Acesta a arătat că printre atuurile creşterii animalelor în Zona Buzaielor se numără: existenţa suprafeţelor de păşuni şi fâneţe precum şi calitatea floristică a acestora; tradiţia creşterii animalelor; posibilitatea accesării de programe privind agricultura ecologică; existenţa Asociaţiilor. Punctele slabe constatate de acesta sunt: lipsa unui program de dezvoltare a zootehniei, pe termen mediu şi lung; neîncrederea oamenilor; lipsa grupului de producători, ca formă de organizare şi lucru.
Totuşi, în opinia reprezentantului Camerei Agricole Covasna, dr. Sorin Pătrunjel, creşterea bovinelor din rase de carne reprezintă o oportunitate de viitor, pentru locuitorii din această zonă, deoarece pe piaţa europeană există o cerere crescută de carne de vită, pentru care se oferă un preţ bun.
Meritele le-au fost recunoscute
În cadrul celei de a II-a ediţii a „Zilei Fermierului Buzoian”, conducerea Asociaţiei Crescătorilor de Bovine a acordat diplome acelor fermieri din zonă care au obţinut rezultate remarcabile în activitatea pe care o desfăşoară. Printre „cei mai buni” fermieri se numără: Gheorghe Mazăre – Întorsura Buzăului (Floroiaia Mare); Gheorghe Baciu – Asociaţia Cerbul (77 ani -cel mai în vârstă fermier); Marius Suciu -Asociaţia Cerbul; Nicolae Pastor – Asociaţia Sărmaş; Gheorghe Broanăr şi Gheorghe Marton – Asociaţia Barcani; Gabriel Burtea – Asociaţia Lădăuţi; Constantin Aldea, Vasile Horn şi Lucian Puricel- Asociaţia Sita Buzăului.
Fermierii din Zona Buzaielor l-au sărbătorit şi pe preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine Covasna, Otvos Mozes, a cărui zi de naşterea a fost săptămâna trecută. La cei peste 70 de ani pe care îi are, acesta se bucură de toată admiraţia şi simpatia fermierilor covăsneni, pentru modul în care se luptă şi le susţine interesele.
Maria Graur