– susţine preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad 

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că reorganizarea administrativă a României nu se va putea face fără a se ţine cont de interesele comu­nităţii maghiare.

El a arătat că România a ratificat o serie de documente europene referitoare la drepturile minorităţilor naţionale, prin urmare nu le va putea încălca.

„Trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea că orice efort de reorganizare administrativă trebuie în mod obligatoriu să ia în considerare protecţia minorităţilor naţionale. Că le place unora sau nu,  şi noi trăim în această ţară şi nu se poate face o reorganizare fără să se ţine cont de interesele comunităţii maghiare. Orice reformă administrativă are acest punct foarte sensibil, această realitate care a caracterizat şi reorganizările administrative precedente”, a spus Antal Arpad.

În context, acesta a menţionat că nici măcar Nicolae Ceauşescu nu a reuşit în anul 1968 să reorganizeze România aşa cum a dorit şi a trebuit să ţină cont de specificul etnic al zonelor locuite de maghiari, prin urmare cu atât mai puţin se va putea face în anul 2013.

„Putem noi să visăm la orice regiune şi putem să împărţim România cum vrem, dar sunt şapte judeţe unde comunitatea maghiară trăieşte în număr însemnat şi nu poţi să te joci cu aceste şapte judeţe fără să ţii cont de interesele comunităţii maghiare (…) Deci, înainte de a se discuta cu oricine, problema aceasta trebuie discutată mai întâi cu comunitatea maghiară (…) Nici cu o majoritate de 95% în Parlament nu se va putea face o reorganizare teritorială fără să ţină cont de interesele şi drepturile comunităţii maghiare pentru că ar însemna să nu se respecte acele tratate internaţionale pe care România le-a semnat”, a mai spus Antal Arpad.

Documentele internaţionale invocate de liderul UDMR sunt Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, Carta europeană a autonomiei locale şi Carta europeană a limbilor regionale sau minoritate, ratificate în anul 1995, 1997, respectiv 2007.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail