Preşedinte al U.J  C.N.S.L.R Frăţia Covasna, Vasile Neagovici, a înaintat o adresă Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială a Camerei Deputaţilor prin care face cunoscut punctul de vedere al sindicaliştilor covăsneni cu privire la  intenţia unui grup de parlamentari  de a modifica Legea nr.142/1998 privind tichetele de masă. În această adresă se precizează următoarele:  

„Uniunea Judeţeană C.N.S.L.R Frăţia Covasna ar dori să ia poziție în legătură cu propunerea de modificare a legii 142/1998 privind tichetele de masă, deoarece nu  este în conformitate cu politica socială inițiată prin această lege acum 15 ani. Uniunea Judeţeană C.N.S.L.R Frăţia Covasna este deschisă la o modernizare a sistemului și agreează atât suportul de card, cât și cel pe hârtie existent deja. Cu toate acestea, modificările care sunt acum în dezbatere în cadrul Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaților schimbă sistemul de tichete de masă, existând riscul de a modifica unele dintre principiile de bază și de a pune astfel în pericol sistemul în viitor.

Sistemul tichetelor de masă a început implementarea sa în România acum 15 ani ca un instrument în sprijinul angajaților pentru servirea mesei de prânz, element care să contribuie la menținerea performanței la locul de muncă, fiind un sistem puternic susținut de către sindicate. Mecanismul utilizat  pentru sistemul de tichete de masă în România este același cu cel folosit în mai mult de 40 de țări din lume de mai mult de 60 de ani, cu impact pozitiv dovedit, și ar trebui să rămână neschimbat pentru a continua să ofere un sprijin real angajaților.

Amendamentele care sunt acum în dezbatere în cadrul Camerei Deputaților vor afecta cu siguranță punerea în aplicare a sistemului de tichete de masă în România, fapt care ar putea duce foarte bine la dispariția acestuia în următorii ani, din cauza unei confuzii, care se face între tichetele de masă și instrumentele de plată. Sindicatele sprijină un nou suport cum ar fi cardul pentru tichete de masă. Totuși, acesta nu poate fi în nici un fel considerat un card bancar. În primul rând pentru că pe termen mediu, acesta poate fi ușor transformat în salariu, lucru care va distruge aceste beneficii suplimentare pentru angajați. În al doilea rând, în cazul în care este transformat într-un instrument de plată, acesta evident, nu respectă nici Legislația Europeană, și nici Legislația Națională, care deja au stabilit  foarte clar că tichetele de masă nu sunt și nici vor fi folosite ca instrument de plată în acest sistem.

Legislația existentă trebuie să fie respectată. Prin contrast cu cardurile bancare de plată, tichetele de masă sunt  bilete de valoare și nu instrumente de plată sau monedă electronic declarată, astfel:

–          La nivel European: Atât Directiva 2007/64/CE privind serviciile de plată în cadrul pieței interne (”Directiva Serviciilor de Plată”) cât și Directiva 2009/110/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 septembrie 2009 privind accesul la activitate, desfășurarea și supravegherea prudențială a activității instituțiilor emitente de monedă electronică (”Directiva Moneda Electronică”) exclude din domeniul lor de aplicare ”serviciile inițiate prin instrumente care (…), în baza unui acord comercial cu emitentul, pot fi folosite fie în cadrul unei rețele limitate de furnizori de servicii, fie pentru o gamă limitată de bunuri sau servicii.”

–          La nivel Național: Atât Directiva Servicii de Plată cât și Directiva Moneda Electronică au fost implementate în legislația română care prevede de asemenea că tichetele de masă (indiferent de forma în care sunt emise) nu intră în domeniul de aplicare a legislației privind serviciile de plată, în conformitate cu dispozițiile art. 4 alin. (1), lit. (k) din OUG 113/2009 privind serviciile de plată (”OUG 113/2009”) sau în domeniul de aplicare a legislației privind moneda electronică, în conformitate  cu dispozițiile art. 3 lit. (a) din Legea 127/2011 privind activitatea de emitere de moneda electronică ( ”Legea 127/2011”).

–          În punctual său de vedere emis oficial sub nr. 426 din 4 iunie 2013, Banca Națională a României constată în mod expres că emiterea și utilizarea tichetelor de masă nu se încadrează în sfera de aplicare a legislației privind serviciile de plată sau în domeniul de aplicare al legislației privind moneda electronică și, prin urmare, Banca Națională Românească nu exercită atribuții de reglementare cu privire la tichetele de masă, nici orice activități de licențiere / monitorizare cu privire la emitenții de tichete de masă, inclusive  în ceea ce privește tichetul de masă electronic.

Uniunea Judeţeană C.N.S.L.R Frăţia Covasna solicită cu fermitate Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială ca amendamentele să fie modificate în sensul de a nu folosi pentru tichete de masă electronice carduri bancare (care sunt instrumente de plată), ci carduri dedicate special tichetelor de masă (care sunt utilizate în toate țările care folosesc tichete de masă în format electronic)

Sistemul tichetelor de masă s-a dovedit a fi un instrument foarte bun de combatere a muncii la negru și a economiei subterane, în toate țările în care a fost pus în aplicare, nu numai în România, iar legea tichetelor de masă trebuie să păstreze toate regulile care sprijină acest aspect:

–    Rețea închisă de magazine alimentare, construită prin contracte special pe care acești actori economici ar trebui să le semneze pentru a intra în sistem.

–    Protejarea sumelor provenite din operațiunile cu tichete de masă și interzicerea emitenților de a le reinvesti, aspect care este esențial garantării faptului că banii acordați salariaților sub forma tichetelor de masă nu vor dispărea în cazul în care un emitent se confruntă cu dificultăți financiare.

Valoarea tichetelor de masă de pe carduri nu va fi diminuată cu nici un fel de comision pentru angajați, deținători de carduri. Toate comisionele aferente vor trebui să fie suportate de către angajator, așa cum este cazul pentru tichetele de masă pe suport de hârtie de astăzi. Acesta este un alt motiv pentru care cardul de tichete de masă ar trebui să fie separate, dedicate, nu amestecat cu altceva.

Mai mult decât atât,  având în vedere că Legea 142/1998 este adoptată în beneficial angajaților și scopul său este acela de a proteja în cele din urmă interesele angajatului, ar trebui garantat dreptul acordat fiecărui angajat de a alege în mod liber forma în care dorește să primească tichetele de masă (adică pe card sau pe support de hârtie), pe baza nevoilor practice. Numai prin acordarea acestei libertăți în ceea ce privește alegerea pe care dorește să o facă fiecare angajat, indiferent de locația sa, de ocupația, vârsta, instruire, nivelul veniturilor ar putea fi adoptat propunerea de modificare a Legii 142/1998, evitând astfel orice formă de discriminare între angajați. Este important să se evite discriminarea între oamenii care trăiesc în orașe (cu magazine alimentare mult mai bine achipate cu terminale de card) și oamenii care trăiesc în mediul rural (cu magazine alimentare mai puțin echipate cu terminale)

Sistemul tichetelor de masă a fost creat cu scopul clar de a încuraja angajații să servească masa la prânz, să folosească tichete pentru a cumpăra alimente. De aceea, este foarte important ca tichetele de masă electronice să fie puse pe carduri dedicate special, care nu oferă posibilitatea  de a retrage bani de la terminale, și care asigură o utilizare exclusivă în unitățile alimentare incluse în rețeaua de tichete de masă și carduri.

Ministerul de Finanțe trebuie să rămână autoritate care îi supraveghează pe cei care pot emite tichete de masă ( pe suport de hârtie, pe carduri dedicate special) pentru a asigura un regim unitar.

Uniunea Judeţeană C.N.S.L.R Frăţia Covasna este încrezătoare că în urma unei analize temeinice, Comisia de Muncă şi Protecţie Socială  va respecta legislația în vigoare și va defini corect noile tichete de masă electronice, în scopul de a păstra beneficiile sistemului de tichete de masă din România și va acorda atenție tuturor detaliilor care fac din sistemul de tichete de masă un catalizator pentru piața muncii și pentru întreaga economie”.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail