În perioada octombrie 2012 – martie 2013 la nivel naţional va fi derulată o campanie de prevenire a violenţei în mediul şcolar, intitulată „Nu lăsa violenţa să te transforme într-un infractor!”. Campania este iniţiată de Inspectoratul General al Poliţiei Române – Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, în parteneriat cu Agenţia de Publicitate „Mercury 360”.
Publicul ţintă al campaniei îl reprezintă un număr de aproximativ 20.000 de tineri cu vârsta între 15-17 ani, din clasele IX-XI, din câte 1 liceu/judeţ, respectiv 1 liceu/sector în Bucureşti iar scopul campaniei îl reprezintă reducerea riscului de implicare a elevilor de liceu în acte de violenţă.
Din analiza realizată la nivel naţional, în baza unui chestionar aplicat în rândul elevilor de liceu a reieşit faptul că, deşi în viziunea liceenilor, mediul şcolar – mediu în care îşi petrec o parte importantă din timp – este apreciat a fi unul caracterizat de siguranţă, totuşi mulţi dintre adolescenţi menţionează a fi prezente, în liceele lor, o serie de fenomene care ar putea diminua acest sentiment de siguranţă (hărţuiri/jigniri/umiliri între elevi, distrugerea unor bunuri din interiorul şcolii, o serie de conflicte verbale, bătăi, utilizarea unui limbaj neadecvat etc.).
Cu ocazia activităţilor, se va urmări informarea elevilor cu privire la consecinţele unor acte de violenţă şi la modalităţile concrete de prevenire a acestora în unităţile de învăţământ precum şi implicarea elevilor în activităţi de prevenire a violenţei.
În zonele de acces în fiecare unitate de învățământ în care se implementează campania vor fi expuse afişe care promovează comportamente non-violente.
Poliţiştii susţin întâlniri cu elevii, în perioada octombrie – decembrie 2012, în cadrul cărora tinerii vor viziona filmul educativ „Cheia e la tine!” ce prezintă cazuri concrete ale unor deținuți aflaţi în Penitenciarul pentru minori din Craiova şi în Penitenciarul pentru femei Târgşor. Acesta va constitui baza unor dezbateri despre consecinţele juridice şi sociale ce decurg din adoptarea unor comportamente antisociale. De asemenea, se vor distribui flyere cu recomandări preventive tematice.
După ce vor avea loc activităţile de informare şi transmitere a mesajului campaniei, se va organiza, în intervalul ianuarie – februarie 2013, concursul „Eseul meu antiviolenţă!”.
Lucrările elevilor vor fi evaluate de un juriu constituit din:
– un ofiţer de prevenire de la nivelul IPJ
– un reprezentant al IŞJ
– un jurnalist de la o publicaţie locală.
Vor fi selecţionate un număr de 3 lucrări, care vor face obiectul jurizării la nivel naţional, care va avea loc la sfârşitul lunii februarie 2013.
Cel mai frumos eseu va fi premiat și multiplicat, urmând să fie expus în incinta fiecărei şcoli implicate în campanie.