În cursul anului trecut, salariaţii covăsneni au depus mai puţine plângeri la Inspecţia Teritorială de Muncă (ITM) Covasna, respectiv 229, faţă de cele 296 de sesizări făcute în anul 2010.

Liliana Balmuş

Inspectorul şef adjunct al ITM Covasna, Liliana Balmuş, ne-a spus că, o explicaţie a acestei scăderi a numărului de sesizări ar putea fi faptul că  legislaţia muncii intrată învigoare anul trecut este mult mai clară, dar şi că valoarea amenzilor a crescut, ceea ce a dus la descurajarea angajatorilor care vor să încalce prevederile legale în domeniul muncii.

În ceea ce priveşte conţinutul sesizărilor, Liliana Balmuş ne-a spus că cea mai mare durere a angajaţilor în relaţiile de muncă vizează drepturile salariale, mai cu seamă neplata salariului minim brut pe ţară dar şi întârzieri la plata  acestuia. La fel de importante sunt însă şi nemulţumirile legate de neplata orelor suplimentare, neacordarea concediilor de odihnă şi depăşirea  duratei normale a unei zile de muncă.  În funcţie de ceea au sesizat angajaţii, inspectorii cu atribuţii de control  au luat în considerare şi plângerile anonime.

Potrivit  inspectorul şef adjunct al ITM Covasna, angajatorii care nu respectă prevederile legale privind acordarea repausului săptămânal şi  dispoziţiile privind munca suplimentară pot  primi sancţiuni cu amendă cuprinsă între 1.500 – 3.000 lei. Nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară  este  sancţionată cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail