Nouă formaţii din judeţ, dar şi din afara judeţului au anunțat participarea la spectacolul- concurs cuprins în cadrul celei de-a V-a ediţii a Festivalului Coral „George Sbârcea”, ce va avea loc la începutul lunii aprilie (a.c.).
. . Cea de-a V-a ediție a Festivalului coral „George Sbârcea” a debutat în 17 martie cu atelierele corale dedicate elevilor și preșcolarilor, organizate pentru prima dată în cadrul festivalului.
”Desfășurarea atelierelor corale se apropie de sfârșit, acestea aducând preșcolarilor și micilor școlari un plus de bucurie a întâlnirii cu muzica. Vioi și bine dispuși și -au însușit cântecele, iar cu o participare activă alături de domnul profesor Popovici Alexandru, au compus mici fraze muzicale, după ce au propus ei tema acesteia. La Cercul militar, gazda manifestărilor, au participat peste 70 de copii. Cei care vor dori, se vor întâlni cu spectatorii în cadrul recitalului ce va avea loc sâmbătă, 9 aprilie.” – a declarat, ieri, președinta Fundației ”Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.
Potrivit acesteia, pregătirile pentru următoarele acțiuni cuprinse în cadrul festivalului – masa rotundă și spectacolul – concurs – sunt în plină desfășurare.
” Masă rotundă are până acum nouă intervenții pe tema anunțată, iar la spectacolul concurs s -au înscris nouă coruri din județ și din țară. Le dorim tuturor un bun venit pe scena festivalului nostru, în municipiul nostru, dorind să devenim și să rămânem prieteni cât se poate de mult timp. Programele detaliate vor fi comunicate în următoarele zile.” – a declarat prof. ing. Maria Peligrad.
Festivalul coral ”George Sbârcea” a fost inițiat în anul 2012, purtând numele lui George Sbârcea, cunoscut şi sub pseudonimul „Claude Romano”. Născut pe 23 martie 1914, la Topliţa – decedat pe 27 iulie 2005, la Bucureşti, George Sbârcea a fost unul dintre cantautorii şi compozitorii de marcă ai României interbelice. Evenimentul urmărește, în principal, revigorarea mişcării corale și sensibilizarea concurenților, a spectatorilor în legătură cu bogăția și frumusețea repertoriului coral românesc existent, a valorilor culturale românești.
„Festivalul își propune să pună în evidenţă bogăţia muzicii corale româneşti, a folclorului, care reprezintă o valoare inestimabilă din viaţa poporului. Prima ediție a avut loc în anul 2012, primăvara, în jurul datei de 28 martie, data nașterii, la Toplița, a muzicianului George Sbârcea, personalitate complexă a culturii românești, al cărui nume l – am ales pentru acest festival. Am dorit atunci să strângem într–un spectacol, grupuri și formații corale, ansambluri corale din județ și din țară pentru a revigora și promova mișcarea corală, act cultural cu implicări spirituale înălțătoare în viața comunității. De asemenea, am dorit să sensibilizăm concurenții și spectatorii în legătură cu bogăția și frumusețea repertoriului coral existent, a valorilor culturale românești.” – a explicat președinta Fundației ”Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.
Ana Alina Costache