Dar să vă prezint  şi  alte atracţii de prin staţiunile aflate în Asia Mică. Nu doar tentaţii culinare ca până acum, prea puţin recomandate celor ce ţin la siluetă. Practic, este un supliciu  să te abţii de la atâtea  bunătăţi  pe care nu le ai acasă şi  aici abundă, făcânduţi cu ochiul.

   Având la îndemână nonstop  atâtea platouri cu sortimente sofisticate, plus zeci de tăvi cu  dulciuri „ucigător” de bune,  nu mai amintesc de băuturile alcoolice străine oferite de gazde cu dărnicie (nu…poşirci),  foarte puţini turişti se ţin tare. Aproape nimeni nu consumă cumpătat.

    Poate…franţuzoaicele ar fi fost, deşi  ele nu prea vin în Turcia, rămând pe Coasta (lor) de Azur: o locaţie celebră, dar mai nou nesigură, după groaznicul atentat terorist din vara lui 2016…

. . foto-1-parasailing

Atracţii sportive

 

Trebuie reţinut că  în orice mare complex turistic din Asia Mică ofertele pentru relaxarea de tip sportiv sunt nenumărate. Mă refer într-o ordine aleatorie la sălile de  forţă, terenurile  de tenis de câmp şi de masă, centrele pentru gimnastica aerobică şi Pilates, zonele unde se practică aqua gym, darts, biliard, bowling.

La toate acestea vine oferta de nerefuzat pe care tinerii o savurează la maximum:  sporturile nautice cu şi  fără motor, scuba diving, parasailing, plimbările cu skijet-ul şi fireşte, mult înot în mare şi în piscine.

Un „challenge” ce are tot mai mare căutare – dar pe care personal nu l-am încercat încă  – se referă la zborul cu paraşuta tractată de o şalupă, cu o ascensiune progresivă deasupra mării până la vreo 70-80 de metri, sport numit parasailing.

Iată dialogul purtat  la Side cu un profesionist turc, ce se ocupa numai cu asemenea treburi, având o agenţie de turism profilată pe îndeletniciri extreme.

– Hai, nu te mai fandosi, „dear papá”. Încearcă şi matale,  nu-ţi fie frică…

– Şi dacă crap acolo sus?

– Cum asta?

– Fac vreun infarct, ceva.

– Suferi cu inima?

– Nu.

– Ştii să înoţi?

– Da.

– Păi atunci e simplu – sari în apă şi gata! Nu uita următoarea zicere: „Ceea ce nu-ţi dăunează, te face mai puternic!”

– Este exact ce-mi lipseşte, „my friend”…

 

Experienţe  fascinante

 

Trebuie spus pentru a respecta adevărul  că acest sport se dovedeşte a fi o experienţă fascinantă (inclusiv pentru femei şi copiii, de regulă  mai temători de felul lor), toţi fiind fericiţi  la… coborâre. Damele, mai ales, se „udă” niţel la decolare, simţind cum le pulsează nebuneşte inima. Momentele de început par nesfârşite  şi  produc  panică. Însă, afirmau  mai apoi,  că după ce  încep să plutească  lin prin văzduh, se cred un soi de Icar modern. Treptat  se relaxează, gustând cu nesaţ experienţa inedită.

Aşa o fi…

În privinţa modului de fi ridicat  spre cer, dar şi de a ateriza  în siguranţă  sunt câteva variante.  Parasailing-ul a progresat, nu doar o singură persoană putând efectua zborul, ci şi în tandem sau triadă!  Apoi coborârea  se poate face direct în mare, pe şalupă care tractează ori pe o platformă special amenajată în larg.

 

Un hobby tot mai apreciat

 

Instructorul  din Antalya cu care am chibiţat, susţinea că  parasailing-ul a devenit în ultimii ani un hobby foarte apreciat de turiştii tineri. Mai ales de către ruşi, care după ce iau „la bord” mai multe stacane cu vodkă sunt  în stare să se ia la întrecere şi cu vulturii. Las’ că nici domniţele lor nu se lasă mai prejos…

De fapt, acest gen de distracţie am întîlnit-o în toate marile staţiuni de la ţărmul mărilor sau oceanelor.

Am observat  că sunt două tipuri de zbor. Unul cu  tracţiune pe uscat şi al doilea pe apă. În primul caz,  uriaşa paraşută colorată  dotată cu hamuri şi o tijă-suport pe care îşi sprijină dosul temerarul, este  tractată  de un  jeep, şi clientul alergă pe sol  la început până  paraşuta se umflă în spatele lui.

În schimb „umbrelele acvatice” sunt  mai practice, plecarea  făcându-se lin direct din barcă sau de  pe un mic ponton  aflat lângă ţărm.  O ambaracţiune cu motor puternic  porneşte treptat  în viteză şi trage paraşuta, care după caz poate susţine una, două sau chiar trei persoane ce stau agăţate în paralel. Acest tip de ascensiune  are cea mai mare căutare, planarea  deaspura undelor neavând egal, afirmă „eroii”.

Autorii  de jurnale de călătorie mai informaţi decât mine afirmă că începuturile acestei  nebunii datează încă  din anii `60, atunci când un oarece franţuz, pe nume  Lamoigne, a avut năstruşnica idee de a-şi lega de autoturism  un soi de… paraşută, care s-a înălţat cât de cât. Apoi încet-încet tehnica remorcării şi a confecţionării unor „umbrele” gigantice,  frumos pictate, s-a perfecţionat. Iar de aici până la un business în toată regulă  nu au mai fost decât câteva sute de…decolări.

E clar,  asemenea  senzaţii tari se cer trăite aevea, nu…povestite.

Aqua rafting

     Una dintre cele mai savurate aventuri acvatice  în Asia Mică este şi rafting-ul, sportul coborârii în bărci speciale  pe ape repezi de munte printre  stânci. Deşi există riscuri, graţie conducătorului de ambarcaţiune care este foarte sever în respectarea regulilor, pot fi luaţi chiar şi  copii mai mărişori.  Se pot practica voiaje  atât cu  barca de cauciuc sau cu o canoe de tip special. Fireşte, toţi pasagerii au veste de salvare şi căşti de protecţie. Nu trebuie neaparat să ştii să înoţi, oricum nu ai unde…

Zona unde se desfăşoară asemenea coborâri pe ape învolburate se găseşte  în regiunea  Side, mai precis la Manavgat în Antalya, unde se află şi o faimoasă „cascadă”. Vorba  vine. Este căderea de apă …„cea mai cunoscută din Asia Mică”, după  cum scrie cu mândria  în broşuri.  De fapt, este o…căscădiţă înaltă de vreo trei-patru metri şi lată de vreo 40 metri (măsuri apreciate la ochiometru), dar cu un debit apreciabil. Numai că  asemenea obiective turistice se  găsesc în multe locuri prin România. Însă turcii neavându-le,  îi fac o reclamă disproporţionată Cascadei de la Manvgat.

În schimb pe râu se organizează scurte plimbări cu ambarcaţiuni destul de arătoase, distanţa „croazierei” fiind de vreo zece km până la barajul Oymapinar. Dar dacă faci fotografii, bei un ayran rece şi socializezi cu turişti din grup, se cheamă cu nu te-ai plictisit.

 

Aţi băut ayran?

 

Dar ce este ayranul? O băutură  răcoritoare nealcoolică răspândită pe teritoriul vechiului Levant, foarte indicată în zilele caniculare, când te simţi leşinat de sete.  Se vinde la pahar sau sticlă în orice restaurant, bazar, butic, colţ de stradă.

Am înţeles că  păstorii l-ar fi patentat. Deşi alte surse zic altceva. De pildă ghiful Mustafa, un tânăr isteţ din Alanaya care a organizat un tur opţional, mi-a explicat că  în lungile lor deplasări cu animalele prin câmpiile  toride, oierii, căprarii (adică îngrijitorii de capre, nu gradaţii din …armată)  au găsit o soluţie simplă  pentru a menţine iaurtul fabricat ad-hoc în stare de consum, oprindu-i fermentaţia. Cum?  Simplu şi la îndemâna lor în absenţa frigiderelor: îi adăugă o anumită canitate de  sare  spre a-l conserva. Unii presară  şi puţină mentă, spre a face licoarea şi mai savuroasă. Chiar…„dementă”!!!

     – Cam  ce ingrediente se pun, Mustafa bei?

– La un litru de iaurt gras de oaie sau capră se adaugă cca 400 ml. de apă şi două  linguri  rase de sare. Plus  câteva  frunze de mentă curăţate şi tocate. Se amestecă bine, dacă există un blender e ideal. În condiţii moderne, acasă sau la hotel, un mixer va asigura o bună omogenizare, iar dacă se aruncă la sfârşit şi câteva cubuleţe de gheaţă  rezultă un  drink nealcolic excelent. Se serveşte în pahare de apă!

Unele surse susţin  că ideea  nu le-ar aparţine crescătorilor  de oi şi capre din Asia Mică,  fiiind  preluată de la omolgii lor… indieni, care prepară de mii de ani o băutură asemănătoare.

La anul intenţionez să merg la faţa locului şi vă voi relata adevărul…

Cert este că sarea adăugată în iaurt reţine apa în organism şi previne deshidratarea, elemente importate  al supravieţurii pe arşiţă.

Sărituri de pe stânci

 

Pe lângă ofertele menţionate, ghizii locali te îmbie la „trekking”-uri ce includ  excursii spre a executa sărituri… de pe stânci! În apă, nu în gol, Doamne fereşte! Numai tâmpenia asta nu am mai făcut-o! Înainte de a porni val-vătrej în rafting, urci de-a buşilea pe nişte cărări montane abrupte, pentru a avea  de unde să te arunci în râu. Dar nu cu capul înainte, ca tontul,  ci în picioare.
Excursiile de o jumătate de zi  costă în jur de 30-40 euro, incluzând transportul de la hotel. Asemenea voiaje se fac numai în grupuri organizate, sub stricta îndrumare a unor şefi.  Nişte tipi destul de severi, de teama accidentărilor.

Mai cu seamă că mulţi dintre turiştii nordici şi slavii vin  „obosiţi”, după câte o noapte de chef. Ca atare, nu numai că duhnesc,  dar picioarele nu-i mai ascultă, devenind moi ca plastelina.

 

Preveziunile unei… babe oarbe

 

În micul nostru grup de excursionişti se găsea şi un domn etnic neamţ, de o vârstă…indecisă. Cam ca a mea. Mai mult spre senectute, decât juventute. Am intrat în vorbă la un moment dat, doar nu era să mă amestec cu imberbii olandezi  gălăgioşi. La un popas în drum spre întoarcere, ne-am aşezat la aceeaşi masă.

– Bem un…ayran?, l-am provocat în doi peri.

– Glumeşti? Ce suntem copii? Luăm  un schnaps.

– „Natürlich!”

Au fost de fapt vreo…trei-patru. Cine a stat să  numere paharele? Nici la plată nu ne-am uitat. Adică n-am putut să-i refuz „cinstea”. Treptat ni s-au dezlegat limbile şi am devenit amici.

– Eu sunt Hans.

– Mie poţi să-mi zici Harry (Horia era prea greu!)

Până la urmă a aflat şi ce hram port. Dar n-a mai contat. Fără să vreau am adus vorba la un moment dat de problemele pricinuite Europei de valurile de migranţi.

Hans, la fel de tolerant ca majoritatea conaţionalilor săi, a aprobat-o în principiu pe „Mutter Angela”, chit că s-a încruntat un pic, dar  nu a comentat.

-Uite, o să vă zic o poantă să te binedispun. Cică în perioada Războiului Rece în pauza unei întâlniri la nivel  înalt  dintre un lider de la Kremlin  şi cancelarul  RFG,   dorind  să afle pe căi oculte viitorul,  au adus-o pe ghicitoarea  bulgară,  baba  Vanga.

Bătrâna oarbă (care între timp a decedat) i-a ghicit prima dată rusului:

– Aoleu, în loc de URSS  o să apară  o puzderie de ţărişoare, cu tot atâtea  capitale: Kiev,  Minsk, Vilnius, Taskent, Erevan, Chişinau  şi  multe altele de nu  le  ştiu numele.

– Nu se poate, vorbeşti prostii!, s-a burzuluit primul-secretar de la Moskova.

A venit apoi rândul  ştabului neamţ să  o întrebe:

– Dar în Germania câte capitale vor fi?

– Una singură!

– Ei, bravo. Şi cum se va numi?

– Nu pot să-ţi zic, fiindcă nu cunosc… araba!

(Va urma)

                                                                                                     Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail