…Ora 9.00. Micul dejun nu a mai fost…întârziat până spre 11.00, ca de obicei. Plus că na conţinut atâtea bunătăţi, ce se cer savurate în tihnă. Mă aşteaptă o breşă importantă în programul de leneveală din „resort”ul spaniol unde petrec un sejur dublu. După cum mă înţelesem cu ghidul  în ziua precedentă, eram gata de a porni întro escapadă ce se anunţa interesantă: cucerirea Fortăreţei Gibraltar.

 

  La drum…

Pornim. Stau confotabil în „Seat”-ul negru oferit de hotel. Este  acelaşi brand cu  maşina proprie lăsată să-mi ducă dorul acasă, doar că-i alt model. Plus că a mea nu-i atât de  mare, lustruită şi odorizată. Ritmuri latino se aud destul de tare din boxe, ceea ce nu-mi place. La volan se află Dan, ghidul repartizat  pentru oaspeţii români.  E un tânăr de vreo 27 de ani, brunţel, fireşte cu nelipsiţii ochelari de  soare sprijiniţi pe frunte,  ziua şi…noaptea.

Îmi povesteşte degajat vrute şi nevrute, frânturi din viaţa lui. S-a născut la Ploieşti şi a început o facultate privată  în Capitală. A  renunţat şi  încercat mai multe job-uri: „Era muncă multă, bătaie de cap şi bani puţini”.

Aşa că s-a decis: „Plec în Spania”! A sosit cu Atlasib-ul şi  cu intenţia de a-şi face un rost cât de cât. A cunoscut-o într-o discotecă pe Isabel. N-a stat pe gânduri  şi s-a însurat repejor cu ea, chit că femeia  mai fusese măritată. Este foarte mulţumit, fiindcă „El Padre” – cum îşi alintă socrul – are o agenţie de turism şi el a devenit amploaiat: şofer, ghid, curier, de toate.

…Mergem ce mergem şi la un moment dat oprim într-o  parcare, ca să-mi arate din depărtare impunătoarea Stâncă a Gibraltarului – ţelul deplasării noastre.

– Uitaţi colo „The Rock”, cum îi zic „englejii”. Deşi se află în coasta Spaniei, teritoriul le aparţine. Ce părere aveţi ?

– „Eso es!”, cum spun spaniolii „tăi”: Asta e!

Recunosc imaginea. Am  văzut-o  prin filme, pe ilustrate.

– Nu faceţi câteva poze ? Este o perspectivă splendidă.

– Că bine zici…

Cu cât ne apropiem de destinaţie, imensul bloc de piatră înverzit îmi impune şi mai multă admiraţie. Deşi la domiciliu  văd toată ziua Tâmpa din balcon. Aici Stânca reprezintă o emblemă pentru marinarii şi turiştii ce străbat Strâmtoarea Gibraltar. În Nord se găseşte Spania, în Sud –  Marocul.

 

Ceuta

–  Uităţi-vă şi în stânga.  Zăriţi ceva în depărtare?

–  Un contur albastru: să fie ţărmul african?

–  Nu, este Ceuta.

– Altă ciudăţenie geopolitică, dacă nu mă înşel?

– Exact. Reprezintă o enclavă spaniolă în perimetrul marocan.

– Cam…„pequeña”.

– „Muy pequeña”. Măsoară doar 19 km². Dar localitatea Ceuta este foarte importantă nu ca destinaţie de vacanţă, ci din punct de vedere strategic.

Am aflat că  în perioada  Celui de-al Doilea Război Mondial submarinele germane  întâmpinau mari probleme să treacă pe aici. Englezii aveau o  puternică bază militară în apropiere, deţinând controlul asupra Strâmtorii Gibraltar. Zi şi noapte  supravegheau orice mişcare a inamicului. Temutele „U-boat”-uri care veneau din Atlantic spre Mediterană sau invers au fost adesea  prinse în cursă. Atunci când se  aflau în imersiune, submarinele respective  aveau mari probleme de stabilitate şi înaintare. Cauzele se datorau  curenţilor de adâncime foarte puternici,  produşi de amestecul celor două uriaşe mase de apă (ale oceanului şi mării) care făceau ca  navele de luptă să se deplaseze haotic, putând fi reperate lesne şi apoi distruse. Iar  ca să înainteze la suprafaţă era sinucidere curată.

 

Vechea Abyla

În Antichitate mica aşazare Ceuta purta numele Abyla, apelativ folosit de cartaginezi. Chit că se află pe malul african, Ceuta este  astăzi un oraş  ce ţine de Spania. Împreună cu Muntele Calpe din Penisula Iberică forma în vechime,  potrivit unei legende, o structură fantezistă  supranumită  Coloanele lui Hercule.

În ultima vreme, de când cu năvala migranţilor spre bătrânul nostru continent,  prin acest loc trec sute, poate mii de fugari dinspre  Continentul  negru,  încearcând să pătrundă ilegal în  ţările avansate ale UE.

Vai de capul europenilor; invadatorii  ăştia  ne învăluie din toate părţile. Noroc că, deocamdată, ţărişoara noastră  nu le pare atractivă.

 

„Ne plus ultra!”

 

Din mijlocul undelor albastre  se iţeşte micul  teritoriu despre care  tocmai am vorbit/scris. Modesta  entitate administrativ-teritorială spaniolă de pe Coasta Nord-africană era celebră în Antichitate, iar eresurile locale povestesc că un vestit erou mitic, trecând pe acolo şi privind imensitatea oceanului  ar fi declarat: „Ne plus ultra!”

–  Ei, amice, traducând  aproximativ expresia, „Dincolo nu mai este nimic”, te întreb şi eu ca orice voiajor: cine a zis-o?, îl provoc  pe ghid, să văd câtă carte ştie.

–  Fiind vorba de Coloanele lui Hercule e clar cui i-a aparţinut; „Ghici ciupercă ce-i”, ricanează ipochimenul

–  Nu cumva a spus-o… Heracle?

–  Parcă am fi la concursul „Vrei să fii milionar?” Am auzit şi de ăsta, dar nu cred.

–  E unul şi acelaşi personaj!

–  Nu zău?

Musiu Dan nu prea are habar de eroii legendari, făcând şi alte confuzii, dar nu-l deranjează. Într-adevăr, Hercule, ilustrul personaj din mitologia greacă,  bărbatul  neîntrecut în forță şi curaj, intrat  în rândul zeilor după moarte, este unul şi acelaşi cu  Heracle, numele diferind de la un popor la altul.

Localnicii povestesc că ajuns  prin partea locului, vânjosul H/H s-a cocoţat pe Stânca Gibraltarului, a privit undele nesfârşite, după care a lansat zicerea celebră.

Conflict spontan

 

În împrejurimi se află mai multe insuliţe, cea mai reprezentativă fiind  Isla Perejil, numită şi Tura. Este o stâncă nelocuită situată în Strâmtoarea Gibraltar la opt km.  de Ceuta şi foarte aproape (la câteva sute  de metri) de ţărmul african.

Ei  bine, acest petec de …rocă, fiindcă de pământ nu poate fi vorba, a provocat o stare de tensiune în  anul 2002 între cele două regate respectabile din zonă, Spania  şi  Maroc. Deşi insula se afla (ca şi în prezent) sub suveranitate spaniolă, existând un pact cu amintitul regat maghrebian pentru ca micul teritoriu să rămână demilitarizat şi neutru, s-a produs din senin un eveniment neplăcut.

Mânaţi de un orgoliu naţional exacerbat, câţiva jandarmi marocani „înarmaţi” cu un…steag, au dat buzna într-o dimineaţă acolo şi au „ocupat” în mod simbolic insuliţa. Cum? Au fixat drapelul ţării lor într-un  morman de pietre. Căci neexistând ţărână, nu l-au putut înfige într-însa. Zis şi făcut,  după care s-au fotografiat victorioşi. Zbang!

Numai că  brava lor ispravă a făcut imediat valuri nu doar în apele Strâmtorii Gibraltar, ci în întreaga Europă.  Actul de teribilism infantil  a fost sever sancţionat de  guverne şi opinia publică, iar în scurtă vreme un comando spaniol i-a alungat pe intruşi. Dialogul neacademic s-a derulat probabil cam aşa:

– Hai, căraţi-vă, măi pârliţilor!

– Noi  de-
aicea nu plecăm / Nu plecăm acasă…

Însă şi-au luat pănă la urmă tălpăşiţa.  Fireşte, s-a iscat şi un conflict diplomatic. Gestul ofensator al cetei de „jândari” marocani a fost  repudiat de toată lumea. Ca într-un joc cu soldăţeii de plumb, ostilităţile s-au potolit în scurtă vreme. Părţile implicate  au căzut apoi de acord  că Isla Perejil (ce mai Tura…vura) trebuie să-şi menţină statutul neutru.

Şi aşa a rămas până astăzi.

 

La…„Capătul lumii”

M-am documentat mai târziu şi am aflat că povestea Coloanelor lui Hercule (localnicii le numesc  Columnas de Hércules) reprezintă şi un concept filosofic legat de limitele cunoaşterii umane. Legendele  relatau că pe vremuri ar fi existat doi gigantici stâlpi sprijiniţi de Hercule, ce flancau în mod simbolic intrarea în Strâmtoarea Gibraltar. Pilonul  nordic l-ar fi constituit imensa Stâncă,  cel sudic nefiind cert poziţionat. Unii istorici ziceau că era probabil Muntele Hacho din Ceuta, alţii că  Masivul Jebel Musa  din Maroc.  O nebuloasă totală.

Dincolo de numeroasele povestiri cu caracter fantastic, transmise în special pe cale orală referitoare la respectivele Coloane, în unele  lucrări din literatura clasică . . se întâlneşte expresia „Dincolo nu mai este nimic!”, cu sensul metaforic de  barieră  extremă a lumii cunoscute.

– Uitaţi, porţiunea aceasta din jurul Stâncii, în care  Mediterana  se amestecă cu Atlanticul era considerată de vechii greci drept …„Capătul lumii”.

…Ascult explicaţiile  ghidului meu conjunctural, ce  vrea să lase impresia unui tip competent, şi-l întreb într-o doară:

– Fiindcă tot ai evocat mituri şi legende, îţi aminteşti  cum erau definite  într-un  „muşatism” cunoscut?

–  Ce-i ăla?

–  Un aforism al lui  Muşatescu.

–  Aha, parcă am auzit  la  liceu.  Ceva poet, pictor???

–   Nea Tudorică, autorul spumoasei comedii „Titanic vals” zicea: „Mitologia? O  minciună cu…patalama”. (Va urma)

Horia C. Deliu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail