Nu pot să încep un nou episod fără a mă referi la momentele dramatice pe care le trăieşte în aceste zile mica ţară  balcanică, numită de mine  voit enigmatic – „Necunoscuta FYROM”. I-am zis aşa deoarece  grosul turiştilor occidentali, dar şi din Est  ştiu prea puţine despre ea.

   Şi ca atare  o evită.

 

Un altfel de „celebritate”

 

Ei bine, de două luni toată lumea a auzit de… Macedonia, ba chiar s-a săturat. La televizor ni se arată ce se întâmplă la graniţa ei cu Grecia, unde au  loc zilnic incidente cu sutele de transfugi  ce vin în valuri spre a trece mai departe prin Serbia şi Ungaria  spre Germania, Anglia sau  statele nordice ale Europei. Aidoma unui tăvălug  al  disperării, sosesc  mii de fugari din ţări afectate de război şi sărăcie lucie. Sunt familii întregi, bărbaţi, femei, bătrâni şi copii, rupţi de oboseală, înfometaţi şi însetaţi, doar cu ce au pe ei, sperând să se pună la adăpost şi să înceapă o viaţă sigură, undeva cît mai departe de casă.

Nu este buletin de ştiri  în care să nu apară imagini dramatice ale acestei adevărate invazii de imigranţi clandestini,  fenomen de masă care deocamdată nu ştim când şi cum se va opri.

Ei bine,  aşa-zisa „necunoscută”  până mai ieri  Macedonia – despre care povesteam la început – a  devenit fără să vrea o… „celebritate”.  De neinvidiat.

Ascultând sfatul prof. Nikola

…Dar să revin la lucruri mai plăcute. Am urmat, aşadar,  recomandarea  simpaticului profesor Nikola, interlocutorul  doct  despre  care  v-am reatat la finele episodului precedent, şi deşi  se înserase  binişor  m-am dus „aţă” în Piaţa Centrală din Skopje,  numită Macedonia.

Fac o mică digresiune spre a spune că edilii locali ori nu au avut  prea multă inspiraţie  când au botezat mai multe obiective importante cu  acelaşi nume, „Makenonja”,  sau au făcut-o în mod expres  pentru a le da cu tifla vecinilor din Sud. Am să revin cu explicaţii.

Totul era luminat feeric, punând  în evidenţă  imobilele din jur, statuile impunătoare, Podul de piatră, apa Vardarului. Mă amestec dezinvolt prin  mulţimea de plimbăreţi, ce nu se mai satură să facă poze.  Eu flanez şi filmez. Atmosferă  este tare plăcută, iar Moş Ene încă n-a venit pe la gene, chit că a trecut de miezul nopţii…

                                                         Ipostază nocturnă…

 

…De undeva se aude o melodie tărăgănată. Un  tânăr muzician bărbos cânta un fel de baladă. Dar nu vocal, ci la violină. Am stat o clipă să-l ascult şi mi-am amintit de romanţa Miei Braia ce spunea că „Într-o seară de vară-o vioară cânta…”

Zona  Zero este dominată   de o uriaşă statuie ecvestră.  Este înaltă cam cât un bloc de…şapte etaje! Nici soclul nu-i mai prejos, fiind plasat în mijlocul unei fântâni arteziene muzicale, luminată multicolor.  Totul a fost gândit ca un ansmblu sculptural monumental, menit să „rupă  gura” privitorilor.

Ceea ce se şi întâmplă.În jur se aud exclamaţii  admirative. Într-adevăr, sunt  puţine asemenea  lucrări  de artă gigantice în lume. Există un clasament al lor, colosul din faţa mea aflându-se pe locul doi. Incredibil!

Vreau musai  să   descopr „misterul” de aici, la îndemnul  sibilinic al amabilul meu ghid Nikola. Aş îndrăzni să-l numesc chiar amic, noroc că nu mă aude şi nu mă citeşte…

Deci, „Ce să fie?”,  „Cin’ să fie?”, îmi  zic  înciudat de ignoranţa mea. Mă apropii şi citesc siderat: „Războinic pe cal”.

Vai ce simplu era! Cum, naiba, de nu mi-a trăznit prin cap???

şi diurnă

Am  plecat liniştit la culcare. A doua zi pe lumină m-am întors să iau şi eu imagini.  Plus că doream să  admir   sculptura  într-o nouă  ipostază. Nu atât de poetică precum seara, ci mai realistă. I-am dat ocol. Am  făcut o mulţime de poze artistice dar şi banale, gen  „amintiri-din-vacanţă”. Mi-a fost destul de greu să surprind cadre şi unghiuri favorabile  datorită dimensiunilor considerabile ale monumentului, tot dându-mă cu spatele  era să ies din  Piaţă.

Fireşte, că în cele din  urmă m-am dumirit cine stătea în şa. Am intrat în vorbă şi  cu câţiva localnici, oameni amabili, cu frica lui Dumnezeu, spre a mi se confirma supoziţia.

 

 „Secretul lui Polichinelle”

Ca în cunoscuta expresie  „Secretul lui Polichinelle” – adică o taină a naivilor pe care de fapt o cunoaşte  toată lumea – am dedus că impozantul obiectiv îl omagia pe bravul  cuceritor, Alexandru cel Mare. Deşi, în mod diplomatic denumirea aleasă de gazde este  una  anodină: „Războinic pe cal”.

Auzi colo? De ce n-au scris  numai atât: „Statuie”???

Fireşte, şpilul e altul.  Ne referim la apriga  dispută dintre  Republika Makedonja (FYROM) şi Grecia, începută imediat după  ce  fostul stat iugoslav şi-a cucerit independenţa în anul 1991,   optând  pentru un nume identic  cu cel al vechii provincii elene. Nimeni n-a cedat. Sfada  a mocnit şi  s-a amplificat  după amplasarea la Bitola a unei statui cu o înălţime de opt metri, care-l preamărea pe împăratul Filip al II-lea al Macedoniei, tatăl lui Alexandru cel Mare.

Iar bomboana pe… tort  a reprezentat-o  dezvelirea în septembrie  2011 a impozantului monument ecvestru ce măsoară 22 de metri (al doilea ca mărime din lume !) şi îl înfăţişa pe  celebrul conducător de oşti.

Dispute politice şi proteste

Lucrurile nu s-au temperat, ci au evoluat  exact ca în povestea cu  „picătura chinezească”, care te sâcâie de-ţi iei câmpii.

La Atena, această  ultima iniţiativă artistică a edililor din Skopje n-a mai fost tolerată,  reaprinzând disputele politice şi protestele.  Ambele state  au continunat   să-şi revendice  gloriosul personaj istoric, susţinând că regele Alexandru cel Mare face  parte din patrimoniul lor spiritual  naţional. Pe undeva o situaţie asemănătoare este şi cea referitoare la Maica Tereza, pe care macedonenii, albanezii şi indienii şi-o revendică patetic: „Este a noastră!”  „Ba-i a noastră!”

Imediat ce a apărut  în Piaţa Centrală din Capitala Macedoniei  o asemenea   lucrare de artă monumentală,  de o grandoare  fără  egal în Europa – turnată  în bronz la  Florenţa –  ministrul  grec de Externe de atunci  a declarat  în Parlamentul elen,  că ar fi vorba despre o „provocare ce se va repercuta asupra negocierilor bilaterale şi care încurajează iredentismul, cea mai mare ameninţare pentru Balcani”.

Deşi pe soclul sculpturii  a fost menţionată  o denumire vagă, manevra  cusută cu aţă albă  a   autorităţilor de la Skopje    nu i-a păcălit pe guvernanţii ţării vecine. Mai ales că figura călăreţului „anonim”  semăna izbitor  cu aceea a  lui Alexandru, marele  strateg şi general mecedonean…

„Ghici ciupercă, cine-i?”

. .

„Alexander the Great”

– Cam ce ştii, my friend,  despre „Alexander the Great”?, l-am întrebat pe un tânăr ce privea cu capul dat pe spate spre grandiosul ansamblu statuar. Ne aflam chiar la baza postamentului căptuşit cu basoreliefuri, aşteptând  momentul declanşării  melodiilor de relaxare; nişte valsuri.

– Chiar că-i…„mare”!

…Nu ştiu dacă a fost o mostră de umor. Mai multe n-a zis. Am repetat  întrebarea în  stil  reportericesc  gen OTV,  adresându-mă  şi  altor persoane inocente.  Prea multe n-am aflat.  Răspunsuri  de nivel şcolăresc:  „Alexandru Macedon? Un  mare conducător de oşti de-al nostru”;  „Este renumit pentru victoriile  sale”;  „A murit tânăr!; „Ştiu că.. calul  lui era la fel de vestit”(…)

Destul de puţin.  Totuşi,  să nu exagerăm cu ştiinţa. Oare  dacă  am  face un mic sondaj  pe  stradă  în România  întrebând, de pildă,   la întâmplare „Cine a fost Mihai Viteazul?”, ce am afla. Că „A fost un domnitor mare şi… viteaz”.

Probabil că vreo tânără beizadea, fireşte, fără Bac la activ,  ar spune  că expresia atât de uzitată  astăzi „a ţepui”, povine de la metodele sale justiţiare.

 O viaţă mult prea scurtă

Ei bine, Alexandru cel Mare, de fapt Alexandru Macedon ori Alexandru al III-lea  rege al Macedoniei sau Alexandros III Philippou Makedonon  a trăit, într-adevăr, puţin, cum ştia unul dintre interlocutori: numai 32 de primăveri! Mai exact între anii  356  şi 323 î.Hr. Dar a rămas în conştiinţa universală nu pentru acest record negativ de longevitate, ci  drept  primul  mare strateg, învingător şi  conducător de oşti din Istorie.

Tatăl său,  regele Filip al II-lea a dorit ca urmaşul său la tron să fie o persoană cultivată, cu un larg orizont de  cunoaştere, nu doar un  bun  conducător  de oşti. Ca atare, l-a ales ca profesor  pe marele  filosof Aristotel, care şi-a învăţat elevul  câte ceva din de toate cele cunoscute la vremea aceea:  filosofie, istorie, religie, logică, oratorie, artă.  Astfel Alexandru  studiază  operele lui Homer, devenind un admirator înfocat ai legendarilor Hercule şi Ahile.

La etatea de 16 ani, magistrul  Aristotel consideră  că perioada de instruire a luat sfârşit, mai ales că tânărul  Alexandru dovedea deja o maturitate deosebită pentru vârsta sa, implicându-se în conducerea  tării în absența tatălui sau  plecat în felurite confruntări militare.

Aşa se face că imediat ce părintele său a fost  asasinat de şeful gărzilor, pe când avea numai  20 de ani  Alexandru devine regele Macedoniei,  începând o strălucită carieră militară şi politică.

„Alexander the Great”,  cum îl numesc occidentalii,  şi-a extins teritoriul statal până unde nimeni nu a visat, devenind stăpân peste cel mai mare imperiu cucerit vreodată, ce se întindea până în Egipt şi în… India, contribuind  la răspândirea civilizației elenistice în lumea largă.(va urma).

                                                                                                           Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail