…După  un interval doi ani de la prima debarcare, mam reîntors în Malta, cum vă spusei  la începutul serialului. Prima dată am mers cu avionul şi a doua oară cu vaporul. Am cunoscut o mulţime de localnici, cu câţiva chiar am devenit amici.

   Poate îi voi revedea, poate nu. Totul este să fim sănătoşi…

 

Flexibilitate maximă

 

     Am observat că unii  oaspeţi vin în mod organizat în Malta făcând  deplasarea cu grupul, alţii călătoresc pe cont propriu. Mulţi turişti stau doar o zi, aşa, să-şi facă o idee,  poposind între două curse de feribot sau în cadrul  popasului  de la ora 9.00 până seara la 18.00, când revin la bordul   elegantelor  nave de  tip “Cruises vacations”.

    Grosul  îl reprezintă persoanele venite să stea  într-un sejur  de şapte sau zece nopţi. Aşa socotesc managerii hotelierilor cazarea; nu cu ziua, ci cu noaptea,  spre a nu se păcăli nimeni.  Mi-au lăsat o bună împresie aceşti profesionişti ai concediilor, ce dau dovadă de multă flexibilitate şi fler. În fond, maltezii  ca multe alte naţii, trăiesc din turism şi servicii, aşa  că  au tot interesul să-ţi ofere condiţii agreabile, „obligândându-te” să revii, adesea cu rude sau prieteni.

O schimbare majoră de percepţie

   Înainte de a intra în Uniunea Europeană  (la 1 mai 2004) şi de  a trece la moneda euro (1 ianuarie 2008), Republica Malta reprezenta o atracţie turistică mai ales pentru oamenii cu mulţi  bani. Românii de rând nu-şi permiteau să se ducă, alegând ţări  ieftine şi mai apropiate.

    Un minus era (şi a rămas)  că insulele din micul arhipelag nu posedă  plaje spectaculoase, de mari dimensiuni, cum preferă ai noştri.  Au  în schimb alte atracţii: o mare bogăţie arheologică,  Catedrala Sf. Ioan Botezătorul, „oraşul tăcut”-Mdina,  la care se adaugă  fabuloasele Temple megalitice, considerate cele mai vechi monumente preistorice funerare şi religioase din lume. Ca atare sit-urile au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

    Însă în ultimii ani, de când a  crescut oarecum puterea financiară  a românaşilor, tot mai mulţi conaţionali aleg să dea o fugă pe acolo. De aceea  le-am oferit cât mai multe informaţii utile în acest serial ce a ajuns la final.

 

                                                  Revedere emoţionantă

      La a doua vizită  drum unde  credeţi că m-am dus mai întâi? Fireşte, la Edy- Edward, care promisese că n-o să mă uite. Cum, care Edy? Patronul de cârciumă, unde, chipurile,   mi se rezervase un loc permanent  la masa VIP-urilor.

  „Ei, acum e acum, mi-am zis trecând pragul; să te văd Mister Edy ce memorie ai? Oare  mă mai ţii minte, aşa cum te lăudaseşi la despărţire?”

    …Incredibil. Văzându-mă, omul  s-a  bucurat  sincer. M-a recunoscut imediat  şi m-a îmbrăţişat ca pe un vechi prieten.  Încă o dată  am realizat  ce  memorie a figurilor  au comercianţii pretutindeni. E ceva de speriat. Sunt precum  elefanţii!

   – Ooo, pe cine văd!  Harry, „my  dear friend from Rúmunija”!!!

   – Chiar el. Ce faci „caro mio”?

Masă  pe care mi-o promisese, fireşte, nu era liberă. I-am „reproşat-o”. A gustat badinajul şi m-a poftit în compensaţie  la un pahar de vin şi o cafea la el în birou. Am revenit seara la invitaţia sa expresă pentru o cină malteză, cu specialităţi despre care o să vă relatez în cele ce urmează.   Cu acest prilej patronul mi-a relatat, în sfârşit,  şi istoria gătitului la cuptor.  Pentru că este o povestioară   interesantă, iar prima dată nu  avusesem  vreme de asemenea detalii.

Secrete” culinare malteze

   Nevoia a impus şi aici  reguli, ca pretutindeni.  Cum micul teritoriu insular nu   dispunea  de păduri întinse,  vechii gospodari  au trebuit să se adapteze, neavând  suficiente  lemne de foc. Preparatele se găteau încet pe vatră, mai mulţi vecini adunându-se în jurul aceluiaşi cuptor şi aşteptând  să pună  pe rând  mâncarea la fiert,   în felul acesta făcând economie de combustibil.

     Se utilizau vase mari de lut, pentru  ca hrana să ajungă câteva zile.  Oalele  erau înghesuite într-un cuptor la foc mic,  preparatele  gătindu-se timp îndelungat şi căpătând  o savoare specială.

   Pentru a dobândi  acel gust aparte  s-a păstrat până azi obiceiul  pregătirii lente a bucatelor. Diferitele feluri se ţin binişor  la flacără moderată,   astfel  ca aromele să se interpătrundă.  Iar combustibilul nu  mai constituie acum vreo problemă.

     Odinioară  populaţia rurală  era atât de  sărmană, încât   nu oricine îşi permitea  să deţină  un  cuptor  în  bătătură. În consecinţă, marea majoritate  utiliza   vatra  comunală care gemea  de crătiţi, oale şi ulcele.  Se  stătea serios  la coadă, aşteptarea  durând  mult  mai ales  duminica şi în zilele de sărbătoare, când se pregăteau mai multe feluri.  Ca să nu se producă încurcături şi certuri,  unii mai grijulii îşi scriau numele ori porecla pe vase.

   Practic, nu?

 

                                       Serviţi „Hobz biz-zejt”, că nu…îngraşă!

În Malta eşti  întrebat  la începutul oricărei  mese, dacă doreşti „Hobz  biz-zejt”? Prima dată am zis nu, fiindcă habar n-aveam ce-i aia. Dacă îmi aducea  vreo aiureală nemanjabilă?  Pe urmă m-am documentat şi am acceptat  cu brio oferta.

     Sunt felii gustoase  de  pâine   frecate  cu  ulei de măsline şi mujdei, presărate cu felurite umpluturi: ton, salată verde, ceapă, pastă de tomate, caşcaval şi mirodenii. Variantele se aleg în funcţie de apetitul, gabaritul şi…portofelul consumatorului.

    Când i-am deprins gustul,  îi răspundeam  ospătarului:

  – Vreau, „of course!”

     –  Încercaţi, că nu …îngraşă!, m-a îndemnat  la început  un  chelner guraliv. Mi-a explicat că este vorba de o succesiune savuroasă, un mic  aperitiv ce se mănâncă  înaintea… gustării propriu-zise, iar ulterior vin felurile principale.

    Amuzat, mi-am amintit de prima mea experienţă  chinezească dobândită cu ocazia  vizitei  oficiale a delegaţiei româneşti de tineret  efectuată  după  moartea  Marelui  Mao.  La  protocol  eram  poftiţi invariabil  să bem un ceai „uşor”, de acomodare. Apoi  urma  sofisticatul Ceremonial al preparării ceaiului principal. Iar la finalul discuţiilor tovărăşeşti  savuram  încă o  ceaşcă  de ceai-desert, pentru „degresare”(…)

    …Acum trei ani când am revăzut China, nimeni nu mi-a mai oferit reconfortanta licoare tradiţională de culoare verde, de bază fiind ca pretutineni berea, vinul şi vodka.

Alte specialităţi mediteraneene

      Revenind la bucătăria  malteză,  am constatat că localnicii preferă la felul întâi supele. Ciorbele, mai puţin. Şi unele şi celelalte  au savoarea  bucătăriei siciliene, sunt  sănătoase, bune pentru menţinerea colesterolului la limită. Am testat şi eu câteva, dar nu din raţiuni medicale.

    Le-am ales la nimereală,  punând  degetul pe lista de bucate, ca analfabeţii.  Am reţinut câteva cu nume  fistichii.  „Aljotta” este o zeamă de peşte cu roşii şi mult usturoi;  „Minestra” (mai bine îi ziceau…ministra)  se prepară din orez, dovlecei,  ţelină, ceapă, morcovi, conopidă, aromată cu măghiran. Să nu uit „Garabali”, o  fiertură  consistentă din legume. De asemenea, am apreciat supa de caracatiţă, una dintre favoritele mele, ca şi o mâncărică  din  moluşte  cefalopode, agrementată cu roşii, usturoi şi legume, fierte în vin roşu.

     În schimb, nu  am savurat  calamarii – după care mulţi români sunt leşinaţi (nu la modul propriu) – fiindcă  erau preparaţi într-un  sos ciudat, prea aromat.

    De gustibus…

Licori fel de fel

     Şi am ajuns, iată, la întrebarea clasică a oricărui şef de sală: „De mâncat, ce mai… beţi?”   În Malta nu prea se face distincţie  între licorile ce conţin alcool  şi cele  răcoritoare. Toate trebuie să fie reci! Turiştii preferă prima categorie, pe când  indigenii sunt amatorii  celei   de-a doua, fiindcă nu-s băuturi de import. Deci costă mai puţin.

. .

   „Drink”-erii profesionişti găsesesc  fără probleme pe la baruri şi restaurante de lux  toate mărcile  internaţionale. Vizitatorii de rând (ca alde mine) ca şi mulţi maltezi beau  „vin de-al casei”.

     Fac o precizare şi pentru iubitorii de bere.  Dintre toate soiurile prezente,  cel mai mult m-a încântat brand-ul canadian, „Molson”.  Nici nu-i de mirare, fiindcă se produce la Montreal încă din… 1786. Apopo, am vizitat mai demult fabrica-mamă şi m-am declarat fan pe viaţă. Păcat că nu se găseşte un asemenea sortiment şi în România! Ori poate  o fi  prin Bucureşti  şi eu n-am habar…

 ”What a pity!”

     În Malta e la mare  modă berea „Cisk”, fabricată de prin 1928, din timpul dominaţiei engleze. Nu am apreciat-o deoarece este  amăruie şi face o spumă densă, chiar dacă o turnan lent, prelinsă pe buza paharului. Ca profesioniştii.

     Cineva  mi-a fost recomandat  cu prietenie  să testez   un  lichior digestiv- „Bajtra”. Părea  o băutură  indicată  sexului slab, fiind de culoare roz, uşor dulceagă  şi puternic aromată.  Atenţie, stimate cititoare,  are în jur de 30 de grade tărie!!

    Pentru sexul slab  sunt preferabile răcoritoarele  specifice zonei. Una extrem de populară este „Ruġġata”, un preparat  din lapte de migdale, ce mi-a fost recomandat de două tinere  turiste  magrebiene, cu care m-am şi pozat. Probabil că mă considerau un „papă lapte”!

     Şi mai faimoasă  s-a dovedit a fi „Kinnie”, o băutură exotică nealcoolică, acidulată,  produsă din citrice, anason, vanilie, rabarbă  şi lemn dulce. Şpilul este că  se poate servi atât ca suc, cât şi  în combinaţie cu alcool, rezultând un melanj  cu aparenţă înşelătoare.Să nu uit nici de celebrul „Limoncello”, căruia îi voi dedica  un  capitol aparte.

     La taclale maltezii sorb  cafeaua  „Biz-zokk”.  Păzea, însă!  Nu-i  o delicatesă pe gustul nostru. Are iz de cicoare (câh),  agrementată  cu…scorţişoară şi coji de portocale.  Mai lipsea laptele şi era  bună doar pentru… bebeluşi.

 

Deliciosul „Limoncello”

      Apropo de „Limoncello”. Cei care aţi călătorit prin Sicilia, Sudul Franţei şi Malta aţi degustat, desigur, această băutură alcoolică dulce-aromată, prepartă din lămâi. Se bea  rece-rece,  fiind chipurile  un …digestiv. Aiurea!  Aşa scrie pe  etichetă. Dar  cunoscătorii  o ingurgitează oricând, mai ales dacă s-au săturat  de  inodora, incolora şi insipida apă plată. Pentru că ştiţi cum se spune? În vin e nobleţea, în vodkă-i puritatea,  berea are savoare, iar în apă sunt…microbi!

      Am avut plăcerea să fiu cinstit de către Edy, proprietarul „cârciumioarei” despre care v-am mai relatat, cu un lichior „Limoncello” făcut  de el.

   – Nu-i rău, amice, i-am zis încântat. Care e „reţeptul”?

   – Ceva simplu. Contează doar felul lămâilor.  Poţi să încerci şi tu acasă.

 

Reţetă simplă

     – Alegi de la supermarket lămâi galbene cu coajă subţire, nepătate.  Le decojeşti atent, fără pieliţa albă. Pui cojile cu  alcool de 90 de grade  într-un borcan bine închis şi le laşi la macerat cam două săptămâni.  Sucul obţinut îl amesteci  cu un sirop făcut  din apă  cu zahăr. Torni alcool câte puţin  până ajungi la tăria dorită. Pui din nou totul la macerat  alte  14 zile, după care strecori băutura  printr-un tifon şi o laşi să se limpezească.

   – „Limoncello” tău  câte grade  are?

   – În jur de 35. N-am vrut să fie  mai tare, fiindcă-i  foarte cald aici.  Ce zici, îţi mai torn?

   Deşi nu sunt  „beutor”, l-am dat voios pe gât. Şi stop! Căci aşa cum zice un hâtru,  este bine să te laşi  până nu faci cunoştinţă cu doi domni. Unul, Parkinson, te face să verşi jumătate din pahar până-l bei, iar celălalt, Alzheimer,  îţi ascunde sticla…

   La despărţire Edy mi-a urat ceva de bine pe limba lui încâlcită: „Nixtieq lilkom ilkoll l-aħjar”. Ceea ce vă doresc şi dv, stimaţi prieteni cititori.

000

    …Când citiţi aceste rânduri,  autorul lor va fi din nou plecat prin lumea largă, călare pe  mătură. Staţi liniştiţi, ţinem legătura!

                                                                                                            Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail