Deja au trecut câţiva ani de când pe piaţă au fost introduse aspiratoarele Eco, limita de putere continuând să scadă până în prezent. Mulţi utilizatori de modă veche contestă această decizie, considerând că un model de 900W nu este nici pe departe la fel de eficient ca vechile produse, cu 1600 – 1800W. Totuşi, producătorii încearcă să utilizeze din ce în ce mai des tehnologii de eficientizare a fluxului de aer, astfel încât un aparat cu o putere de numai 600W să aspire la fel de bine ca unul de 1200W.

Ce oferă noile produse?

Deoarece nu numai consumul energetic trebuie redus pentru a pretinde că se încearcă minimizarea impactului asupra mediului, e important că filtrele şi consumabilele folosite să fie reciclabile. Din acest punct de vedere, un aspirator cu filtru lavabil este de preferat unuia care necesită schimbarea piesei respective după câteva utilizări.
La fel, variantele cu recipient de stocare ciclonic sunt mai avantajoase decât cele cu saci de unică folosinţă, mai cu seamă pentru că se evită producerea unor deşeuri suplimentare, dar nici utilizatorul nu mai cheltuie bani pe rezerve.

Cum selectezi un aspirator bun şi ieftin?  
E ştiut faptul că online pot fi consultate mai multe ghiduri de selecţie, în care se explică deopotrivă caracteristicile tehnice ale produselor, nivelul de eficienţă energetică, dar şi utilitatea, în funcţie de tipologia pe care o au. Dacă până nu demult aspiratoarele cu sac erau foarte populare pe piaţa românească, cele fără sac au început să câştige teren, datorită eficienţei la aspirare şi a modului în care stochează impurităţile, fiind uşor de igienizat.
Modelele stick(verticale) sau cele de mână sunt specializate, oferind ergonomie la manevrare în raport cu necesităţile de curăţare şi cu preferinţele de lucru ale cumpărătorului. Nu în ultimul rând, aspiratoarele robot au început să fie din ce în ce mai apreciate de către persoanele cu program încărcat, care beneficiază astfel de un ajutor important la curăţenie, programând dispozitivele să lucreze singure.

Cât costă?

Preţul variază în funcţie de tipologie, de puterea efectivă de aspirare şi de clasa de eficienţă energetică, însă majoritatea ofertelor destinate consumatorului cu buget de cumpărare moderat sunt foarte accesibile. Costul unui model convenţional, pentru uz casnic, porneşte de la 30 de euro şi se poate extinde până la 1000 de euro. În cazul produselor din gama profesională, utilizate pentru curăţarea în spaţii comerciale, cheltuiala poate ajunge şi la 1400 de euro.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail