Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna a confirmat ieri faptul că la una dintre grădinițele din oraș au fost confirmate două suspiciuni de infecție cu streptococul beta hemolitic din grupa A. 

Potrivit dr. epidemiolog Santa Ferenc, după ce mai mulți copii au fost testați pozitiv cu streptococul beta hemolitic din grupa A, cel care determină declanșarea scarlatinei, inspectorii DSP Covasna, alături de conducerea unității de învățământ, au decis închiderea temporară a grupelor în care au apărut suspiciunile și dezinfectarea acestora, urmând ca micuții să revină la ore după ce au primit tratament medical, cel mai probabil miercurea aceasta. Contactată telefonic, reprezentanta  instituției de învățământ a declarat: „Nu este carantină. Am făcut exudat faringian mai multor copii și rezultatele au ieșit pozitive pentru mai mulți. Am stabilit cu cei de la DSP Covasna  și am decis că este mai bine dacă pentru cinci zile grupele respective nu vin și facem dezinfecția. Am început deja dezinfecția și cu dezinfectantele noastre și am chemat și o firmă specializată care va veni miercuri. De aceea am decis să nu chemăm copiii (n.red. la grădiniță) pentru că e mai ușor să facem dezinfecția în absența lor. Nu este carantină, copiii ceilalți vin la grădiniță, așa ne-am gândit că este mai bine ca să evităm orice pericol”. Potrivit acesteia, în cazul a mai mult de jumătate din copiii testați, rezultatele au ieșit pozitive însă acest lucru nu înseamnă neapărat că micuții ar fi bolnavi ci indică doar faptul că aceștia sunt purtători ai streptococului. Totodată, aceasta spune că motive de îngrijorare nu ar trebui să existe în rândul părinților copiilor sănătoși întrucât atât personalul grădiniței cât și restul copiilor au fost testați iar rezultatele au fost bune, măsura închiderii celor două grupe fiind doar o precauție.

DSP: „Așa o circulație a streptococului cum este anul acesta  nu a mai fost de când eu fac medicină preventivă aici.”

Medicul epidemiolog Santa Ferenc este îngrijorat de numărul mare de cazuri și de rapiditatea cu care aceste tulpini ale virusului circulă: „Am avut suspiciuni la o grădiniță. Au fost două suspiciuni și au fost confirmate. Problema este că foarte mulți copii, la triaj, au fost pozitivi și am propus să închidem puțin unitatea ca să dezinfecteze și să stea copiii acasă ca să ajungă într-adevăr la medic și să înceapă tratament mai serios. (…) Boala se tratează cu penicilină sau cu derivați și părinții dacă sunt anunțați că este focar- s-a făcut triaj și s-au găsit cu streptococ pozitiv- trebuie să se ducă la medicul de familie ca să le facă tratamentul. (…) Față de multele cazuri pozitive care au ieșit acum, de fapt copiii nu au fost bolnavi, s-ar putea ca între timp să apară la vreunul din ei (n.red. boala) dar internați încă nu au fost, nu am fost anunțați că ar fi fost internate cazuri noi. Însă este periculos să fie circulație într-o colectivitate, mai multe tulpine de streptococ, se pot isca tulburări ale sistemului imunuitar și pot apărea complicații. De aceea am cerut ca toți copilașii să fie trimiși acasă, să fie văzuți de medic, să înceapă tratamentul. După câteva zile deja este destul antibiotic în corp ca să nu mai fie în amigdale (n.red inflamte) și eventual pot reîncepe activitatea în școală. Se fac dezinfecții la nivelul claselor.”

Potrivit medicului epidemiolog, deși în mod normal cei care au avut scarlatină nu mai dezvoltă acea tulpină pe parcursul vieții, printre copiii testați la grădinița cu pricina, existau și copii care au mai fost testați pozitiv în trecut cu streptococul scarlatinei, tratați timp de 10 zile și vindecați, și în cazul cărora rezultatele au arătat prezența streptococului. Acesta a declarat că este foarte important ca părinții copiilor suspecți de scarlatină să le administreze acestora tratamentul complet prescris de medici.

„Așa o circulație a streptococului cum este anul acesta nu a mai fost de când eu fac medicină preventivă aici. Circulația este mai mare, deci mai multe surse, mai multe infecții și pot apărea mai multe cazuri. De ce mi-e frică este să nu fie complicații, dacă se vindecă o amigdalită nu e nicio problemă, de aceea e bine să facă tratamentul.” – a mai declarat Santa Ferenc.

Ioana Ardeleanu . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail