După ce, în cursul săptămânii trecute, primarul comunei Ilieni anunța că a pregătit o petiţie adresată Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Prefecturii şi Consiliului Judeţean Covasna prin care solicită, la inițiativa comunității, devierea traseului viitoarei autostrăzi A13 Braşov-Bacău care ar urma să treacă prin apropierea localităţii, și sătenii din Podul Oltului, județul Brașov, își manifestă nemulțumirea cu privire la constucția acesteia, afirmând că viitoarea autostradă va împărți „ satul în două”.

Din știrea cu titlul „Autostrada Brașov-Bacău, un coșmar pentru localnici: «Se împarte satul în două»” de pe https://stirileprotv.ro/, aflăm că cei ce trăiesc în satul Podul Oltului își strigă nemulțumirea cu privire la realzarea acestei investiții.00:13

 

Potrivit sursei citate, proiectul viitoarei autostrăzi A13 Brașov – Bacău stârnește nemulțumiri în rândul oamenilor ce trăiesc în satele de pe traseu.

 

„Localnicii din Podul Oltului se plâng că pentru construcția șoselei vor fi demolate mai multe case ridicate în ultimii ani, iar rezervația naturală din apropiere va fi și ea afectată.

 

Primarii și-au dat însă acordul pentru acest proiect, susțin reprezentanții companiei de drumuri.

660 dintre cei 1.000 de locuitori ai localității Podu Altului au semnat o petiție în care cer modificarea proiectului autostrăzii.

„Primele case din Podu Olt sunt distruse, pentru că vine exact pe tronsonul autostrăzii și se continuă. Într-adevăr, ea aici pe hartă se vede a fi o linie”, spune un localnic

Maria Vintilescu s-a mutat în urmă cu 13 ani în Podu Oltului, pentru a scăpa de forfota orașului.

Maria Vintilescu – locuitor: „Probleme sunt multe. Dumneavoastră vedeți, nu? Se împarte satul în două, noi nu știu cum mai ajungem la șosea, cred că vom fi foarte afectați. Și poluare și fonică și de mediu”.

„Nu suntem de acord, pentru că suntem foarte aproape”, „Să meargă pe deal, acolo să meargă unde nu afectează”, spun alți localnici.

Potrivit petiției, autostrada ar putea afecta rezervația naturală cu specii de plante endemice protejate, precum laleaua pestriță, dar și castorii de aici, protejați prin lege.

Consiliul Județean Brațov a emis deja certificatul de urbanism pentru autostradă, cu avizul primarilor din zonă.

„A recunoscut public faptul că și-a dat punctul de vedere și avizul în vederea emiterii certificatului de urbanism. Deci a eliberat aceste două documente, punct de vedere și aviz, fără a consulta public comunitatea locală”, spune un localnic.

Acum, și edilii par nemulțumiti de autostradă.

Onoriu Aurelian Velican – primarul comunei Hărman: „Afectează zona intravilan, afectează zona în care sunt făcute PUZ-uri, afectează proprietățile oamenilor. Și doar o singură locuință, un singur proprietar să fie afectat, este o problemă”.

Sergiu Huțanu – viceprimarul comunei Hărman: „Vom face toate demersurile necesare, ca aceste zone să fie cât mai puțin afectate sau deloc””- se arată pe pe https://stirileprotv.ro/.

***

Lucrările mult așteptatei autostrăzi Brașov- Bacău n-au început, încă, însă nemulțumirile curg  în fiecare săptămână. Să sperăm, totuși, că realizarea A13 nu va produce multe „victime colaterale”.

Maria Crețu-Graur

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail