Observatorul Vega organizează  astăzi, de la ora 21.00, la Câmpul Benedek,  evenimentul denumit Noaptea  stelelor căzătoare în cadrul căruia  persoanele interesate au posibilitatea de a  observa meteori din roiul Perseide, respectiv Luna, planetele Jupiter și Saturn, prin telescop.

Pe pagina de socializare a evenimentului  se menționează că: „Să priveşti stelele e o activitate antică. Datorită instrumentelor moderne, acest lucru a devenit o activitate de hobby / agrement disponibil.

În următoarele câteva linii, vă vom da câteva sfaturi, şi vă vom face câteva cereri pentru cum să acţionăm la un astfel de eveniment, astfel încât să vă puteţi bucura şi să vă bucuraţi de o noapte sub stele.

Bine de reținut:

– Planificați-vă în așa fel drumul încât să ajungeți cu o jumătate de oră înainte de startul evenimentului. Dacă din diverse motive acest lucru nu este posibil, respectați ceilalți participanți și utilizați parcarea desemnată de organizatori în așa fel încât lumina mașinilor să nu deranjeze participanții.
– Eliminați orice sursă de lumină albă. Nu vă putem interzice utilizarea telefonului mobil, însă este strict interzisă utilizarea lanternelor de pe telefoanele mobile. Setați iluminarea de bază a telefonului pe 0 înainte de începerea evenimentului, iar dacă utilizarea telefonului nu poate fi exclusă, atunci folosiți-l în așa fel încât să nu deranjați ceilalți participanți (îndepărtați-vă câțiva metri de locul evenimentului). Dacă este absolut necesară utilizarea lanternei de pe telefon (a căzut ceva și nu găsești după 10 minute de căutare în întuneric) atunci anunțați ceilalți participanți să se poată proteja. Adaptarea la întuneric durează între 20-40 de minute și poate fi distrusă în jumătate de secundă.
– Dacă aduceți echipament pentru observații, fotografiere, atunci instalați-l în locul desemnat de organizatori. În cazul în care echipamentul are lumină semnificativă, acesta trebuie oprit, iar dacă nu este posibilă oprirea, sursa de lumină trebuie acoperită (ecranul camerei, laptop-ului). Utilizarea laptopului este permisă numai pentru cei care fac poze remote, iar acestea trebuie acoperite în așa fel încât să nu deranjați participanții.
– Parcarea mașinilor trebuie făcută în așa fel încât la plecare să nu deranjați participanții cu lumina farurilor, până când ajungeți la drumul principal folosiți numai luminile pentru poziții.
– Nu atingeți echipamentul fără acordul prezentatorului/proprietarului!!! Cereți întotdeauna acord pentru utilizarea acestor echipamente.
– Atenție la echipamente, cabluri și monturi/trepiede. Memorați locul acestora și nu le atingeți.
– Utilizarea laserelor de prezentare este permisă numai organizatorilor.
– Este interzisă aprinderea focului. Nu mergem la grătar …

Sfaturi:

– Nu faceți gălăgie! Astronomia este un hobby de relaxare.
– Dacă participați pentru prima dată la un astfel de eveniment, și aveți neclarități, adresați-vă cu încredere organizatorilor.
– După începerea evenimentului acordați atenție prezentatorilor, uitați-vă prin telescoapele expuse și respectații pe  ceilalți participanți.
– În cazul în care veniți cu minori, nu îi lăsați nesupravegheați, multe dintre echipamentele folosite sunt conectate la curent electric.
– Fumatul/Consumul băuturilor alcoolice: Respectați oamenii din jurul. În cazul în care doriți să fumați, cereți acordul celor din jur. Lângă echipamentele expuse, fumatul este strict interzis. Deoarece Observatorul Vega este construit pe domeniu public, consumul băuturilor alcoolice la fața locului este strict interzisă. De asemenea, persoanele aflate în stare de ebrietate nu au dreptul de a participa la eveniment.
– Este important să aduceți lichide și mâncare, cât aveți nevoie pe parcursul nopții. Organizatorii nu asigură niciun fel de lichide sau mâncare la fața locului, iar noaptea este lungă. Aduceți ceai fierbinte și ceva de mâncare.
– Nopțile sunt reci, iar spre dimineață temperatura scade semnificativ, așadar îmbrăcați-vă corespunzător, și aduceți haine calde și în rezervă.
Dacă respectați toate aceste indicații, vă rămâne un singur lucru: bucurați-vă de noapte.”

M.D.C.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail