Din 1977 muzeele din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internaţională a Muzeelor – celebrare iniţiată de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). În 2013, tema Zilei Internaţionale a Muzeelor a fost Muzeele (memorie + creativitate) – progres social.
Noaptea muzeelor, eveniment aflat la cea de-a noua ediţie în România, a fost sărbătorită sâmbătă, 18 mai 2013, de peste 180 de instituţii din ţară, număr în creştere faţă de anii trecuţi. Lista muzeelor şi instituţiilor participante este accesibilă pe site-ul www.noapteamuzeelor.ro, cu detalii despre programele şi evenimentele speciale pregătite de fiecare. În urma centralizării datelor primite până în prezent, se estimează un număr de 500.000 de participanţi la nivel naţional.
În Bucureşti publicul a avut de ales între 32 de muzee şi organizaţii culturale care şi-au deschis porţile până târziu în noapte. Peste 144.350 de vizitatori (cifra parţială pentru 24 de locaţii) au optat atât pentru muzeele mari, care şi-au făcut o tradiţie din sărbătorirea acestui eveniment, cât şi pentru muzeele sau organizaţiile culturale care s-au alăturat în acest an.
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a organizat pentru a 6-a oară în oraşul Sfântu Gheorghe, ediţia Noaptea Muzeelor 2013, în cadrul unui program încărcat pe parcursul întregii zile de 18 mai 2013, din care nu au lipsit expoziţiile, atelierele creative în aer liber, pentru copii şi tineri, jocurile sportive specifice popoarelor europene: Molkky, joc tradiţional finlandez de îndemânare adresat tinerilor şi adulţilor, precum şi Petanque, joc de îndemânare care este întâlnit în Franţa, Spania şi Italia.
În intervalul orelor 21.00-24.00 în muzeu au intrat peste 100 de persoane care au avut ocazia să viziteze una dintre cele mai importante expoziţii de arheologie din ţară ”Aşezarea preistorică de la Păuleni-Ciuc”.
Le mulţumim celor care au ales să-şi petreacă câteva minute în sălile de expoziţii ale Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.
Cristina Felea – muzeograf MNCR