În aceste zile toate muzeele din ţară se pregătesc pentru seara şi noaptea de sâmbătă, 21 mai 2016, când la nivel european are loc evenimentul cultural de o deosebită amploare intitulat „Noaptea Europeană a Muzeelor.” Peste 3000 de muzee şi institute de cultură (galerii de artă, biblioteci, spaţii nonformale şi creative) din peste 30 de ţări îşi vor deschide larg porţile publicului interesat.

 

Dorind să aflăm mai multe despre desfăşurarea acestui eveniment în oraşul nostru, am stat de vorbă cu doamna Cristina Felea Baubec, muzeograf la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) din Sf. Gheorghe, unde „Noaptea Muzeelor” se află la ediţia a IX-a. Domnia sa ne-a prezentat programul tuturor punctelor muzeale aparţinând MNCR, evidenţiind faptul că la fiecare dintre ele, vizitatorii vor descoperi câte un exponat-vedetă cu informaţii despre el. Povestea acestuia va fi o surpriză, urmând a fi descoperită de cei ce vor fi prezenţi la „Noaptea Muzeelor”.

Astfel la sediul central, unde este expoziţia „Aşezarea preistorică Păuleni-Ciuc, Dâmbul Cetăţii”, vizitatorii vor afla povestea unui vas de ceramică vechi de 6000 de ani. Foarte interesant, nu-i aşa? O asemenea vechime, pentru noi cei de astăzi, este greu de imaginat …

La punctul muzeal „Prima Şcoală Românească” din Sf. Gheorghe, aflată în imediata apropiere a statuii Sfântului Mitropolit Andrei Şaguna şi a bisericii ctitorită de el, exponat-vedetă este o tăbliţă de scris, veche de mai bine de un secol, care desigur are povestea ei, ce va fi aflată de la muzeograful Florin Herţeg.

Doamna Cristina Felea Baubec ne spune în continuare: „La Casa memorială „Romulus Cioflec . . ” din Araci, evenimentul „Noaptea Muzeelor” se desfăşoară pentru prima dată. Vizitatorii, conform programului, sunt aşteptaţi între orele 18-21, pentru vizitare gratuită cu ghidaj, dar şi pentru a afla surpriza serii. Exponatul-vedetă are o fascinantă poveste, pe care o va spune muzeograful nostru, doamna Luminiţa Cornea. Sper că nu se va supăra dacă vă voi dezvălui, acum, titlul „Bunica a venit înapoi la bunicul”. Bineînţeles că este în legătura cu viaţa scriitorului Romulus Cioflec.

Sediul nostru din Miercurea-Ciuc, cu titulatura „Muzeul Oltului şi Mureşului Superior”, de asemenea îşi deschide pentru prima dată porţile în cadrul evenimentului european „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii acestui punct muzeal vor afla povestea unui exponat-vedetă specific, întâlnit în casele ţărăneşti de odinioară: lada de zestre cu o vechime apreciabilă, datând din anul 1876.

În cadrul „Nopţii Muzeelor”, vom avea în vedere şi evenimente conexe cu o dimensiune multidisciplinară şi interactivă. De exemplu, vizitatorii noştri vor avea posibilitatea ca, după aflarea poveştilor exponatelor-vedetă, să-şi imagineze / alcătuiască texte proprii, să dialogheze cu muzeografii, să realizeze desene şi fotografii.”

La finalul discuţiei noastre, doamna muzeograf Cristina Felea Baubec ne-a menţionat că organizatorii au pregătit şi alte surprize, atât pentru cei mici, cât şi pentru toate vârstele. Se vor putea viziona proiecţii de filme, se vor organiza ateliere creative, jocuri etc.

Informaţii actualizate despre toate evenimentele organizate de MNCR vor putea fi aflate  chiar şi în momentele derulării lor pe site-ul muzeului, www.mncr.ro sau pe paginile de facebook ale punctelor muzeale.

 

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail