Cele trei acțiuni de ecologizare care au fost organizate în satele aparținătoare comunie Vâlcele, în cadrul Campaniei Naționale „ Curățăm România” desfășurată în lunile aprilie-mai a.c.,  în urma cărora au fost adunate aproape 100 de tone de deșeuri, cantitate imensă în opinia viceprimarului Nicolaie Cucu, l-a determinat pe acesta să afirme că „ doar timpul  și educația  va rezolva problema deșeurilor aruncate la întâmplare” de către localnici.

„Noi suntem o comună problemă datorită  depozitării necontrolate a deșeurilor. Suntem comuna cu cele mai multe persoane defavorizate din județ. (…) Nu e de neglijat faptul că după ce că avem probleme cu concetățenii comunei Vâlcele, avem mari probleme cu faptul că se aduc deșeuri și  din localitățile învecinate- și aici vorbesc pe bază de dovezi- se aduc materiale de construcții  din zona Bod, Hărman, Sânpetru, pentru că nu au unde să le ducă,  și le aruncă la Araci”- a declarat, pentru Mesagerul de Covasna, viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolaie Cucu.

Potrivit acestuia, pe raza satelor aparținătoare- Araci, Ariușd, Vâlcele, în lunile mai și iunie au fost organizate trei acțiuni de ecologizare, respectiv: prima- până pe 29 aprilie, când s-au strâns 90 to de deșeuri, a doua- până pe 5 mai, în cadrul căreia a fost adunată cantitatea de 56 de tone și ultima, în data de 18 mai, când alte 26 de tone de gunoaie au fost strânse de către participanți. La  prima acțiune au luat parte  40 de persoane, la a 2-a 140 iar la a treia,  împreună cu cadre didactice, elevi, preșcolari, voluntari, oameni din primărie și reprezentanți ai Gărzii de Mediu Covasna,  au fost 270 de persoane.

„Copiii  să le  spună părinților să nu mai arunce gunoiul, plasticele s.a.m.d. pe malul apei, pe câmp sau în pădure”

„La sfârșitul ultimei activități de ecologizare  le-am mulțumit copiilor, personal,  cadrelor didactice și tuturor participanților pentru implicare. Rugămintea mea a fost ca copiii  să le spună părinților să nu mai arune gunoiul, plasticele s.a.m.d. pe malul apei, pe câmp sau în pădure. Vorba primarului nostru, timpul  și școala va rezolva această situație, adică doar prin educație oamenii vor înțelege că nu trebuie să aruncăm gunoiul  la întâmplare”, ne-a spus Nicolaie Cucu.

Viceprimalul a precizat că în prezent Primăria are încheiat contract cu societatea de salubrizare TEGA SA, care a renunțat  la contractele individuale încheiate cu locuitorii comunei.

„Am cumpărat 400 de pubele pentru cei care  au plătit integral pe 1 an de zile, aceștia au primit containerul în gospădărie.  TEGA, conform contract, trebuie să ia gunoiul menajer. La noi este o mare problemă a  gunoiului provenit de la animale care se aruncă și se amestecă cu plasticul- și atunci, în  momentul în care ai patru pungi de nailon și niște sticle într-o căruță de gunoi de grajd,  e foarte greu să te apuci să alegi plasticul din gunoiul de grajd. (…) La Vâlcele am avut și containere pentru colectare separată dar, din păcate, în prezent nu le mai  avem deoarece unde trebuia pus palsticul erau pepeni sau hârtie, sau sticlă. Am achiziționat container ca să se ducă gunoiul și din cartierul de romi din Vâlcele, și au dat  foc la container”, a adăugat acesta.

Soluția: mai multe  camere de supraveghere

Deși pe raza  comunei Vâlcele sunt montate  32 de camere video, Nicolaie Cucu a menționat că primăria va „face efortul” să monteze astfel de dispozitive și în zonele în care se aruncă mult gunoi.

„Să vedem de unde mai găsim niște bani să cumpărăm niște  camere de supraveghere pentru a depsista persoanele care depozitează gunoi în locuri interzise.”

Cu siguranță această soluție ar putea fi cea salvatoare atât pentru cetățenii „certați cu legea bunului simț” care măcar de frică vor putea învăța că locul gunoaielor este în containere sau în saci menajeri, dar mai ales pentru mediul înconjurător.

Maria Crețu-Graur  

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail