Comuna Barcani se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește plata energiei electrice. Primarul Nicolae Pastor a făcut publică factura precizând: Luna trecută s-au plătit 131.759,37 lei iar luna aceasta cred că vom plăti și mai mult.
Mai mulți factori au contribuit la creșterea prețurilor: creșterea fără precedent a prețurilor gazelor naturale pe piețele mondiale – cu peste 170 % în 2021; iarna lungă și friguroasă de la începutul lui 2021, ce a sporit necesarul de încălzire, urmată de o vară lungă și toridă și de o utilizare crescută a dispozitivelor de răcire, a intensificat cererea de energie; creșterea cererii de gaz natural lichefiat și, în consecință, majorarea prețului acestuia; creșterea consumului de gaze naturale în Asia ca urmare a redresării economice; tensiuni geopolitice tot mai accentuate, inclusiv criza din Ucraina
Primarul comunei Barcani poartă discuții cu diverse firme pentru a găsi singura și cea mai bună soluție: energia regenerabilă, solară sau eoliană.
„Am cerut o ofertă de la o firmă pentru a afla care ar fi necesarul energetic al comunei, să știm cât ne-ar costa, ce suprafață este necesară. Trebuie să ne ocupăm din timp, trebuie făcut PUZ (Plan Urbanistic Zonal- n.red), dezmembrat terenul și vreau să fim pregătiți. Acesta este viitorul. Avem potențial pentru a obține energie eoliană și solară, trebuie să vedem mai întâi costurile, a declarat edilul.
Investiția necesară pentru a trece pe energie regenerabilă ar putea fi una uriașă.
În 2020, producția de energie electrică din România provenea în proporție de 12,4% energie eoliană, 3,4% din panouri solare fotovoltaice și 27,6% din hidroenergie. În total, producția de energie regenerabilă (eoliană, fotovoltaică și biomasă) a reprezentat 16% din total conform EY Romania .
Având în vedere și prețul petrolului care a atins un nou record și care prevestește o posibilă perioadă de criză, comuna Barcani a depus un proiect și pentru a face o stație de încărcare. Aceasta va fi prevăzută cu două posturi pentru mașinile electrice. Se așteaptă momentan răspuns legat de finanțare. Aceasta explozia e costurilor energiei este resimțită de către fiecare.
Nicolae Pastor a declarat că este necesar să se economisească energie.
„Trebuie să facem economie, iluminatul public, clădirile și mai ales stațiile de pompare pentru canalizare consumă foarte mult. Am schimbat deja o parte din iluminatul public cu lămpi economice LED și am depus un proiect pentru a schimba și restul de 350 de lămpi, pentru toată comuna”, a menționat acesta.
Contextul european:
Consiliul European a furnizat următoarele informații legate de această situație.
Statele membre ale UE au reacționat prompt la această situație și au discutat chestiunea în cadrul diferitelor foruri din Consiliul European. Discuțiile reflectă necesitatea de a acționa în mod coordonat și de a lua măsuri urgente pentru a atenua impactul creșterii prețurilor energiei asupra celor mai vulnerabile gospodării și întreprinderi.
Miniștrii energiei din UE s-au reunit pentru a dezbate situația. Aceștia s-au concentrat pe: situația actuală a aprovizionării cu energie și a stocurilor și fluxurilor de energie; măsuri de contingență pentru piață; opțiuni pentru limitarea impactului prețurilor energiei asupra gospodăriilor și industriilor; asistența pentru Ucraina.
Se preconizează că prețurile energiei vor rămâne ridicate cel puțin până în primăvara anului 2022.
Alexandra Chirilaș