Conform rezultatelor la examenul de admitere în profesia de avocat, pentru dobândirea calităţii de avocat stagiar şi pentru dobândirea calităţii de avocat definitiv, din data de 14 septembrie 2015, niciun candidat din judeţul Covasna nu a promovat.

Anul acesta,  9 candidaţi pentru postul de avocaţi stagiari şi un candidat pentru postul de avocat definitiv au susţinut examenul, însă niciunul nu a reuşit să obţină punctajul necesar pentru a fi declarat admis.

Potrivit informaţiilor oferite de site-ul Uniunii Naţionale a  Baroului din România (UNBR) candidaţii au reuşit să obţină între 74 de puncte şi 28, dintr-un total de 100 de puncte, astfel:  OŢET Andreea-74; VIDICAN Vlad-69; BOROŞ Nicolae-Liviu-59; ŞERBAN-CERNAT Liviu-59; CSAK Eszter-57; LEMHENYI Maria-Andrea-53; AXENTE Alexandru-49; BURLACU Gheorghe-Akos-48 şi SZOTYORI Gabriella-28 la examenul de admitere în profesia de avocat, pentru dobândirea calităţii de avocat stagiar. La admitere în profesia de avocat, pentru dobândirea calităţii de avocat definitiv a susţinut examenul doar GAL Edit care a reuşit să obţină 38 de puncte din 100.

La examenul de anul trecut s-au înscris doar patru candidaţi pentru postul de stagiar şi doi pentru postul de avocat definitivi, însă punctajele au fost mai mici decât anul acesta, între 22 şi 49 de puncte la stagiari şi între 29 şi 37 pentru definitivi.

Decanul Baroului Covasna, avocat dr. Laczkó Dávid Géza, a declarant pentru „Mesagerul de Covasna” că tinerii care au susţinut examenul în centrul de examinare Braşov – unde a făcut parte din comisia de supraveghere – au spus că examenul a fost destul de greu. Totuşi, decanul Baroului Covasna este de părere că examenul a fost unul previzibil şi accesibil, chiar dacă se ia în considerare lipsa experienţei tinerilor examinaţi.

„Eu, ca avocat cu experienţă, spun că subiectele erau de aşteptat. Din păcate asta este. Undeva, reflectĂ nivelul de pregătire a absolvenţilor de facultăţi. Dacă ne uităm pe lista naţională, sunt şi rezultate foarte bune, dar grosso modo, procentul de intrare nu este prea strălucit. Noi am aşteptat şi am fi dorit să intre tinerii. Avocatura înseamnă multă muncă”, a spus avocat dr. Laczkó Dávid Géza.

În acelaşi context decanul Baroului Covasna a explicat că acestea sunt rezultatele înainte de contestaţii şi că situaţia a doi dintre candidaţii care au susţinut examenul de avocat stagiar s-ar putea schimba, întrucât punctajul total a fost unul satisfăcător. „În raport cu rezultatul anterior contestaţiilor, sunt două rezultate bune, dar la câte o disciplină nu au atins numărul de punctaj minim. Încă nu s-au afişat rezultatele contestaţiilor, dar sunt doi candidaţi care sunt aproape de punctajul necesar pentru intrare. Nu mi s-a comunicat, dar eu cred că au făcut contestaţii”, a mai spus decanul.

Şi anul trecut, fostul decan al Baroului Covasna a invocat acelaşi motiv pentru rezultatele slabe obţinute la cele două examene, şi anume: Nu se învaţă!

 

„La noi, teoretic, puteau să intre toţi 10, pentru că nu este nicio limită numerică nici la stagiari şi nici la definitivi. Oricum, de dorit ar fi fost să intre măcar 2-3, pentru că sunt şi avocaţi care încet, încet se pensionează”, a conchis avocat dr. Laczkó Dávid Géza, decanul Baroului Covsna.

 

Maricela Dan . .

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail