Conform rezultatelor la examenul de admitere în profesia de avocat, pentru dobândirea calităţii de avocat stagiar şi pentru dobândirea calităţii de avocat definitiv, din data de 15 septembrie 2014, niciun candidat din judeţul Covasna nu a promovat.

Cei patru candidaţi pentru postul de avocat stagiar au reuşit să obţină un punctaj între 22 şi 49 de puncte din totalul de 100, la cele două examene, astfel: pentru postul de avocat stagiar: LEMHENYI V. Maria-Andrea – 49, NIȚĂ I. Ion-Cristian – 33, RADULY A. Bela – 23 şi SZOTYORI S. Gabriella – 22;  pentru postul de avocat definitiv: UȚĂ C. Gabriel – 37 şi DOMOKOS D. Erika – 29.

Decanul Baroului Covasna, avocat Calinic Sabin, a declarat:  „Astfel de rezultate sunt în toată ţara. De exmplu a Galaţi  nu a intrat nimeni la stagiari. Au intrat cam 8-10% din candidaţi. La noi anul trecut nu s-a înscris nimeni, deci nu a intrat nimeni. Anul acesta am avut în total şase candidaţi, dar din nefericire nu a intrat niciunul.

Pentru prima dată s-a dat examenul într-un sistem deosebit, adică s-a dat doar test grilă. În anii trecuţi se dădea test grilă iniţial, după care se dădeau trei teste scrise. E un avantaj, dacă putem spune aşa. Ca şi corectitudine a examenlului nu este absolut nimic de reproşat.  Examenul s-a desfăşurat într-o corectitudine absolută, computerul a generat subiectele, dimineaţa s-au împărţit grilele pe care candidaţii au înnegrit punctele pe care le-au considerat bune, iar corectarea era o chestiune de computer, de scanare. Deci factorul uman nu avea nicio contribuţie. Obiectivitate totală. Întrebările au fost medii. Nimeni nu a fost dezavantajat”.

Covasna duce lipsă de avocaţi. Motivul poate fi şcolarizarea de un nivel destul de scăzut

În momentul de faţă Baroul Covasna are 66 de avocaţi titulari, asociaţi sau salarizaţi.Potrivit decanului, în tot judeţul lipsa de avocaţi stagiari se simte, mai ales în ultimii doi ani. Se pare că viitorii avocaţi nu-şi mai doresc alte examene, ocolind astfel şi locuri de muncă stabile.

„Noi avem nevoie de urgentă de cel puţin  10 avocaţi stagiari. Nu avem la Târgu Secuiesc, la Întorsura Buzăului, la Sfântu Gheorghe, de doi ani nu avem stagiari. Va fi o fractură de generaţii. Am apelat pe toate căile la absolvenţi să vină să se înscrie să dea examen. Când e vorba de examen, e o reţinere. E neapărată nevoie de examen, pentru că e o profesie în care contează dacă ştii şi dacă poţi, dacă eşti capabil să asimilezi informaţii, să înveţi. Nu se poate altfel. Nu suntem un birou de consultanţă juridică.  Aici, dacă  nu eşti în stare să faci faţă,  este grav”, a spus av. Calinic Sabin.

Motivul pentru care viitorii avocaţi nu reuşesc să treacă de examenele tot mai simplificate este şcolarizarea de un nivel destul de scăzut.  „Acesta este nivelul şcolii juridice din România. Asta o spun de ani şi ani de zile. Noi, până acum câţiva ani de zile organizam concurs de intrare în profesie la nivel de Barou. Primul din ţară care a introdus sistemul test grilă a fost Baroul Covasna. În afară de acesta aveam un examen oral şi examenele scrise, dar cu sinceritate vă spun, s-a glisat către facil în marea majoitatea a facultăţilor de Drept din România. Studenţii sunt obişnuiţi să treacă într-o manieră poate mai puţin lipsită de onestitate, cu fel de fel de mijloace tehnice care ajută la copiere. Nu se învaţă!”, a conchis decanul Baroului Covasna.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail