Deși aveau posibilitatea de a opta pentru plata  defalcată a TVA,  începând cu data de 01 octombrie a.c., beneficiind  de anumite facilități fiscale,  niciun agent economic din județul Covasna nu a depus, până la această dată, cerere pentru completarea formularului 086 pentru plata defalcată a TVA.

La nivel național, doar câteva sute de companii din România au trecut la plata defalcată a TVA, înainte ca aceasta să devină obligatorie, începând cu 1 ianuarie 2018. Antreprenorii covăsneni, însă, par să prefere stabilizarea legislației și clarificarea anumitor aspecte, privind plata dărilor pentru stat, înainte să opteze pentru noua facilitate oferită de Ministerul Finanțelor.

Conform site-ului ANAF, fiecare firmă va avea deschis din oficiu un cont gratuit la Trezorerie, dar, dacă vrea, poate să-şi facă un cont bancar în acest scop. La Trezorerie conturile există deja pentru toate firmele plătitoare de TVA, dar sunt activate numai la cererea expresă a societăţii. Informațiile privind codurile IBAN aferente conturilor de TVA pot fi accesate și on-line prin introducerea codului fiscal, pe site-ul ANAF. Aceasta este adresa la care vă puteţi afla contul IBAN de trezorerie pentru TVA: https://www.anaf.ro/ContIBANTVA/

Conturile de TVA deschise vor fi publicate pe pagina de internet a ANAF și se vor actualiza periodic. Informațiile minime publicate sunt: denumirea titularului de cont, codul de identificare fiscală, codul IBAN al contului de TVA și unitatea trezoreriei la care este deschis contul.

Ordonanța Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA prevede că acei contribuabili care optează pentru aplicare plății defalcate a TVA  în perioada 1 octombrie-31 decembrie 2017, vor beneficia de o serie de facilități fiscale, printre care anularea penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând taxa pe valoare adăugată, restante la 30 septembrie 2017.

Aceeași ordonanță reglementează, la articolul 24, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească acei contribuabili care doresc să beneficieze de această facilitate:

  1. a) toate obligațiile fiscale principale reprezentând TVA, restante la data de 30 septembrie 2017, inclusiv, precum și cele stabilite prin decizii de impunere comunicate pana la data de 30 septembrie 2017, cu termen de plată după această dată, se sting prin orice modalitate prevăzută de Legea  207/2015privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală, până la data de 21 decembrie 2017, inclusiv;
  2. b) dobânzile aferente obligațiilor fiscale prevăzute la lit. a) stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligațiilor fiscale principale se sting prin orice modalitate prevăzută de Codul de procedură fiscală, până la data de 21 decembrie 2017, inclusiv;
  3. c) sunt stinse până la data de 21 decembrie 2017, inclusiv, prin orice modalitate prevăzută de Codul de procedură fiscală, toate obligațiile fiscale principale reprezentând TVA cu termene de plată cuprinse între data de 1 octombrie 2017 și 21 decembrie 2017, inclusiv;
  4. d) contribuabilul să aibă depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data de 31 decembrie 2017. Această condiție se consideră îndeplinită și în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declarații fiscale, obligațiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal central;
  5. e) contribuabilul depune notificarea la organul fiscal central potrivit art. 22  (2), dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2017, inclusiv, sub sancțiunea decăderii.

Într-un comunicat emis redacției noastre de către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Covasna, se arată că în cazul în care contribuabilii care optează pentru plata defalcată a TVA au în derulare eșalonări la plată, inclusiv pentru TVA, dacă respectă condițiile articolului 24, din O.G. 23/2017, prezentate mai sus, cât și celelalte condiții pentru menținerea eșalonării la plată. Astfel, în situația în care un contribuabil are eșalonare la plată pentru mai multe tipuri de obligații fiscale, inclusiv pentru TVA, acesta poate beneficia de anularea la plata penalităților aferente TVA-ului, dar trebuie să își mențină valabilitatea eșalonării la plată pentru celelalte obligații.

În același comunicat se arată că după efectuarea unei analize privind îndeplinirea condițiilor de către contribuabilii care au optat pentru plata defalcată, organul fiscal central va emite, după caz, până la data de 31 ianuarie 2018:

  • Decizie de anulare a penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA – dacă sunt îndeplinite condițiile menționate anterior;
  • Decizie de repunere în sarcina contribuabililor a penalităților de întârziere amânate la plată – dacă nu sunt îndeplinite condițiile menționate anterior.

Pentru acordarea de facilități fiscale, urmează ca în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanței Guvernului nr. 23/2017, privind plata defalcată a TVA, să se aprobe procedura de aplicare a articolului 24 din acest act normativ, prin ordin al ministrului finanțelor publice, la propunerea președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

 

Oana-Mihaela Bărzic

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail