Mai mulţi cetăţeni din municipiul Sfântu Gheorghe, care locuiesc ori au terenuri în zona Simeria Veche, au depus reclamaţii împotriva unui cioban care creşte câteva sute de oi în vecinătate.
Oamenii spun că ciobanul paşte oile nu doar pe terenuri private, ci şi publice, că nu şi-a vaccinat antirabic cei şapte câini pe care îi are, iar aceştia reprezintă un potenţial pericol nu doar pentru riverani, ci şi pentru turiştii care frecventează zona.
Karda Zoltan, unul dintre reclamanţi, spune că turiştii care s-au cazat la pensiunea aflată gard în gard cu grajdurile ciobanului nici măcar nu pot deschide geamurile din cauza mirosului insuportabil. Acesta susţine că problema persistă de ani de zile şi că deşi s-au depus mai multe reclamaţii la diverse instituţii problema încă nu s-a rezolvat ori s-a „muşamalizat”. Karda spune că se va adresa şi autorităţilor din Bucureşti, iar dacă nici atunci stâna nu va fi desfiinţată, în asociere cu alţi cetăţeni, va face şi el o stână cu câteva sute de oi chiar în centrul oraşului.
„Noi nu suntem împotriva crescătorilor de animale, să se înţeleagă acest lucru, dar să se facă legal, cu respectarea normelor europene. Nu putem accepta ca oile să fie crescute printre case, câinii să nu fie vaccinaţi antirabic şi deparazitaţi şi să umble liberi”, a spus Karda Zoltan.
Acesta a înregistrat la Primăria Sfântu Gheorghe o adresă prin care propune autorităţilor locale să lanseze proiectul „Sfântu Gheorghe, capitala culturala a ciobanilor şi stânilor ilegale”.
„Sfântu Gheorghe candidează pentru titlul Capitala europeană 2021, iar în acest context propunem şi noi lansarea unor programe cultural-educativ, cum ar fi un concurs pentru turişti – cum scăpăm de câinii lăsaţi liberi de ciobani, concurs de scos căpuşe, cel mai gros strat de gunoi de grajd din intravilan, concurs agroturistic – cât rezistă turistul în miros de gunoi de grajd, concurs ecologic – cine poate aduna un sac de PET-uri rezistând la atacul câinilor de stână şi o conferinţă pentru autonomie intitulată „Ciobanul autonom în afara legii”, a spus Karda Zoltan.
Proprietarul stânii, Bene Lajos a declarat că are toate autorizaţiile în regulă şi că terenurile pe care păşunează sunt în proprietatea privată a unor cetăţeni din Sfântu Gheorghe, cărora le creşte oi şi le oferă produse la schimb. Acesta a mai spus că are o evidenţă foarte clară a oilor pentru că primeşte subvenţie pentru creşterea lor, iar cu „banii de subvenţie nu-i de joacă”.
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Covasna, Siko Barabasi Sandor a declarat ieri, pentru AGERPRES, că reclamaţia a fost verificată şi că nu au fost găsite nereguli în ce priveşte animalele, iar problema păşunatului pe domeniul public nu intră în competenţa sa, ci a autorităţilor locale.
Şeful Poliţiei comunitare Sfântu Gheorghe, Hadnagy Istvan a spus că va verifica dacă ciobanul are înţelegeri scrise sau verbale cu proprietarii terenurilor şi dacă îşi supraveghează câinii.
„Dacă stâna are autorizaţie sanitar-veterinară şi totul e în regulă, noi nu putem interveni. Vom verifica terenurile şi, desigur, câinii pentru că şi dacă sunt vaccinaţi nu trebuie lăsaţi nesupravegheaţi, să umble prin oraş”, a spus şeful Poliţiei comunitare.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES