– astfel consideră Forumul Civic al Românilor cererea de demitere a prefectului venită din partea CNS
»Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) consideră că cererea de demitere a prefectului judeţului Covasna, Codrin Munteanu, formulată de conducerea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) este „nefondată”, „abuzivă” şi se află la „limita ultrajului” şi solicită Guvernului României să nu dea curs acesteia.
Conducerea Forumului menţionează într-un comunicat de presă remis miercuri seară AGERPRES că cererea de demitere reprezintă în fapt „o formă de presiune şi ameninţare asupra unui funcţionar public român care, conform atribuţiilor sale legale, asigură respectarea Constituţiei şi legilor ţării în mijlocul României, în judeţul Covasna”.
În documentul citat se menţionează că prin schimbarea din funcţie a prefectului sau a oricărui alt funcţionar public, care prin aplicarea Constituţiei şi legilor ţării deranjează „extremiştii” şi „militanţii pentru separatism etnic”, s-ar crea un „precedent periculos”. De asemenea, se solicită Guvernului să ia toate măsurile legale pentru asigurarea menţinerii autorităţii statului român în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, să asigure respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în acord cu standardele europene, dar să nu permită enclavizarea etnică a celor trei judeţe sau încălcarea drepturilor românilor care trăiesc în aceste zone.
Cât priveşte drapelul secuiesc care a generat această dispută, Forumul Civic al Românilor menţionează că „aşa-zisul „drapel secuiesc” al aşa-zisului „ţinut secuiesc” nu este un simbol istoric al maghiarimii din România şi cu atât mai puţin al celor câteva sute de secui declaraţi ca atare la recensămintele populaţiei din 2002 şi 2012. Istoria acestui „drapel” are o vechime de doar opt ani fiind aprobat iniţial de Consiliul Naţional Secuiesc ca simbol al acestei entităţi (la rândul său neînregistrată şi organizată legal în România).
Despre acelaşi drapel preşedintele UDMR Covasna afirma în anul 2009 că este simbolul „dorinţei de autonomie” a secuilor. În mod cert simbolul „dorinţei de autonomie”, adică al unui demers neconstituţional de segregare teritorială pe criterii etnice, nu poate fi arborat la sediile autorităţilor publice”.
În finalul comunicatului, Forumul Civic cere primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), să ceară scuze publice românilor din Covasna şi Harghita pentru „ameninţarea acestora cu soarta sârbilor din Kosovo” şi „pentru toate afirmaţiile şi demersurile sale antiromâneşti de pânp acum”.
În cursul zilei de marţi, CNS a dat publicităţii o petiţie adresată Guvernului României prin care solicita demiterea prefectului judeţului Codrin Munteanu pe motiv că a jignit comunitatea maghiară şi creează conflicte interetnice, respectiv pentru că a chemat în judecată Primăria Ozun pentru arborarea drapelul secuiesc pe sediul instituţiei. Liderii CNS s-au arătat indignaţi de faptul că prefectul a făcut o paralelă între drapelul secuiesc şi steagul unui club de fotbal ori al unui producător de autoturisme.
Săptămana trecută şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a luat poziţie faţă de acest caz, cerându-i prefectului să ceară scuze comunităţii maghiare pentru jignirile aduse.
În replică, prefectul Codrin Munteanu a transmis presei un comunicat în care a arătat că, potrivit prevederilor legale, la sediul primăriilor se arborează exclusiv simboluri legal aprobate, respectiv două drapele ale României care încadrează stema statului român şi stema unităţii administrativ teritoriale (dacă aceasta a fost aprobată legal), precum şi drapelul Uniunii Europene. Prefectul a mai menţionat că respinge „orice declaraţie menită ca sub spectrul ameninţării şi prin intimidare să determine Instituţia Prefectului să renunţe la exercitarea atribuţiilor care o definesc ori menite să atragă Instituţia Prefectului judeţul Covasna în logicile politice ale campaniei electorale”.
Munteanu a precizat că procedura de înlăturare a drapelului secuiesc de pe Primăria Ozun a fost demarată la sesizarea unui cetăţean din Sfântu Gheorghe, Dan Tănasă, care trăieşte în Spania şi că instanţa va fi cea care va tranşa problema legalităţii ori nelegalităţii drapelului secuiesc.
Ideea arborării acestui steag pe sediile instituţiilor administraţiei locale aparţine CNS, care în urmă cu câţiva ani le-a cerut în scris primarilor maghiari să oficializeze folosirea drapelului albastru-auriu al secuilor prin arborarea lui pe frontispicii. La vremea respectivă, fostul prefect al judeţului Harghita, Constantin Strujan a catalogat drapelul secuiesc drept „o confecţie textilă” şi a dispus înlăturarea lui de pe sediile mai multor primării pe considerentul că a fost arborat ilegal.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES