Din dragoste pentru tradiţii şi din respect pentru munca părinţilor, a bunicilor, a moşilor şi stămoşilor noştri, Asociaţia Cultural Creştină „Justinian Teculescu”, Primăria Oraşului Covasna şi Casa de Cultură a oraşului Covasna organizează, şi în acest an, pe 20 şi 21 iulie, NEDEIA MOCĂNEASCĂ sau SÂNTILIA, o manifestare ciobănească specifică acestor meleaguri. În preajma marii sărbători creştine a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, la Valea Zânelor de la Covasna, tinerii oieri, conform obiceiului, coboară ca să-şi aleagă nevestele dintre fetele îmbrăcate frumos, care se adună după slujba bisericească în Valea Zânelor. Sărbătoarea începe cu prezentarea unei nunţi tradiţionale, la care participă toată suflarea comunităţii. Perechea de miri se alege dintre tinerii care urmează a se căsători, în cursul anului. Naşii, împreună cu nuntaşii, îmbrăcaţi în frumoase costume populare specifice zonei, se adună în faţa marii biserici ortodoxe „Înălţarea Domnului” şi se deplasează în frunte cu o ceată de flăcăi călare la „casa miresii”, amenajată în poiana Nedeii din Valea Zânelor, unde sunt întâmpinaţi de „tatăl miresei”. După încuviinţarea dată de acesta asupra mariajului tinerilor îndrăgostiţi, urmează celelalte obiceiuri ale zonei, timp în care se joacă „Hora miresei”, „Mânioasa”, ,,Hora Sântiliei” şi alte jocuri specifice zonei. După „nuntă” urmează o întrecere de luptă dreaptă între feciorii din Voineşti şi ridicarea unei greutăţi sub forma unui bolovan de 96 kg, pentru a desemna pe cel mai puternic fecior al zonei.

La Valea Zânelor localnicii, dar şi turiştii,  serbează în fiecare an datinile strămoşeşti, fiind un loc de întâlnire pentru iubitorii tradiţiilor autentice şi ai muntelui. Asociaţia Cultural Creştină „Justinian Teculescu”, Primăria Oraşului Covasna şi Casa de Cultură a oraşului Covasna s-au implicat activ în salvarea şi punerea în valoare a acestei tradiţii deosebite, la Valea Zânelor din Covasna,  fiind una dintre puţinele zone din ţară unde se mai păstrează sărbătorile autentice. Vizitatorii vor putea gusta din bucatele tradiţionale, dar şi din cultura specifică zonei, fiind pregătite spectacole de cântece şi dansuri populare, concursuri cu premii şi prezentări ale obiceiurilor vechi transmise din tată în fiu. Sărbătoarea este inedită şi pentru că reuneşte toate generaţiile de oieri: bunici, copii, nepoţi care, prin strădania şi dragostea lor duc mai departe datinile şi obiceiurile.

Pornit iniţial ca o întâlnire între locuitorii satelor răsfirate prin munţi, pentru ca oamenii să-şi găsească mai uşor partenerul sau partenera de viaţă, cu timpul târgul a devenit un prilej de promovare a tradiţiilor populare,  a dansului şi a muzicii folclorice. Asemenea târguri se desfăşoară în mai multe locuri, pe vârfuri de munte, ca întâlniri de socializare, de petreceri şi schimburi de bunuri, obiecte şi alimente necesare vieţii.

Programul manifestărilor organizate în acest an  va fi unul diversificat, menit să atragă nu doar localnicii, ci şi cât mai mulţi turişti:

SÂMBĂTĂ, 20 iulie 2013 :

  • Ora 18:00 – Nunta Tradiţională la românii din Voineşti – Casa Nedeii din Valea Zânelor  (Făcutul de Flori, Păpuşa)
  • Ora 20:00– Formaţia Tziganski – etno dance
  • Ora 20:20 – Liliana Damian – etno dance
  • Ora 20:40 – Trupa RUSTIC – etno dance
  • Ora 21:20 – Formaţia YOUVENIS GROUP – Concert muzică live
  • Ora 23:00 –  Discotecă în aer liber

 

DUMINICĂ, 21 iulie 2013 :

 

  • Ora 9:30 – Binecuvântarea Alaiului de nuntă în Piaţa Eroilor (Monument)
  • Ora 10:00 – Nunta Tradiţională la românii din Voineşti– Casa Nedeii din Valea Zânelor:
  • Cerutul miresei, Bărbieritul mirelui, Sârba, Conchioluitul miresei, Hora miresei, Ciobănaşul, Oiţa, Descălţatul naşilor, Breaza pe paie aprinse, Chindia, Sârba studenţilor, Hora Sântiliei cu ruperea colacului miresei)
  • Ora 11:00 – Trânta ciobănească, Ridicarea bolovanului
  • Ora 11:30 – Prezentare costume dacice, lupte dacice; Prezentarea expoziţiei de ovine
  • Program artistic:
  • Ora 12:10 – Voineştenii, Covasna – Dansuri şi cântece populare
  • Ora 12:30 – Ansamblul de dansuri populare Brâuleţul–Sita Buzăului şi solista Mălina Boriceanu
  • Ora 13:00 – Izvoraşul, Zăbala – Grup vocal şi dansuri populare autohtone
  • Ora 13:20 – Formaţia Doina Crişului Brad; prof. Ionel Coza&solist vocal Ciprian Roman
  • Ora 14:00 – Ansamblul folcloric Ţara Vrancei Focşani; Solişti vocali: Maria Murgoci, Ionuţ Vâlcu, Mariana Hurjui, Ioan Bălăjel, Mihaela Profir, Diana Irimia. Solişti instrumentişti : Măriuţa Sofian, Nicolae Todosi. Grup folcloric Cetina.Corpul de balet
  • Ora 15:30 – Grup folcloric Ciobănaşul – Tupilaţi-Neamţ; Grup fluieraşi, solişti vocali, dansuri populare
  • Ora 16:00 – Grupul vocal-instrumental folcloric al Liceului Tehnologic “Constantin Brâncuşi” – Sfântu Gheorghe
  • Ora 16:20 – Cununa Carpaţilor – Întorsura Buzăului – Cântece şi dansuri populare
  • Ora 16:45 – Formaţia Doina Crişului Brad – prof. Ionel Coza&solist vocal Ciprian Roman
  • Ora 21:00 – Foc de tabără

Nedeia Mocănească de la Valea Zânelor din Covasna este una dintre sărbătorile de suflet ale oamenilor locului, devenind un fel de brand al locului ce ilustrază un mod de viaţă autentic, în care creşterea animalelor are un rol foarte important, fiind o ocupaţie din moşi-strămoşi, transmisă din generaţie în generaţie. Aceasta sărbătoare capătă o importanţă deosebită odată cu trecerea timpului, devenind treptat o nedeie-târg, sărbătoare cu interesante manifestări de etnografie şi folclor românesc, care reuşeşte să adune în fiecare an mocanii răspândiţi în diferite zone ale ţării şi nu numai.

Dana Şerban

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail