Grădinița „Pinocchio” din Sfântu Gheorghe a derulat un proiect tematic, finalizat cu un parteneriat educațional cu Grădinița din Araci, intitulat „Ne pasă de cei din jur”. În cadrul acestui proiect, preșcolarii din cele două grupe mijlocii ale Grădiniței ”Pinocchio”, au donat rechizite și jucării copiilor de la grădinița din Araci și au petrecut câteva ore împreună cu aceștia.

 Acțiunea face parte dintr-un proiect mai amplu al grădiniței „Pinocchio” din Sfântu Gheorghe. Intitulat „Lumea jucăriilor”, proiectul a fost implementat de cele două grupe mijlocii ale grădiniței „Pinocchio”, grupa „Albinuțele” și grupa „Spiridușii”, fiind coordonat și supervizat la nivelul Inspectoratului Școlar Județean de către inspectorul de specialitate pentru învățământ preșcolar, doamna Adriana Mihalache și la nivel de grădiniță de către directoarea instituției, doamna Szilvasi Melinda. Proiectul, inclus în curricula preșcolară, s-a desfășurat pe o perioadă de două săptămâni și s-a finalizat cu un parteneriat educațional cu Grădinița din Araci, intitulat „Ne pasă de cei din jur”.

La nivel local, proiectul a fost coordonat de cele patru educatoare de la grupele „Albinuțele” și „Spiridușii” (de la Grădinița ”Pinocchio”): Loredana Muntean, Gabriela Alexandrescu, Florența Sereșan și Adriana Olteanu. În proiect au fost implicați copiii din cele două grupe de la Grădinița „Pinocchio”- 52 de copii – și  aproximativ 70 de copii de la Grădinița din Araci.

Pe parcursul celor două săptămâni, s-au desfășurat mai multe activități specifice, din curriculumul preșcolar. Printre acestea a fost inclusă colectarea de rechizite și jucării pentru copiii de la Grădinița din Araci, dar și confecționarea de jucării din materiale reciclabile.

 „Ne pasă de cei din jur!”

Proiectul a avut două finalități: joi s-a încheiat proiectul de parteneriat educațional „Ne pasă de cei din jur”, la Araci. Preșcolarii din cele două grupe mijlocii de la Grădinița „Pinocchio”, însoțiți de educatoarele lor, s-au deplasat la Araci pentru a petrece câteva momente în compania copiilor de la Grădinița din localitate și pentru a le dărui acestora pachetele cu rechizite și jucării.

Doamna profesoară pentru învățământ preșcolar, de la grupa „Albinuțele”, Loredana Muntean, a spus că această componentă a proiectului nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul părinților, care au fost foarte deschiși față de această inițiativă și astfel, s-au strâns șapte saci cu jucării și patru cutii cu rechizite.

Micuții de la Grădinița de la Araci au fost foarte încântați de vizită și de darurile primite. Acestea vor rămâne însă în dotarea grădiniței, pentru ca fiecare dintre cele șapte grupe de la Araci să aibă jucării și rechizite. Totuși, fiecare copil a putut lua acasă câte o jucărie.

La rândul lor, copiii de la Araci le-au dăruit celor de la „Pinocchio” floricele confecționate din hârtie. Preșcolarii de la cele două grădinițe petrecut apoi câteva momente împreună, fiind implicați în diverse jocuri educaționale comune.

Acțiunea în parteneriat cu grădinița din Araci nu este singulară: „Astfel de proiecte între grădinițe, de întrajutorare, s-au mai făcut și la Belin, la Herculian și la Covasna, iar ele vor continua (…)”, ne-a spus doamna profesoară pentru învățământ preșcolar, Loredana Muntean.

 Expoziție de jucării confecționate de copii

Proiectul educațional „Lumea jucăriilor” s-a finalizat vineri, printr -o expoziție cu jucăriile realizate de copiii din cele două grupe participante. Jucăriile au fost confecționate de micuți, din materiale reciclabile,  pe parcursul celor două săptămâni de derulare a proiectului.

Impresiile de la final au fost, se pare, foarte plăcute: „Astfel de proiecte sunt foarte plăcute copiilor. Lumea jucăriilor, pentru ei este vitală. Dacă pentru noi, adulții, a mânca, a dormi este vital, pentru copii a se juca este vital. Din acest motiv s-a și ales proiectul cu „Lumea jucăriilor”, deoarece am vrut să aflăm mai multe despre jucării; să vedem de unde vin jucăriile, cum se fabrică, cine le fabrică…(…) Au adus jucăria preferată, au spus povestea jucăriei preferate. Au parcurs cu plăcere aceste activități, chiar dacă sunt activități pe care le include curriculumul preșcolar – am inclus toate activitățile specifice, dar, într-o manieră în care lor le-a făcut plăcere. Au învățat de plăcere în aceste două săptămâni pentru că a fost o temă care lor le-a plăcut foarte mult. Iar vizavi de proiectul de parteneriat educațional „Ne pasă de cei din jur”, noi am rămas surprinși de faptul că atât de mulți copii și-au donat jucării (…) În concluzie, atât nouă, cât și lor le-a plăcut foarte mult!”, ne-a spus doamna Loredana Muntean, profesor pentru învățământ preșcolar, grupa „Albinuțele”.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail