Conform datelor provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor efectuat la finalul anului trecut, în judeţul Covasna suntem cu 7% mai puţini decât eram la precedenta „numărătoare” din 2002, cea mai mare scădere înregistrându-se la Întorsura Buzăului, respectiv 18%.
Datele au fost prezentate ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin.
Datele recensământului relevă faptul că populaţia din cele cinci oraşe ale judeţui nostru, care numără în prezent 98.189 persoane (47,6%), a scăzut mai mult decât populaţia rurală care însumează 108.072 locuitori (52,4%). Astfel, municipiile Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, precum şi oraşul Baraolt au înregistrat o scădere de 12% a numărului de locuitori, iar oraşul Covasna de 13%.
La sfârşitul anului 2011 populaţia stabilă a judeţului Covasna era de 206.261 persoane, cifră care ne plasează pe locul 41, în ierarhia judeţelor.
Rezultatele provizorii arată că, la recensământ, 45,6 mii persoane (22,09%) s-au declarat români, 151,8 mii persoane (73,59%) s-au declarat maghiari şi 8,2 mii persoane (3,99%) s-au declarat rromi (ţigani). Înregistrarea etniei s-a făcut pe baza liberei declaraţii a persoanelor recenzate, respectându-se, astfel, dreptul fundamental al fiecărui individ de a-şi declara în deplină libertate şi fără niciun fel de constrângere apartenenţa etnică. Numărul persoanelor pentru care nu a fost înregistrată etnia (nu au dorit să o declare sau nu erau prezente) a fost de 0,2 mii persoane, reprezentând 0,13% din populaţia stabilă a judeţului.
Din totalul de 206.261 persoane recenzate în judeţul nostru, 99,9% locuiesc în 76.345 gospodării, restul de 0,1% fiind înregistrate în spaţii colective de locuit sau sunt persoane fără adăpost. Mărimea medie a unei gospodării, în judeţul nostru, este de 2,7 persoane/gospodărie (270 persoane la 100 gospodării), aceasta fiind mai mică în mediul urban (2,59 persoane pe o gospodărie) comparativ cu cel rural (2,8 persoane). Numărul mediu al camerelor de locuit pe o locuinţă este de 2,4 camere de locuit/locuinţă, judeţul Covasna situându-se sub media înregistrată la nivel naţional (2,7 camere/locuinţă), suprafaţa medie a camerelor de locuit ce revine pe o locuinţă fiind de 45,3 mp.
Datele provizorii ale recensământului s-au obţinut prin prelucrarea operativă a principalelor informaţii statistice însumate la nivel de localitate – municipiu, oraş, comună – pe baza tabelelor centralizatoare întocmite de recenzori după perioada de colectare a datelor, pentru cele 957 sectoare de recensământ din judeţul Covasna.
Informaţiile completate în aceste tabele centralizatoare au fost agregate de comisiile judeţene, având la bază procesele verbale de validare întocmite de comisiile locale de recensământ, semnate şi însuşite de membrii acestora.
Rezultatele obţinute şi prelucrate până la această etapă au caracter provizoriu şi pot suferi modificări pe parcursul etapelor ulterioare de prelucrare a datelor individuale din formularele de înregistrare a persoanelor din gospodării şi locuinţe.
Anna-Maria Chiţu