O echipă a CS „Alpin” Sfântu Gheorghe a efectuat recent un stagiu de pregătire pe pârtiile ghețarului Mölltaler, din Austria. A fost primul stagiu de pregătire pe zăpadă, din sezonul competițional 2017- 2018, la care au participat, sub îndrumarea antrenorului Gheorghe Cozanu, sportivii CS „Alpin” Sfântu Gheorghe, legitimați la secția de schi alpin, categoria juniori și seniori.

Chiar dacă este vară, membrii clubului se pregătesc și în această perioadă, dar pe teren uscat.  În septembrie, îi așteaptă un nou cantonament, pe un ghețar, apoi vor participa la competiții de schi alpin, în țară și în străinătate.

Participarea la Cupa Mondială este una dintre marile dorințe ale antrenorului Gheorghe Cozanu, în ceea ce  îi privește pe membrii CS „Alpin”.

Despre momente din activitatea clubului, realizări, dorințe, antrenorul Gheorghe Cozanu ne-a vorbit în cadrul unui interviu.

  • Stimate domnule Gheorghe Cozanu, când și cum v-ați descoperit pasiunea pentru schi?
  • Pasiunea pentru schi este de foarte multă vreme! Eu, înainte de schi, am făcut alpinism de peformanță, cu ieșiri în Himalaya, în timpurile apuse. Am fost unul dintre cei mai buni sportivi în domeniul alpinismului. A apărut apoi schi alpinism (… ) și așa am dus pasiunea spre schi (…), însă înainte de aceasta, am făcut motocross. A apărut apoi fetița mea, Adriana, și, odată cu ea, m-am apucat de schi.
  • Vă moștenește pasiunea…
  • Da, îmi moștenește pasiunea și sper să o ducă mai departe, cât mai departe. Acum are 22 de ani…
  • Mulți înainte! Care sunt cele mai frumoase rezultate pe care le-ați obținut în acest sport?
  • La alpinism, am fost de multe ori campion național. La motocross, am participat la curse, dar m-am situat undeva în partea de mijloc a clasamentului, pentru că nu aveam motoare foarte performante. Un timp, am cochetat și cu schiul fond, unde am avut rezultate foarte bune la campionatul național. După aceea, am început să mă ocup doar de pregătirea fetiței mele, la schi, aceasta fiind, întâi legitimată la Predeal, la Școala Sportivă (…), iar ulterior m-am hotărât să îmi deschid propriul club – Club Sportiv (CS) „Alpin” Sfântu Gheorghe.
  • Cu ce gânduri ați pornit când ați înființat acest club la Sfântu Gheorghe?
  • Făcând pregătire la schi cu fetița mea, alți părinți, văzând că ea evoluează frumos, au insistat să îi pregătesc și pe copiii lor. Așa a luat ființă clubul, în 2009.
  • Pe timp de vară, cum vă pregătiți? Ce activități derulează CS „Alpin” Sfântu Gheorghe, în această perioadă, și unde?
  • Anul acesta am avut un mare, mare noroc! Primăria Sfântu Gheorghe ne-a alocat o sumă de bani, cu care ne-am permis să facem prima deplasare pe un ghețar, astfel că recent ne-am întors de la un stagiu de pregătire derulat pe pârtiile ghețarului Mölltaler, din Austria. Unii membri sunt, în această perioadă, în pregătire pe uscat și au două antrenamente pe zi. La mine, pe lângă sport, accentul este pus pe educația școlară. Toți copiii și tinerii pe care îi pregătesc eu sunt la școală, învață foarte bine, sunt disciplinați. Am membri care au ajuns la facultăți importante. Școala este, pentru mine, pe primul loc. Dacă vin rezultatele la școală, vin rezultatele și la sport. În general, la schi, trebuie să și gândești, nu numai să muncești.
  • Cine poate deveni membru al clubului?
  • Oricine poate să devină membru al clubului, dar fiindcă noi ne ocupăm foarte mult de sportul de performanță, atunci, practic, rămân membri ai clubului doar cei care merg spre performanță. Clubul acesta este dedicat doar schi-ului alpin, deci unei singure discipline: schi alpin de performanță (…). Mi-aș dori să putem atrage copiii spre sport. Eu am avut și 50 de copii la antrenamente și acum abia vin 3-5. Copiii sunt, astăzi, foarte sedentari și acest lucru pornește, cred, eu, și de la școală. Nu se mai fac ore de educație fizică așa cum se făceau… de acolo pleacă toată greșeala (…).
  • Pentru că vorbiți despre orele de educație fizică, vă rog să ne spuneți cum vi se pare ideea introducerii unui manual de educație fizică la clasa a V-a!
  • Eu cred că, probabil, cineva nu a avut ce face. Oportun este să îi pui pe copii să facă sport în școală, să se dezvolte din nou „Daciada” (competiție națională creată de Nicolae Ceaușescu, care îmbina diverse sporturi – n.r.). Știți câți participau la „Daciadă”, pe vremuri, la Sfântu Gheorghe? Câte 350 – 400 de persoane.
  • Pentru părinți aveți vreun mesaj?
  • Da! Părinților le transmit să lase copiii liberi, să îi lase să aleagă ce sport vor să facă (…).
  • Care sunt cele mai frumoase rezultate ale CS „Alpin”, de la înființare și până astăzi?
  • Clubul Sportiv „Alpin”, la începuturile sale, la toate concursurile dedicate copiilor cu vârsta până în 10 ani, la care mergeam, câștigam. Apoi, am început să participăm la competiții în afară.  Adriana, fiica mea, a mers constant la concursuri. Cea mai mare satisfacție am avut–o când, anul trecut, la o cursă FIS, a luat locul 10, în Polonia, pe o pârtie foarte dificilă. Locul 10, la o astfel de competiție, este foarte important.
  • Care ar fi „rețeta” pentru performanță în acest sport? Ce trebuie să ai sau să faci, ca să performezi în acest sport?
  • Este nevoie de muncă, muncă, muncă, talent, disciplină, dar și de bani, însă aceștia, pe ultimul loc. Nu banii sunt importanți ca să faci sport. Este important să muncești, să fii disciplinat și să ai talent. Având toate astea, îți mai trebuie și puțin noroc. Dar, dacă muncești, ești disciplinat, perseverent, vine și norocul. De exemplu la Naționalele de anul acesta, cu Adriana, fiica mea, am obținut locul V, la „Super-combinată”, am terminat toate cursele… (…)
  • În 2017 la ce competiții va mai participa C.S. „Alpin”?
  • Clubul va mai participa la un stagiu de pregătire, în septembrie, tot pe un ghețar, după care vom merge în Lituania, (la un concurs – n.r.), după care vom căuta niște curse în cadrul cărora să acumulăm puncte FIS și să putem participa și la Cupa Mondială! Ca să ajungi să participi la Cupa Mondială, trebuie să treci de un baraj de puncte. Nu este foarte greu de îndeplinit pentru noi…suntem aproape. Una dintre cele mai mari satisfacții ale unui schior este să ajungă în Cupa Mondială.
  • Ce fel de costuri implică acest sport?
  • Schiul de performanță este un sport foarte costisitor, pentru că trebuie să te aliniezi unui regulament FIS, care este foarte strict. (…) În raport cu proba la care participi, trebuie să ai echipamentul specific.
  • Este susținut schi-ul alpin, de performanță, la nivel de județ? Sunt autorități sau sponsori care vă sunt aproape?
  • Cei mai importanți sponsori sunt părinții. Primăria Sfântu Gheorghe ne-a sprijinit și sper că ne va sprijini, în continuare. Ne mai descurcăm și cu fondurile din 2%.
  • Ce planuri aveți pentru CS „Alpin”, unde îl vedeți peste ani?
  • Eu mi-aș dori să fie cât mai sus, să fie o forță în schi, să producă sportivi de foarte bună calitate! Văd acest club undeva sus, foarte sus!

A consemnat Ana Ciorici Costache

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail