Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă Alutus împreună cu Agenţia Metropolitană Braşov implementează proiectul „Natura prin ochii sufletului”, destinat persoanelor cu deficienţe de vedere, finanţat de către Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin programul Spaţii Verzi, componenta Arii Naturale Protejate.
Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Facultatea de Alimentaţie şi Turism de la Universitatea Transilvania Braşov şi Direcţia pentru Sport şi Tineret a judeţului Braşov, în perioada aprilie-august, au anunţat joi într-o conferinţă de presă responsabilii de proiect.
„Proiectul <<Natura prin ochii sufletului>> îşi propune accesibilizarea informaţiei în ceea ce priveşte patrimoniul natural, în special cel adăpostit de aria protejată Muntele Tâmpa şi pentru persoanele cu dizabilităţi, în special nevăzători. Vom avea o potecă tematică interactivă,cu panouri informative în limbaj tactil Braille, destinate peroanelor cu deficienţe de vedere. Poteca va fi alcătuită din trei panouri informative, care vor cuprinde informaţii cu privire la aria protejată Muntele Tâmpa, pe care vor fi amplasate segmente de scoarţă de copac, frunze ale principalelor specii de arbori pe care Muntele Tâmpa îi adăposteşte. Panourile vor fi amplasate în apropierea sediului Direcţiei pentru Tineret şi Sport”, a declarat joi Anamaria Lazăr, responsabilă de proiect.
De asemenea, în cadrul proiectului va fi organizat un eveniment destinat persoanelor cu deficienţe de vedere, în care natura să poată fi interpretată şi prin alte simţuri – tactil, auz, în cazul păsărilor, eveniment organizat la baza Muntelui Tâmpa, cu implicarea studenţilor de la Facultatea de Alimentaţie şi Turism.
În 22 mai, de Ziua Biodiversităţii, studenţii Facultăţii de Alimentaţie şi Turism se vor implica în organizarea unui eveniment în care vor fi încurajate ideile inovatoare şi cu un impact mai mare în ceea ce priveşte necesitatea protecţiei mediului înconjurător şi în special a conservării biodiversităţii, în aria protejată Muntele Tâmpa.
Totodată, între Agenţia Metropolitană Braşov şi Facultatea de Alimentaţie şi Turism va fi realizat un parteneriat de lungă durată pentru ca studenţii sub supravegherea custodelui ariei protejate Muntele Tâmpa să fie implicaţi în activităţi de ghidaj pentru publicul larg, în interpretarea naturii şi expunerea patrimoniului cultural şi natural adăpostit de aria protejată Muntele Tâmpa.
Muntele Tâmpa este o rezervaţie naturală care se întinde pe o suprafaţă de 188,2 ha, având drept scop protejarea şi conservarea peisajului, a speciilor de floră şi faună, considerată a fi unica rezervaţie naturală din lume, în mijlocul unui oraş. Aici trăiesc 458 de specii de plante superioare, peste 40 de specii de muşchi, peste 110 specii de păsări, 975 de fluturi nocturi şi diurni. Muntele Tâmpa este vizitat de numeroşi turişti atât vara cât şi iarna. AGERPRES