Nu ştiu câţi dintre voi aţi auzit de această procedură, însă vă spun de pe acum că este un subiect modern şi destul de controversat.

Personal, am văzut această metodă într-un film, însă credeam că este doar un mit. Cum ideea mi-a făcut cu ochiul, am întrebat un medic ginecolog de aici din zonă, dacă a auzit de această procedură sau dacă a practicat-o. După părerea lui, nașterea în apă este destul de riscantă, consecințele fiind infecții, la amândouă personajele – mamă și copil – el informându-se doar din cărți.

Încrezătoare că ideea e una magnifică, nu am vrut să las totul baltă și am făcut mai multe „săpături”. Astfel, am aflat că anul trecut, la spitalul privat „Regina Maria” din Brașov a avut loc o astfel de naștere, reprezentanţii acestei unităţi medicale reuşind să creeze condițiile necesare pentru procedura atât de dezbătută printre mămici.

Concret, în noaptea de 7 decembrie – 2011, la ora 02.23, aici s-a născut primul copil prin metoda naşterii în apă. Fetiţa a obţinut nota 10 la naştere, cântărea 3.220 grame şi avea o lungime de 54 cm.

Care sunt avantajele şi riscurile aduse de această metodă ?

Relaxarea

Efectul relaxant al apei călduţe te poate ajuta în timpul travaliului. Contracţiile s-ar putea să îşi piardă ritmul dacă devii stresată. Acest lucru înseamnă că naşterea s-ar putea să se oprească şi să reînceapă, fără să progreseze prea mult. Fiind în apă, contracţiile s-ar putea să se succeadă mai uşor, făcând travaliul mai puţin stresant pentru tine şi bebeluşul tău.

Dacă eşti relaxată, atunci vei respira mai calm. Acest lucru va împiedica hiper­ventilarea prin respiraţia scurtă şi superficială care duce la înrăutăţirea durerilor contracţiilor.

Intimitate şi control

Odată ce te-ai băgat în apa călduţă din cadă, vei fi în propria ta lume şi poţi să îţi vezi de travaliu, nestingherită. Dacă luminile sunt în penumbră iar în cameră este linişte, efectul va fi şi mai vizibil. Aceste lucruri te vor ajuta să te simţi mai stăpână pe corpul tău.

Uşoară ca o pană

Apa te va face să te simţi uşoară ca o pană. Îţi va fi mai uşor să te mişti şi te vei simţi mai confortabil. Cea mai bună  poziţie este cea care îl va ajuta pe copilul tau să se mişte uşor prin pelvis. O regulă simplă este ca genunchii să fie mai jos decât şoldurile.

Dureri mai suportabile

Faptul că stai în apă călduţă poate face ca tu să simţi mai puţin durerile de la contracţii. Este acelaşi lucru ca şi când faci baie pentru a diminua durerile de stomac sau de spate. Dacă o să doreşti un anestezic puternic, ca pethidin sau epidurala, va trebui să te dai jos din cadă. Poţi folosi oxigenul cât timp eşti în cadă, care este un anestezic mai puţin puternic.

Asistenţa

Regulile de siguranţă spun că nu ar trebui să fii niciodată lăsată singură cât timp eşti în cadă. Acest lucru înseamnă că ori moaşa, ori partenerul de naştere ar trebui să fie cu tine tot timpul.

Gravitaţia, un avantaj

Găsirea unei poziţii confortabile poate fi mai simplă atunci când eşti într-o cadă. Statul în fund, cu spatele drept, este în avantajul tău pentru că poţi folosi astfel gravitaţia.

S-ar putea să îţi fie mai uşor să împingi la naştere în apă decât în aer. Vei fi „sprijinită” de apă şi poţi folosi lateralele căzii pentru mai mult suport.

Naştere mai liniştită pentru bebeluşul tău

Cei care susţin naşterea în apă cred că ea este mai puţin traumatizantă pentru bebeluş. Ideea este că apa călduţă din cadă va semăna, ca mediu, cu lichidul amniotic din uterul tău pentru bebeluş. Bebeluşii născuţi în apă sunt mai calmi şi plâng mai puţin decât cei născuţi în aer.

Însă există şi riscuri precum:

Infecţii

Există riscul unor infecţii în cada de naşteri. Atunci când împingi bebeluşul, s-ar putea să ai probleme cu scaunul. Acest lucru este normal şi moaşa va curăţa cada imediat. Dar acest lucru poate creşte riscul de infecţie. Cu toate acestea, nici naşterea în aer nu este sterilă şi majoritatea bebeluşilor vor intra în contact cu organisme din scaunul mamei, în timpul naşterii.

Studiile nu au demonstrat că ar exista vreo diferenţă între riscul de infecţie între femeile care dau naştere în apă sau în aer. De obicei, spitalele au reguli stricte cu privire la igienizarea căzilor, după fiecare naştere.

Mediu neplăcut

S-ar putea să te simţi inconfortabil în legătură cu incontinenţa în timpul naşterii. Ideea că moaşa s-ar putea să trebuiască să cureţe cada, s-ar putea să te deranjeze. Trebuie să ai în vedere că moaşele sunt obişnuite să facă asta şi că nu trebuie să îţi faci griji în privinţa lor.

Dezamăgirea în legătură cu ameliorarea durerii

S-ar putea să descoperi că durerile de la contracţii nu sunt ameliorate de faptul că stai în cadă. Dacă plănuieşti să stai tot travaliul în cadă, s-ar putea să fii demoralizată în momentul în care va trebui să ieşi pentru a face o epidurală pentru a ameliora durerile.

Monitorizare şi urgenţe

S-ar putea să trebuiască să ieşi din cadă dacă sarcina are complicaţii şi s-ar putea ca acest lucru să te supere. Va trebui să ieşi din cadă dacă: în timpul monitorizării ritmului cardiac al bebeluşului apare o problemă; travaliul progresează foarte greu; sângerezi în timpul travaliului; presiunea sângelui creşte; primul scaun al bebeluşului (meconium) se duce în apă; cada devine foarte murdară; te simţi ameţită sau îţi vine să leşini.

Majoritatea naşterilor în apă merg bine, dar dacă apare vreo urgenţă s-ar putea să dureze un pic până să poţi ieşi din apă. Chiar şi aşa, moaşele sunt antrenate să facă faţă rapid unor astfel de urgenţe.

Respiraţia bebeluşului sub apă

S-ar putea să îţi fie teamă ca bebeluşul tău să nu inhaleze apă, atunci când se naşte. Cu toate acestea, bebeluşii sănătoşi au un reflex de apărare numit „reflexul de scufundare”. Ei îşi închid în mod reflex respiraţia, ceea ce îi face să nu respire sub apă.

Moaşa îl va monitoriza pe bebeluş în timpul travaliului pentru a se asigura că primeşte suficient oxigen. Experţii cred că bebeluşii riscă să inhaleze apa doar dacă: sunt speriaţi în timpul naşterii şi încearcă să inspire aer; capul este adus la suprafaţă înainte ca resul corpului să fi ieşit (în acest caz reflexul de scufundare nu mai are loc); rezerva de oxigen din placentă este afectată.

Riscuri legate de cordonul ombilical

Felul în care se desfăşoară naşterile în apă înseamnă că bebeluşul tău va fi adus rapid la suprafaţă, cu capul înainte. Acest lucru îi va da voie să înceapă să respire cât mai curând posibil. Din cauza acestei mişcări foarte rapide, au existat cazuri în care cordonul ombilical s-a rupt.

Un cordon ombilical rupt nu este o condiţie care să pună în pericol viaţa, iar o moaşă cu experienţă poate să facă faţă unei asemenea urgenţe. Totuși, mamele şi moaşele sunt sfătuite să aibă grijă să nu tragă de cordonul ombilical atunci când trag copilul la suprafaţă.

Cu toate acestea…

Spitalul „Regina Maria” nu e singura unitate privată de acest gen care oferă astfel de opțiuni. Constanța şi Timișoara au introdus și ele această procedură pe listă. Ce-i drept, prețurile te fac să-ți dorești să naști tradițional, însă ce pot spune este că, dacă bugetul tău îți permite, optează pentru asta! Spitalul privat „Regina Maria” din București cuprinde o listă cu oferte, alături de câteva sfaturi. Sursă: www.copilul.ro

Diandra Pavel

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail