. . Muzicieni de renume vor fi prezenţi pe scena Festivalului Internaţional de Jazz de la Miercurea Ciuc, care se va desfăşura în perioada 21-23 august, la cetatea Miko, organizatorii dând asigurări că spectacolele vor avea un nivel interpretativ foarte ridicat şi vor fi pe gustul iubitorilor de muzică de calitate.

Organizatoarea festivalului ajuns la cea de-a VII-a ediţie, Nora Szilagyi, a declarat, într-o conferinţă de presă, că una dintre premierele din acest an este prezenţa la eveniment a trio-ului condus de Lars Danielsson, fapt care va transforma festivalul într-unul de amploare naţională.

„Existenţa lui Lars Danielsson pe line-up-ul festivalului a transformat, practic, Csiki Jazz, într-un eveniment cu amploare naţională. Faptul că vom avea interpreţi din Franţa, Danemarca şi Suedia în acest trio şi calitatea interpretativă aduc recunoaştere naţională festivalului şi semnalele de pe piaţă sunt de asemenea natură încât Csiki Jazz a ajuns un festival care este pe lista festivalurilor naţionale ca importanţă”, a declarat Nora Szilagy.

Printre premierele din acest an se mai numără şi prezenţa pe scena festivalului a trupei Random Trip, care are un nucleu de bază format din trei persoane şi care „lucrează foarte mult cu invitaţi, pe care-i lasă să improvizeze în zona în care se simt ei bine”. Unul dintre invitaţi este muziciana Luiza Zan, o a treia premieră în festivalul de la Miercurea Ciuc.

Nora Szilagyi a precizat că prima zi a festivalului se va numi „ziua aproape jazz”, întrucât va prezentat un amalgam de stiluri nepretenţioase- fusion, latino- tocmai pentru atrage publicul neavizat, doritor de muzică bună. Trupa Random Trip, prezentă în programul primei zile, va susţine concerte şi la Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc, pentru a atrage publicul la concertele care vor avea loc în următoarele zile.

Organizatorii au mai precizat că vor fi organizate programe şi pentru copii, în fiecare zi aceştia putând să participe la ateliere gratuite de creaţie, unde vor învăţa să creeze „din nimicuri” instrumente muzicale sau să deseneze, „totul pe un background muzical adecvat vârstei”. De asemenea, de la ora 23,00, la o cafenea din oraş se vor organiza şi ateliere pentru adulţi, unde „iubitorii de jazz vor respira acelaşi aer cu mari nume ale jazz-ului şi vor vedea că, de fapt, este foarte simplu să intri în lumea asta, să improvizezi, deschizându-te pur şi simplu şi vor cânta împreună, amatori şi profesionişti”.

Potrivit organizatorilor, în acest an se va organiza un spaţiu de joacă pentru copii, amenajat în Camera Turnului din cetatea Miko, în curtea căreia vor fi susţinute concertele, astfel încât cei mici să fie în siguranţă, să se simtă bine şi să nu deranjeze artiştii şi spectatorii.

Prezent la conferinţa de presă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Barti Tihamer, a declarat că instituţia pe care o conduce susţine toate concertele şi festivalurile care ‘au un impact pozitiv asupra locuitorilor’ şi şi-a exprimat speranţa că persoane din alte zone ale ţării vor veni, cu acest prilej, să asiste la concerte de calitate şi să viziteze judeţul Harghita.

Purtătorul de cuvânt al festivalului, Mircea Colceriu, a ţinut să puncteze faptul că felul în care a fost construit programul festivalului va oferi momente plăcute tuturor celor cărora le place frumosul.

„Nu e pretenţios, se plimbă dintr-o parte în alta a eşicherului jazz-ului. Ne aştetăm ca oamenii să înţeleaga asta şi să petreacă momente de introspecţie aici. (…) E foarte important să încercăm să comunicăm faptul că jazz-ul nu este o muzică inaccesibilă, jazz-ul e o stare de spirit şi dacă oamenii vor înţelege asta, vor veni la concerte. Este bine pentru Csiki Jazz, e bine pentru Miercurea Ciuc, e bine pentru Harghita şi deja e bine pentru România”, a conchis Mircea Colceriu.

Festivalul de Jazz de la Miercurea Ciuc este finanţat de Primăria Miercurea Ciucm, Consiliul Judeţean Harghita, Centrul Cultural Judeţean şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice. AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail