Centrul de Cultură Arcuş organizează sâmbătă, 16 martie 2013, un nou eveniment de excepţie. Melomanii sunt aşteptaţi mâine, începând cu ora 18, la concertul de muzică de cameră susţinut de violonistul Valentin Şerban şi pianistul Valentin Mureşan.
În program sunt cuprinse lucrările: Johann Sebastian Bach: Sarabanda şi Giga Partita II pentru vioară solo, Alfred Mendelsohn: Partita pe tema „BACH” pentru vioară solo, Nicollo Paganini: Capriciile nr. 17 şi 22 pentru vioară solo, Miklós Kocsár: Sonata pentru vioară solo p.I, Franz Liszt: Balada nr. 2 în Si minor pentru pian, Frederic Chopin: Scherzo nr. 2 op.31 pentru pian, George Enescu: Preludiu şi Fuga pentru pian.
Aşa cum ne-a obişnuit, Centrul de Cultură Arcuş va pune la dispoziţia publicului un autobuz cu plecare de la ora 17,30 din faţa Teatrului. Biletul de intrare costă 4 lei, iar pensionarii şi elevii au o reducere de 50%.
•••
Valentin Mureşan
Pianistul braşovean Valentin Mureşan, student în anul III al Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, la clasa conf. univ. dr. Corina Ibănescu este deţinătorul a peste 45 premii naţionale şi internaţionale printre care: Trofeul “Mozart” Târgovişte , Trofeul “Carl Czerny” Piatra Neamţ 2006, Trofeul “Ina Macarie” Bucureşti 2010, Premiul I la Olimpiada Naţională Bacău 2010, Premiul I – Pro-Piano Bucureşti 2000, Premiul I “Carl Filtch” Sibiu 2002, Premiul II “Jeunesses musicales” Bucureşti 2010, Premiul Special “ Dinu Lipatti” Bucureşti 2010, Premiul I “Gina Caffa Righetti” Italia 2008. În noiembrie 2001 a debutat ca solist al Concertului pentru pian si orchestră în Re major de Joseph Haydn, în compania Orchestrei Filarmonicii “G.Dima” din Braşov, dirijată de Ioan Adrian Morar. În luna mai 2003 a primit invitaţia de a participa la Festivalul “Tinere Talente” de la Râmnicu-Vâlcea. În luna noiembrie 2005 a evoluat în cadrul emisiunii “Muzicieni de azi, muzicieni de mâine”. În luna februarie 2008 a câştigat o bursă de studiu din partea SoNoRo- Interferente pentru un workshop de muzică de cameră la Portul Cultural Cetate, studiind sub îndrumarea maeştrilor formaţiei “RARO”, iar în 2009 a interpretat Fantezia pentru pian, cor, solişti şi orchestră în Do major alături de Filarmonica “Gheorghe Dima” din Braşov. În vara aceluiaşi an a participat la cursul de vară “Crescendo Summer Institute” din Sarospatak – Ungaria, unde a concertat alături de orchestra de tineret “Crescendo”, concertul de J. Haydn în Re major; mai apoi, în mai 2010, a fost invitat să susţină recitaluri în cadrul festivalului “Crescendo” din Budapesta. În 2010 a interpretat Concertul pentru pian şi orchestră în la minor de Eduard Grieg, în compania Orchestrei de tineret Radio, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal. În luna ianuarie 2011 a interpretat alături de Filarmonica Gheorghe Dima din Braşov sub bagheta dirijorului Ovidiu Dan Chirilă, Concertul pentru pian şi orchestră în la minor de E. Grieg. În februarie 2012, a fost invitat să susţină un recital la Academia de muzică “F. Chopin” din Varşovia – Polonia.
Valentin Şerban
Valentin Şerban s-a născut la Braşov, unde a absolvit Liceul de Muzica “ Tudor Ciortea” la clasa profesoarei Laura Modorcea. Între timp, au intervenit în evoluţia artistică a violonistului profesorii Valeriu Rogacev, Daniel Podlovschi şi Maestrul Ştefan Gheorghiu.
A studiat în vara anului 2008 cu violonistul Adam Han-Gorski (S.U.A.), fost student al marelui violonist Jascha Heifetz. În prezent, este student al Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii „Transilvania” Braşov , clasa prof. Dan Pepelea, având, totodată, oportunitatea de a studia şi cu Maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi, sub îndrumarea căruia se află din anul 2008.
A susţinut recitaluri în Braşov, Sf. Gheorghe – Centrul Cultural Arcuş, Ploieşti, Sinaia, Cluj-Napoca, Bucureşti – Sala Mică a Ateneului Român, Muzeul National ”George Enescu” Bucureşti .
Palmaresul competiţional al violonistului Valentin Şerban conţine distincţii importante, obţinute la olimpiadele naţionale de interpretare instrumentală şi concursuri internaţionale. Astfel, pe plan naţional, obţine Premiul I la 6 edţtii ale Olimpiadei Naţionale de Muzică, în 2010 fiind ales ca reprezentant al violoniştilor în gală. A mai obţinut Premiul I la Concursul Internaţional Remember Enescu, Sinaia, 2008 şi Premiul I la Concursul Internaţional Ştefan Ruha, Satu-Mare, 2011.
Prima apariţie ca solist a avut loc în anul 2008, cu ”Orchestra Sinfonietta” Râmnicu-Vâlcea, dirijată de Florin Totan, cu Concertul în mi minor de F. Mendelssohn-Bartholdy. A mai concertat alături de orchestrele filarmonicilor din : Satu-Mare,Botoşani, Bacău, Ploieşti, Odorheiu Secuiesc, ”Orchestra Sinfonia” Bucureşti, Filarmonica George Enescu Bucureşti.
Debutul ca solist invitat al tânărului violonist Valentin Şerban, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Braşov, a avut loc în anul 2010, sub bagheta Maestrului Ilarion Ionescu-Galaţi, concert în cadrul căruia a interpretat ”Simfonia spaniolă” pentru vioară şi orchestră de E. Lalo.
Interpretările sale se bucură de aprecierile publicului meloman, dar şi de elogiile criticilor, mărturie stând articolele din publicaţia de specialitate ”Actualitatea Muzicală” în care prof. univ. dr. Liliana Iacobescu, respectiv muzicologul Grigore Constantinescu scriau printre altele :
„Concertul pentru vioară şi orchestră de Aleksandr Glazunov a răsunat, sub arcuşul lui, cu o dezinvoltură, o siguranţă şi o expresivitate care-l pot declara de pe acum un violonist deja format”.
Prof. Univ. Dr. pianista Liliana Iacobescu, “Actualitatea Muzicală” Bucureşti, Nr.3, Martie 2011, p.11.
„Reţinem talentul tânărului violonist, datorită interpretării expresive şi artistic argumentate”.
Critic muzical Grigore Constantinescu, “Actualitatea Muzicală” Bucureşti, Nr.11, Noiembrie 2011, p.15.