În municipiul Sfântu Gheorghe, începe festivalul de muzică de cameră vibrate!session, care se consideră a fi o soră mai mică a festivalului vibrate! din Brașov. Despre eveniment ne-a povestit în cadrul conferinței de joi, Knop Ildikó, coordonatorul de proiect și program al Casei de Cultură Kónya Ádám, compozitorul și violonistul Vlad Maistorovici, co-fondatorul și directorul vibrate!festival și Mădălin Iacob, vicepreședintele Asociației Culturale Paul Constantinescu – organizatorul vibrate!festival.

Invitații internaționali vor interpreta opere clasice cu o sensibilitate contemporană, aceasta fiind amprenta concertelor vibrate!session – a menționat  Knop Ildikó, accentuând ideea de bază a vibrate!sessions. Cinci zile, cinci concerte extraordinare, zece tineri, muzicieni renumiți pe plan internațional – acesta este ceea ce oferă noul festival de muzică al municipiului Sfântu Gheorghe, care va avea loc în perioada  15-19 noiembrie.

Anul acesta am organizat vibrate!festival pentru a treia oară în Brașov, în fiecare an de când există festivalul, susținând și câte un concert de Crăciun la București. vibrate!sessions la Sfântu Gheorghe este o nouă oportunitate de a face cunoscută acea atmosferă minunată pe care o  experimentăm în fiecare vară în Brașov. Am dori să aducem muzica de cameră cât mai aproape de oameni, fiindcă credem că muzica clasică aparține și ea vieții cotidiene, astfel ea nu trebuie păstrată într-un loc retras. Muzica clasică se adresează tuturor, ea povestește emoțiile umane existente de când lumea” – a spus Vlad Maistrovici, care totodată a declarat și faptul că evenimentul din Sfântu Gheorghe  va avea o atmosferă unică.

Festivalul  cuprinde câteva evenimente complementare interesante  – a menționat Mădălin Iacob, vicepreședintele Asociației Culturale Paul Constantinescu, care de asemenea a declarat că evenimentele  vibrate! au fost create cu scopul de a arăta faptul că muzica clasică nu este un gen muzical prăfuit, învechit, ci se poate crea o posibilitate de întâlnire a acestui gen muzical cu entuziasmul tineresc, lucru care se întâmplă deja la Brașov de trei ani. Conceptul vibrate! este astfel gândit încât să se stabilească un dialog cu publicul în jurul muzicii, motiv pentru care, în cadrul evenimentelor vibrate! de multe ori muzicienii  vorbesc și povestesc despre muzica interpretată.

Locația primelor două concerte are o importanță majoră – Biserica Krisztus Király  este o clădire mare, de prestigiu, cu o capacitate de a găzdui un public larg – acesta fiind motivul pentru care prima seară va prezenta opere  scrise pentru un astfel de spațiu, pe când programul concertului din Biserica Fortificată va fi determinat de jocul interactiv dintre clarinet și cvartet, făcând referire la faptul că biserica este înconjurată de un zid de fortificație. Cel de-al treilea concert va avea loc în Biserica Unitariană, unde Mercury Quartet  va interpreta compoziția „Cvartet pentru sfârșitul timpului” de Messiaen. Compoziția se bazează pe cartea  Apocalipsei, titlul concertului făcând referire și la faptul că muzica poate opri timpul în loc, iar acest lucru este un miracol pe care îl putem experimenta dacă ascultăm muzica live. Cel de-al patrulea concert îl va aniversa pe Dan Dediu, compozitorul, care anul acesta împlinește 50 de ani, maestrul român al postmodernismului care va participa personal la acest eveniment. „Dediu este la fel de captivant ca și muzica lui”, a menționat Vlad Masitrovici, lucru care poate fi văzut din dialogul care va exista între compozitor și muzicieni înainte de concert.  În cadrul concertului de închidere a evenimentului, publicul va avea posibilitatea să experimenteze împreună cu cântăreața de jazz Luiza Zan, diferitele niveluri ale genului muzical dintre muzica clasică și jazz – a relatat Vlad Maistrovici cu privire la cele oferite de program.

Cu privire la artiștii invitați, directorul festivalului a menționat faptul că majoritatea dintre ei sunt muzicieni tineri, care și-au făcut deja un renume în lumea muzicii clasice din Europa și pe plan internațional, ca de exemplu, violoncelistul american aflat pentru prima oară în România, Bartholomew LaFollette, pianistul versatil, italian , Dario Bonuccelli, sau violista Jenny Lewisohn din Marea Britanie.

Concertul de deschidere a evenimentului are loc în Biserica Catolică Krisztus Király, la data de 15 noiembrie, de la ora 19:00,  programul incluzând operele lui A. Pärt, W.A. Mozart, M. Ravel. Artiști: Dario Bonuccelli (pian & orgă), Diana Ionescu (pian), Vlad Maistorovici (vioară), Andrei Stanciu (vioară), Jenny Lewisohn (viola), Bartholomew LaFollette (violoncel).

Cel de-al doilea concert al festivalului, sub titlul „All 4 One” va avea loc joi seara, pe data de 16 noiembrie, în Biserica Reformată Fortificată, în cadrul căruia Harry Cameron Penny (clarinet), Vlad Maistorovici (vioară), Andrei Stanciu (vioară), Jenny Lewisohn (viola), Bartholomew LaFollette (violoncel) vor prezenta opereIe lui Stravinsky, J.S. Bach, J. Brahms.

Vineri, pe data de 17 noiembrie, de la ora 19:00, Biserica Unitariană va găzdui concertul „Fin du temps”, în cadrul căruia Mercury Quartet: Vlad Maistorovici (vioară), Colin Alexander (violoncel), Harry Cameron Penny (clarinet), Dario Bonuccelli (pian), va interpreta opera Cvartet pentru sfârșitul timpului de Messiaen.

Sâmbătă, pe data de 18 noiembrie, de la ora 19:00, în cadrul concertului intitulat „Le globe pirate: Dan Dediu @ 50” va avea loc celebrarea împlinirii a vârstei de 50 de ani a compozitorului Dan Dediu, care va lua parte personal la acest eveniment. Programul include operele lui Ș. Niculescu, D. Dediu, Ligeti György. Interpreți: Bartholomew LaFollette (violoncel), Andrei Stanciu (vioară), Emma Rotomeza (vioară), Cvartetul The Mercury Quartet: Mercury Quartet: Vlad Maistorovici (vioară), Colin Alexander (violoncel), Harry Cameron Penny (clarinet), Dario Bonuccelli (pian). Înainte de concert va avea loc o întâlnire cu publicul, la care vor participa compozitorul Dan Dediu, violonistul Vlad Maistorovici, pianistul Dario Bonuccelli  și clarinetistul Harry Cameron Penny.

 

Dumincă, pe data de 19 noiembrie, în Sala Mare a Teatrului Tamási Áron, de la ora 19:00 va avea loc concertul de închidere a festivalului, cu titlul „Dohnányi Unlike Jazz”. Programul va include operele lui J. S. Bach, D. Ellington, M. A. Turnage, S. Rachmaninov, Dohnányi Ernő. Interpreți: Luiza Zan (voce), Diana Ionescu (pian), Dario Bonuccelli (pian), Harry Cameron Penny (clarinet), Vlad Maistorovici (vioară), Andrei Stanciu (vioară), Emma Rotomeza (violă), Bartholomew LaFollette (violoncel).

Tot în cadrul acestui eveniment, în perioada 15-19 noiembrie, la Ceainăria Tein se va putea viziona expoziția grafică a artistului american de origine română, care trăiește în New York, Sasha Meret. De asemenea, vor avea loc chiar și două întâlniri cu publicul:  joi, pe data de 16 noiembrie, de la ora 21:00, în Ceainăria Tein, publicul se va putea întâlni cu violoncelistul american Bartholomew LaFollette și pianista Diana Ionescu, iar sâmbătă, 18noiembrie, în cadrul concertului  „Le globe pirate: Dan Dediu @ 50” de la ora 19:00 din Biserica Unitariană, cu compozitorul  Dan Dediu,  violonistul Vlad Maistorovici, pianistul Dario Bonuccelli  și clarinetistul Harry Cameron Penny. Muzicienii participanți la vibrate!session vor susține cursuri elevilor de la Liceul de Artă  Plugor Sándor, secția muzică.

Biletele pentru festivalul care va avea loc în perioada 15-19 noiembrie pot fi achiziționate la prețul întreg de 25 de lei, elevii și pensionarii beneficiind de reducere, astfel putând cumpăra biletele la prețul de 12 lei. Prețul unui abonament pentru cele cinci zile costă 100 de lei. Abonamentele sunt valabile pentru concertul de duminică, 19 noiembrie, ora 19:00, intitulat Dohnányi Unlike Jazz.

Biletele pot fi achiziționate online pe pagina www.biletmaster.ro, respectiv de la Biroul de Evenimente Culturale (Piața Libertății nr. 1) de luni până joi, între orele 9:00–16:00, vineri între orele 9:00-13:00, cât și cu o oră înainte de începerea spectacolelor.

Pentru informații suplimentare accesați: www.kultur.ro și pagina Facebook a evenimentului vibrate!sessions.

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail