Una dintre cele mai reprezentative clădiri monument istoric din Sfântu Gheorghe, care găzduiește Muzeul Național Secuiesc, dar și anexele instituției, au fost incluse într-un proiect de reabilitare, din fonduri europene.
Contractul de achiziție publică de lucrări (proiectare, execuție și
furnizare dotări) privind realizarea obiectivului de investiții
,,REABILITAREA ANSAMBLULUI MUZEULUI NAŢIONAL SECUIESC”, a fost semnat ieri între Consiliul Județean Covasna, Societatea Baumeister SRL și K&K Studio de proiectare SRL.
Valoarea totală a acestui contract este 15.533.070 lei. Pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice s-a prevăzut suma de 499.800 (420.000 lei, la care se adaugă taxa pe valoare adăugată în valoare de 79.800 lei), pentru asistența tehnică s-a alocat suma de 77.350 lei (65.000 lei, la care se adaugă taxa pe valoare adăugată în valoare de 12.350 lei). Pentru execuția lucrărilor s-a stipulat suma de 14.343.070 lei (12.053.000 lei, la care se adaugă taxa pe valoare adăugată în valoare de 2.290.070 lei), iar pentru dotări se va cheltui suma de 612.850 lei (515.000 lei, la care se adaugă taxa pe valoare adăugată în valoare de 97.850 lei).
Durata de execuție este de 41 luni, din care 5 luni proiectare și 36 luni execuție, din momentul emiterii ordinelor de începere.
„Am parcurs un drum destul de lung, de la înființare. Acum peste 150 de ani, o doamna din localitatea actuală Imeni, doamna Cserey, a început colectarea obiectelor ce aparțin națiunii noastre, iar în 1912, conform planurilor arhitectului Kos Karoly, a fost construită această clădire. Secolul XX a fost destul de zbuciumat și la fel de zbuciumat a fost și parcursul proiectului nostru. Acest proiect pe care l-am câștigat prin Programul Operațional Regional a fost primul proiect câștigat pe această Axă și primul proiect semnat în Regiunea Centru, în luna mai 2017. Acum am ajuns la al cincilea anunț de licitație. Primele trei au fost doar pentru proiectare, dar ne-am dat seama că nimeni nu s-a angajat. Am cerut aprobarea de la Ministerul de Resort pentru a cupla proiectarea și investițiile și acum suntem după al cincilea anunț, cu finalizare. Semnăm contractul cu firma Baumeister, cu care avem experiențe pozitive până acum, ca și Consiliu Județean. Firma Baumaster a fost liderul firmelor care a construit Spitalul Județean de Urgență, acum finalizează și tabăra noastră de la Comandău, așa că sarcina ce cade pe umărul domnului inginer Fekete este o sarcină importantă și grea. (…)
Proiectul a fost gândit acum vreo 12 ani, acum 10 ani am câștigat fără bani, am reușit fără loc, dar nu am abandonat. Am redepus proiectul în ciclul actual de finanțare din partea UE. În țara asta, cine are răbdare, va avea și rezultate”, a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor.
În ce vor consta lucrările
Reabilitarea ansamblului muzeal, prin intermediul fondurilor nerambursabile POR 2014-2020 include, printre altele, reamenajarea și extinderea bibliotecii, refacerea pardoselilor, restaurarea parțială a traseului muzeal, prin reorganizarea spațiilor interioare, în vederea regrupării și optimizării punerii în valoare a colecțiilor, amenajarea unor vestiare și încăperi anexă, inexistente până în momentul de față, amenajarea unor spații de pedagogie muzeală pentru atragerea copiilor, configurarea unui traseu de vizitare a complexului muzeal, amenajarea întregii incinte pentru atragerea unui public cât mai numeros. De asemenea, clădirile ansamblului muzeal, ce fac obiectul investiției vor fi dotate cu echipamente specializate, inclusiv cu o machetă sculptată și turnată în bronz pentru a-i ajuta pe nevăzători să-și facă o idee despre amplasarea în spațiu a muzeului, hărți 3D tactile, etichete și placuțe în limbaj Braille pentru uși și vitrine, precum și un audio-guide.
„Când am aflat vestea că proiectul nostru, cel inițiat de Consiliul Județean Covasna a fost acceptat cu succes, m-am așteptat ca în timp scurt să înceapă lucrările, ceea ce nu s-a întâmplat.(…) Am crezut că brandul Muzeului Național Secuiesc o să atragă o mulțime de proiectanți și o să fie o concurență acerbă pentru acest muzeu, dar nu s-a întâmplat. Uite că după mai bine de doi ani asistăm la semnarea contractului de prestări servicii. E un lucru îmbucurător deoarece a câștigat o firmă de aici, sperăm că va pune mare accent pe calitatea lucrărilor. Acest complex muzeal a fost construit în anul 1912. În mai puțin de un an a fost ridicată această clădire și slujește colectivitatea de aici. Suntem foarte bucuroși pentru faptul că după trei ani vom avea o instituție muzeală modernă, la care nu numai 30000 de vizitatori o să fie prezenți anual, ci un număr dublu. Vom avea un complex de expoziții care o să aducă noutăți nu numai localnicilor, dar și pentru cei care vin din străinătate. Suntem optimiști și sperăm că aceste lucrări vor fi în ordine din punctul nostru de vedere.
În anii 1980 s-au mai făcut câteva lucrări la muzeu. S-a construit aripa Nordică, de la lift, de la elevator în sus. Între timp s-au mai făcut unele reparații, dar nu erau capitale, de asemenea anvergură.
Lucrările sunt focusate exclusiv pe infrastructură. Deci practic UE nu va da bani pentru expozițiile în sine, ci pentru infrastructură, clădirea în care ne aflăm, de la pivniță până la acoperiș, tot ce ține de infrastructura propriu-zisă, respectiv cele două clădiri din spate și atelierele de tâmplărie, de întreținere și centrala termică din spate. Va fi cuprins și parcul din spate pentru că de Zilelele Sfântu Gheorghe ați văzut câtă lume vine și avem concerte în aer liber. Acolo va fi o modernizare. Va fi un amfiteatru, va fi o toaletă, deci o să fie servicii la un nivel mai ridicat.”- a declarat directorul Muzeului Național Secuiesc, Vargha Mihály.
După doi ani de la încheierea contractului de finanţare între Consiliul Județean Covasna și Uniunea Europeană, în valoare de 5,2 milioane de euro, timp în care autoritățile locale au cerut de 5 ori oferte de la proiectanţi interesați să facă proiectul de execuţie, în sfârșit licitația a fost câștigată de firmele Baumeister SRL și K&K Studio de proiectare SRL.
„Mulțumesc pentru încrederea acordată societății noastre. Este o perioadă foarte grea, atât din punct de vedere legislativ cât și financiar. Anul trecut nu s-au prezentat proiectanți deoarece sunt specialități care nu prea se găsesc în județ. La noi sunt chiar din Mureș proiectanți de specialitate. Derularea lucrărilor se va face în 41 de luni, din care cinci luni sunt pentru proiectare, 36 de luni pentru execuție. Eu cred că în cele cinci luni nu se va realiza documentația. Nu știm deocamdată cum va fi cu obținerea autorizațiilor de la ISU și mai ales de la Monumente Istorice, aceasta din urmă trebuie să o obținem de la București. Lucrările de execuție le vom termina în cele 36 de luni fără probleme. Noi aici am mai făcut o renovare, am acoperit aripa sudică a clădirii. Sper că domnul director a fost mulțumit de calitate. Nu vor fi probleme nici acum. Oamenii sunt disciplinați, deci sperăm să meargă totul bine. Cum a spus și domnul director, dorim echipe de tehnicieni și ingineri pentru verificarea lucrării, care pot să ne ajute mult.”- a declarat inginerul Fekete Mihály.
În ceea ce privește activitatea muzeului din momentul în care vor începe lucrările de reabilitare, directorul instituției, Vargha Mihály a precizat:
„Deja mai mult de jumătate din depozite sunt golite. Acum un an am început să golim, să ne mutăm cu depozitele. Expozițiile noastre temporare și de bază vor fi deschise până în ultima clipă, când încep lucrările. Primim vizitatori până în ultima clipă pentru că expozițiile pot fi evacuate într-o lună. Lucrările vor începe în clădirea principală. Preconizăm că la începutul anului, în februarie-martie 2020, vor începe efectiv lucrările.”
Clădirile Muzeului, proiectate de arhitectul Károly Kós, aflate pe strada cu același nume din municipiul Sfântu Gheorghe, găzduiesc biblioteca, secția de științele naturii, cea de arheologie-istorie și cea de etnografie. În afara acestor secții, mai aparțin de complexul muzeal și câteva unități externe cu sediul în Sf. Gheorghe (Galeria de Artă și Centrul de Arte Plastice) și în județ (la Târgu Secuiesc, Cernat, Baraolt și Zăbala). Secțiile muzeului găzduiesc colecții care au o inestimabilă valoare pentru identitatea culturală a zonei, muzeul seamănă cu o carte uriașă din care atât specialiștii, cât și oamenii obișnuiți pot afla lucruri interesante. Printre exponatele muzeului se numără colecții de carte veche, arhiva presei de epocă precum și alte colecții de exponate din diferite domenii: științele naturii, istorie-arheologie, etnografie
Mărirea spațiului expozițional al muzeului, datorită implementării, proiectului, va duce la creșterea numărului de exponate și vor fi oferite totodată vizitatorilor, servicii muzeale de calitate, la standarde europene. Astfel, în urma implementării activităților proiectului, se vor valorifica superior, durabil, patrimoniul istoric și mixul relațional etnic și civic regăsibil în zonă, iar Ansamblul Muzeului Național Secuiesc va deveni unul de tip european.
Larisa AXINIA